Perka lašinius ir riebią mėsą

Susidomėjimą pastebi ir prekybininkai. Turguose, turgeliuose prekiaujantieji mėsa, žuvimi, daržovėmis teigia sulaukiantys daugiau pirkėjų, kurie perka keto mitybai tinkamus produktus.

„Pastaraisiais metais lašinių ir riebesnės mėsos ateina pirkti jaunos merginos, moterys, ko anksčiau ne taip dažnai pasitaikydavo. Teiraujasi, kurie čia produktai tinkami keto mitybai, kas turi mažiau angliavandenių, kurios daržovės mažiau krakmolingos. Būna, ir pasidžiaugia dietos rezultatais ar, atvirkščiai, pasiguodžia, kad sunku jos laikytis. Bet labiausiai jas džiugina faktas, kad galima gana sočiai valgyti ir kartu mesti svorį“, – sakė prekybos miestelio „Urmas“ prekybininkai.

Mitybos specialistė įspėja

Tačiau dietistė Eglė Ažubalienė įspėja, kad keto dieta gali turėti ir neigiamų pasekmių bei pataria gerai apgalvoti, ar iš tiesų norite jos laikytis.

„Keto mityba – tai sumažinta angliavandenių kiekio dieta, kurioje daugiausiai vyrauja riebalai. Apie 70 proc. riebalų, 25 proc. baltymų ir tik 5 proc. angliavandenių. Laikantis šios dietos galima numesti išties nemažai svorio. Tačiau reikėtų būti itin atsargiems.

Valgant mažai angliavandenių ir daug riebalų mūsų kūnas pradeda naudoti riebalus kaip energijos šaltinį (paprastai energijos šaltinis būna angliavandeniai), tai reiškia, kad nuolatos yra naudojami mūsų pačių riebalų ir taip jie yra deginami. Dėl to pradeda kristi svoris.

Tačiau bet koks minimalus nuklydimas ar nepalaikomas kalorijų deficitas gali sustabdyti mūsų siekiamybę ir vietoje riebalų deginimo gali įvykti riebalų auginimo dieta.

Todėl nusprendus pradėti šią dietą, reikėtų susitaikyti su ta mintimi, kad taip maitintis turėsite visą gyvenimą. Mano patarimas: apgalvokite, ar iš tiesų galėsite išgyventi be vaisių, tam tikrų daržovių, grūdų, kurie yra ypač naudingi mūsų organizmui“, – perspėja E. Ažubalienė.

Galimi šalutiniai poveikiai

Pasak dietistės, keto dieta gali turėti ir šalutinių poveikių. Vienas iš tokių – keto gripas. Jis pasireiškia tuomet, kai kūnas bando pradėti deginti riebalus, pereiti nuo gliukozės kuro prie ketonų kuro. Galite jausti itin nemalonius pojūčius (mieguistumas, raumenų skausmas, galvos skausmas, prastas miegas, širdies permušimai, sumažėjęs darbingumas, sumažėjęs atletiškumas, vidurių užkietėjimas), kurie gali tęstis nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Šie nemalonūs simptomai pasireiškia dėl staigaus angliavandenių sumažėjimo. Prieš pradedant laikytis keto, smegenys gauna energiją iš angliavandenių. Nebegaunant iš jų energijos, smegenys ieško kitokio kuro, todėl, kol įvyksta keto adaptacija, galima patirti ir sutrikusį budrumą, atminties sutrikimus, depresiją, sumišimą, nerimą.

Laikantis keto dietos negalima valgyti vaisių, kai kurių uogų, šakninių ir ankštinių daržovių (bulvių, morkų, burokėlių, batatų, žirnių, pupelių, lęšių ir kitų. Taip pat – jokių kruopų, miltų, makaronų, duonos ir kitų kepinių, saldumynų su cukrumi ar netinkamais saldikliais, gerti vaisių sulčių.

Dietistė įspėja: nesuvalgant pakankamai daržovių, vaisių, uogų gali sutrikti virškinimas, užkietėti viduriai, galite negauti pakankamai antioksidantų, polifenolių, flavonoidų, skaidulų, kurie yra labai reikalingi ir svarbūs mūsų organizmui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją