Velykų šventei jau besiruošianti sveikos mitybos specialistė sako, kad per šventes ji kiekvieną kartą stengiasi sugalvoti ką nors naujo.

„Mėgstu gaminti, atrasti naujus sveikatai palankius skonius, taigi Velykos mūsų šeimoje yra skanių naujų receptų ragavimo metas. Karantinas to nepakeitė, kaip ir kitų mūsų šeimos vertybių, nes mums svarbiausia buvimas kartu, žaidimai, pasivaikščiojimai – juk tai šeimos šventė“, – sako I. Trusovė.

Tiek pernai, tiek šiemet Velykos Indrės šeimai buvo išskirtinės ne tik dėl karantino, bet ir dėl to, kad moteris laukėsi ir per Velykas buvo likusios lygiai 8 dienos iki antrojo vaikelio gimimo. Na, o šiemet bus pirmosios sūnelio Velykos, tad jos ir vėl ypatingos.

Indrės Trusovės šeima

„Švenčių svarbą, kai gali jas sutikti su artimaisiais, įvertinome daug anksčiau. Kai teko su vyru gyventi užsienyje, susėsti prie šventinio stalo su tėvais atrodė lyg svajonė. Kai grįžome gyventi į Lietuvą, buvo tikrai nuostabu vėl švęsti visiems kartu. Tai, kad jau antri metai negalime su tėvais gyvai susėsti prie bendro stalo, liūdina – ypač vaikus, nors mažiukas dar nesupranta, bet vyresnioji dukrytė labai laukia močiučių ir senelio. Šiemet Velykų vaišes ruošime mažam stalui, tačiau būtinai su tėvais skambinsimės vaizdo skambučiu“, – planuoja I. Trusovė, kuriai bendravimas yra svarbiausia švenčių tradicija.

Planuok ir tausok

Laiko visi turime vienodai – 24 valandas per parą. Skirtumas, kaip jį planuojame ir išnaudojame. Mėgautis prasmingu laiku su šeima daug lengviau, kai pačiam nereikia parduotuvėje naršyti tarp lentynų su pirkinių sąrašu. Indrė Trusovė sako, kad šiemet gamins nedaug – kai ką užsakė iš mėgstamo restorano, kitus pirkinius užsakys „Barboros“ e. parduotuvėje, o per sutaupytą laiką dažys margučius, ruošis kitoms šeimos tradicijoms.

„Kiekvienais metais mano dukra laukia siurprizo – kieme paslėptų šokoladinių kiaušinių, – šypsosi moteris ir priduria, kad šiemet prie žaidimo prisijungs ir mažasis sūnus, kuriam viskas nauja, viskas vyksta pirmą kartą. – Karantinas išmokė atidžiau peržvelgti savo šaldytuvą ir gaminti iš to, ką turiu namuose, atidžiau planuoti pirkinius ir skaičiuoti kiekius. Šiemet būsime tik keturiese, todėl šventes planuoju atsakingai, į prekių krepšelį dėdama tik tiek produktų, kad viską sunaudotume ir netektų išmesti maisto.“

Indrė Trusovė

Sveiko gyvenimo būdo propaguotoja sako, kad geriau gaminti mažesniais kiekiais, bet įvairesnio maisto, mat likučius sudėję į šaldytuvą dažnai apie juos ir pamirštame. Tokiu atveju geriau naudoti peršviečiamus indelius, kuriuos pravartu pažymėti etiketėmis su datomis ar likusio produkto / patiekalo pavadinimu. Nuo švenčių stalui ruošiamų patiekalų likusius žalumynus, vaisius ar uogas sunaudokite glotnučiams – jie puikiai tiks pasimėgauti ilsintis tarp šventinės ruošos. Pasitelkite vaizduotę ir maisto likučius panaudokite kiaušinių marginimui: burokų lupenos suteiks žaismingų rožinių dėmelių, ciberžolė nudažys geltonai, mėlynasis kopūstas – šviesiai mėlynai.

I. Trusovė primena, kad nors Velykos ir yra šventinės dienos, valgyti reikėtų laikantis reguliaraus režimo, taip pat būkite fiziškai aktyvūs, ridenkite margučius, eikite pasivaikščioti po bundančią gamtą, supkitės ant sūpuoklių, mėgaukitės teigiamomis emocijomis, kurios užplūsta bendraujant – tiek virtualiai, tiek gyvai.

O planuodami šventinius pirkinius, pirmiausia patikrinkite maisto atsargas spintelėse, šaldytuve. Vienas iš patiekalų, kurio receptas nevaržo vaizduotės ir leidžia improvizuoti su spintelėje esančiais produktais yra „tinginys“. I. Trusovė pasakoja, kad visos šventės jai asocijuojasi su mamos gamintais desertais ir dažniausiai tai būdavo įvairios ,,tinginio” variacijos.

Šią tradiciją perėmė ir pati Indrė, kuri pas save namuose irgi visada gamina šventinį ,,tinginį”, tik stengiasi atrasti sveikatai kuo palankesnę deserto versiją. Šįkart jis su baltymų turtinga varške, be cukraus ir su vitaminingomis uogomis.

Indrės Trusovės sveikuoliškas „tinginys“ su varške ir uogomis

Ingredientai:

• 360 g varškės,
• 340 g becukrių sausainių,
• 200 ml kokosų pieno (tiršto),
• 120 g migdolų miltų,
• 40 ml klevų sirupo,
• 40 ml kokosų aliejaus,
• įvairių uogų papuošimui.

Indrės Trusovės sveikuoliškas „tinginys“ su varške ir uogomis

Gaminimo eiga:

1. Ištirpinkite kokosų aliejų.
2. Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais.
3. Visus ingredientus gerai sumaišykite kartu.
4. Sudėkite gautą masę į norimą formą.
5. Dėkite į šaldytuvą sustingti.
6. Prieš patiekiant papuoškite mėgstamomis uogomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)