aA
Taip, tai realu! Valgyti laukinį paukštį vietoje pabodusios vištienos galite ir jūs. Fazaną aptikau viename prekybos tinkle, kurio atsiradimu ir kainomis džiaugiasi visa Lietuva. Nedidelis paukštukas kainavo keletą eurų (1 kg kaina nesiekia 6 Eur), tiesa, jis buvo šaldytas, bet kitokio net nesitikėčiau, tai juk ne „gerai einanti“ kiauliena ar vištiena, be to – ne vietinis produktas.
Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė

Kai prieš gerus metus ketinau Kalėdoms rinktis ką nors išskirtinio ir nusprendžiau ieškoti fazanų, radau vieną ūkį, kuriame jie auginami, tačiau tik medžioklei. Medžiotojų rato neturiu, tad bet koks noras nors retkarčiais gauti išskirtinės mėsos yra stipriai apribotas.

Įdomu buvo tai, kad netikėtai parduotuvėje atrasto produkto pakuotėje nurodyta: „laukinis fazanas“, „kilmės šalis – Didžioji Britanija“, „gali būti kulkų likučių“! Brito sumedžiotas paukštis prekybos centro parduotuvėje – retenybė ir skatina begalinį smalsumą, norą išbandyti tik knygose ar filmuose regėtus receptus.

Žinoma, net nebandysiu lygiuotis į LDK laikų įspūdingas Radvilų virtuvės receptūras ar atkartoti istorinius meniu siūlančių restoranų stilių. Aš ir ne Fransua Vatelis, XVII a. prancūzų virėjas (filmas „Vatelis“, 2000 m. – didelė šventė akims), pasamdytas finansinių bėdų turinčio didiko tam, kad į svečius atvykusiam Prancūzijos karaliui keltų tokias puotas, kurių jis iki gyvenimo galo nepamirštų ir taip pelnytų jo palankumą. Tačiau kas mums draudžia eksperimentuoti namuose ir mėgėjiškai žaisti dvarą, namiškiams pasiūlant šį tą retesnio vakarienei?

Laukinis paukštis yra specifinio skonio, jo mėsa – tamsesnė ir sausesnė, kitokia nei anties ar žąsies. Bet taip tik įdomiau. Ir skonis tikrai geras, o jei iš pirmo karto nepavyks (pavyzdžiui, mėsą šiek tiek perkepsite, o tai lietuviams yra dažna klaida), pabandykite ir vėl pasidaryti šventę, nes būdų ruošti šį paukštį yra ne vienas.

Aš jau planuoju išbandyti vyne arba sidre troškintą fazaną, jį „patupdyti“ apvaliame, išskrostame duonos kepaliuke ar panardyti į lietuvišką kugelį, grybų sultinį ar kepti marinuotą cinamonu. Internete nesunkiai rasite begalę gerų receptų, o aš jau skubu į parduotuvę antram fazanų eksperimentui, kad tik jų ten dar būtų. Jei ką, lauksime žiemos švenčių ir prekybos tinklo staigmenų paukščių pasiūlos asortimente. Geriems dalykams prireikia kantrybės.

Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė

Keptas laukinis fazanas (dviem)

Ingredientai:

  • 1 nedidelis fazanas, apie 400/500 g (arba 2 maži fazanai, jei valgote „vyriškai“)
  • 1 svogūnas
  • kelios skiltelės česnako (arba žiupsnis česnako granulių)
  • 4–5 bulvės
  • žiupsnis druskos, pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių
  • keli šaukštai alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 4–5 juostelės plonai pjaustytos šoninės
  • 150 ml rausvojo arba sauso putojančio vyno (nebūtinai)

Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė

Gaminimas:

Atšildytą fazaną nuploviau vandeniu ir gerai apžiūrėjau – pašalinau kelis plunksnų, pipiro dydžio šratų likučius. Nusausinau virtuvės popieriumi, ištryniau prieskoniais, maišytais su aliejumi, palaikiau per naktį.
Fazaną apkepiau gilesnėje keptuvėje, įpylusi gerą šaukštą aliejaus.

Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė

Apskrudusį paukštį atidėjau į lėkštę, o likusiame aliejuje apkepiau žiedais supjaustytus svogūnus, česnakus.
Bulves kelias minutes paviriau vandenyje ir nusunkiau. Jas pjausčiau stambiomis juostelėmis ir dėjau į kepti orkaitėje skirtą indą. Įbėriau gan gausiai druskos, pašlaksčiau aliejumi.

Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė


Į keptuvę su svogūnais ir česnakais vėl įdėjau fazaną, įpyliau vyno ir viską pamaišiusi kelias minutes patroškinau.
Keptuvės turinį paskirsčiau ant bulvių, fazaną apvyniojau šoninės juostelėmis ir taip pat uždėjau ant bulvių. Indą pašoviau į orkaitę ir kepiau apie 30–40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.

Bajoriški savaitgalio pietūs už kelis eurus: negalėjau patikėti parduotuvėje radusi tokį laimikį
© Recepto autorė


Keptą paukštį dalinau į dvi dalis. Jį galite valgyti tik su bulvėmis arba pasiruošti mėgstamų žalių salotų. Jei turite, bulves pabarstykite marinuotais kaparėliais. Su šia mėsa puikiai tiks krienai, taurė raudonojo vyno.

Keli patarimai:

  • Atidžiai stebėkite mėsą kepant – šoninė gan greitai apskrunda.
  • Kad mėsa būtų sultingesnė, galima ją prieš kepant apvirti vištienos sultinyje su lauro lapeliais (apie 5–10 min.).
  • Fazanas turėtų išeiti gardus troškintas raudonajame vyne arba keptas obuolių sultyse.
  • Fazaną galite prikimšti apvirtais laukiniais ryžiais.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
4.4286
Rusnė Valatkaitė | D+

Ar įmanoma gauti pakankamai baltymų nevalgant mėsos? Vaida Kurpienė pateikė savo verdiktą

Ar tikrai žinote, ką ir kada reikėtų valgyti, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų ? Ir ar...

Žiemą sau tikrai padėkosite: trys lietuviškų kaulavaisių panaudojimo būdai (1)

Lietuviai vis dažniau savo pirkinių krepšelius papildo ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir...

Atsibodo gaminti tuos pačius patiekalus? Dietistė Indrė Trusovė patarė, kaip paįvairinti savo meniu (2)

Pandemija įnešė pokyčių į kiekvieną gyvenimo sferą, virtuvė – ne išimtis. 3 iš 5...

Ekspertė patarė, kokį maistą turėtume valgyti, kad padidintume savo ištvermę (2)

Užsiimant fizine veikla – sveikas ir subalansuotas maistas yra būtinas, norint pasiekti gerų...

Top naujienos

Vokiečiai sureagavo į „neįtikėtinus dalykus“ dėl migrantų Lietuvoje: kalti ir mes! ragina Briuselį skubiai imtis priemonių  (534)

Vokietijos dienraščio „ Die Welt “ internetiniame portale pasirodžius publikacijoms apie...

Manoma, kad šiemet sergamumas erkiniu encefalitu bus rekordinis: ligoninės pildosi jau dabar (32)

Ligoninėse daugėja pacientų, sergančių erkiniu encefalitu. Nors erkės platina ir daugiau ligų,...

Koronavirusas Lietuvoje: nustatyti 184 nauji atvejai, mirė vienas žmogus papildyta (30)

Praėjusią parą, šeštadienį, Lietuvoje patvirtinti 184 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai,...

Pasaulio vicečempionai paskutinieji įsliuogė į olimpinių žaidynių ketvirtfinalį

Facundo Campazzo buvo arti trigubo dublio, o Argentinos vyrų krepšinio rinktinė paskutinioji...

Per parą sulaikyti dar 144 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtę migrantai (79)

Praėjusią parą, šeštadienį, Statistikos departamento duomenimis, sulaikyti 144 iš Baltarusijos...

Gražulio dukterį auginanti Birutė Navickaitė: pats Petras patvirtino, kad po manęs jo vaiko susilaukė dar viena moteris (274)

„Tikrai tokių dalykų nežinau. Žinočiau – pasakyčiau. Ką gali žinoti. Gyvenime visko būna....

Pandemija įstūmė į skolas, bet plėtros nesustabdė: atidaroma dešimtys naujų kavinių, restoranų (62)

Nepaisant pandemijos sukeltų sunkumų – besikaupiančių skolų ir darbuotojų trūkumo, – kai...

Sirvydžio karjera Detroite truko 20 rungtynių: „Pistons“ paskelbė nutraukianti sutartį su lietuviu (51)

Deivido Sirvydžio karjera Detroito „Pistons“ klube neužsitęsė. Mičigano valstijos klubas...

Pakruojo rajone, aruode, rasta grūdais užpilta negyva moteris (3)

Vėlų liepos 31-osios vakarą, apie 22 val. 50 min., Pakruojo r., Norkūniškio vs., grūdų aruode...

Modesta Meškė | D+

Norinčioms pristabdyti senėjimą – mokslų daktarės nurodymas, kodėl šį vitaminą būtina pradėti vartoti jau dabar (3)

Senstančioje odoje mažėja gyvybiškai svarbaus vitamino kiekis, kuris yra itin svarbus ir galingas...