aA
Pirtis yra puikus būdas atsipalaiduoti, pasimėgauti įvairiomis procedūromis, pasisemti ramybės ir sveikatos, ypač atvėsus orams. Egzistuoja ir tam tikri pirtininkų ritualai – kad pirtis teiktų daugiausia malonumo, vertėtų laikytis tradicijų ir nepamiršti įvairiausių gėrimų ar užkandžių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad rudenį išties išauga įvairiausių žolelių arbatos, tinkančios ir pirties procedūroms, paklausa.
Pirtis, arbata
Pirtis, arbata
© Shutterstock

Ritualas prasideda nuo arbatos puodelio


Profesionalių pirtininkų asociacijos prezidentė Birutė Masiliauskienė sako, kad mėgaujantis pirties malonumais reikėtų atkreipti dėmesį, kokį maistą ar gėrimus vartojame, rašoma pranešime spaudai.

„Pirtimi naudodamiesi atsakingai, galime gauti didelį malonumą. Žmogui šildantis pirtyje, natūraliai kyla vidinė jo kūno temperatūra, jis prakaituoja, išsiplečia paviršinės kraujagyslės, kapiliarai – parausta oda, kas reiškia, kad daugiau kraujo nukeliauja į kūno paviršių ir mažiau jo lieka vidiniuose organuose: smegenyse, kepenyse, taip pat ir skrandyje, kuriame gerokai sulėtėja virškinimo procesas“, – sako B. Masiliauskienė.

Pirtis, vaisiai
Pirtis, vaisiai
© Shutterstock

Anot B. Masiliauskienės, pirties ritualas dažniausiai yra pradedamas nuo kokios nors žolelių arbatos, pavyzdžiui, čiobrelių, mėtų, gauromečio ar liepžiedžių. Arbata nebūtinai turi būti ruošiama nuobodžiai. Ją galima gardinti ir įvairiausiais mėgstamais prieskoniais arba džiovintais, šviežiais vaisiais bei uogomis. Pavyzdžiui, mėtų arbatą B. Masiliauskienė gardina obuolių žievelėmis bei žiupsneliu cinamono.

Ekspertė sako, kad vis dėlto pirtyje reikėtų nepadauginti vienos rūšies arbatos: toks gėrimas turi daug veikliųjų medžiagų, kurių perdozavus gali atsirasti įvairių nepageidautinų pojūčių. „Reikėtų turėti omenyje, kad įvairios žolelės turi gana intensyvų poveikį. Pavyzdžiui, jei mes eisime į pirtį vakare ir gersime daug mėtos arbatos, viskas gali pasibaigti tuo, kad atsiras refliuksas. Tačiau pirtinantis rekomenduoja išgerti apie 2 litrus skysčių, todėl geriausia yra pasidaryti degustaciją, t. y. ragauti skirtingas arbatas ar gėrimus, tačiau jų neperdozuojant“, – pataria B. Masiliauskienė.

Į pirtį – nei persivalgius, nei alkanam


B. Masiliauskienės teigimu, norint geriau suprasti, koks maistas yra tinkamas pirties malonumams, pirmiausia reikėtų prisiminti, kad pirtinantis gerokai sulėtėja virškinimas. Todėl, jei prieš eidami į pirtį sočiai pavalgysite, maistas taps sunkiai virškinimas, gali atsirasti nemalonių pojūčių. Tačiau eiti į pirtį alkanam taip pat nėra pats geriausias sprendimas – pasimėgauti ramiu ir atpalaiduojančiu poilsiu bus sunku, nes mintys suksis apie maistą. Geriausia yra tinkamai pavalgyti likus keletui valandų iki pirties.

Asociatyvioji nuotr.
Asociatyvioji nuotr.
© Shutterstock

„Didelio skirtumo, kokį maistą valgysite, nėra, svarbiausia – išlaikyti laiko intervalą ir pasistengti nepersivalgyti. Tuo tarpu užkandžiams pirtyje geriausiai tinka įvairūs daug vandens turintys vaisiai ar uogos: arbūzai, melionai, vynuogės, obuoliai, kriaušės, ananasai. Jie leidžia atsigaivinti ir susigrąžinti prarastus skysčius“, – teigia B. Masiliauskienė.

Taip pat galima rinktis ir kiek sotesnių užkandžių, pavyzdžiui, trapučių su užtepėlėmis, daržovėmis, krapais ar kokiais kitais žalumynais. Po pirties, pasak ekspertės, galima pasimėgauti ir sočiu maistu, kuris dar labiau sustiprins suteiktus pojūčius.

Nepamirškite skysčių


Darant pertraukas tarp pirtinimosi, skysčiams subalansuoti ir atsivėsinimui pirtininkų asociacijos prezidentė pataria gerti mineraliniu vandeniu praskiestą ir įvairiomis žolelėmis paskanintą kefyrą ar raugintas pasukas, taip pat natūraliai raugintą girą. Ją paprasta pasigaminti ir namuose – tereikia išsirinkti mėgstamą arbatą, į ją įberti žiupsnelį kepimo mielių, paskaninti medumi, džiovintais vaisiais bei uogomis ir palikti pusdieniui pastovėti šiltoje vietoje.

Mėgstantiems pikantiškesnius skonius B. Masiliauskienė rekomenduoja išbandyti „Pirties Mere“ pirtininkų pramintą kokteilį. Jam pasigaminti prireiks pomidorų sulčių ir gazuoto mineralinio vandens.

Vaisiai
Vaisiai
© Shuterstock

„Prakaituodamas žmogus praranda daug mineralų, todėl jų pusiausvyrai atkurti, gauti gerą natrio chlorido, kalio, magnio balansą organizme bei tiesiog numalšinti troškulį labai tinka pomidorų sultys sumaišytos su sūriu mineraliniu vandeniu, 1:1 proporcijomis“, – sako pirties ekspertė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.3333

Patarė, kaip išsirinkti geriausią alyvuogių aliejų parduotuvėje: ant etiketės ieškokite šių ženklų (46)

Alyvuogių aliejus nuo seno vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos...

Etiketo specialistė įvardijo pagrindines elgesio prie stalo klaidas ir taisykles (13)

Stalo serviravimas yra toks pats svarbus sėkmingos vakarienės elementas kaip ir patiekiamas...

D+Rusnė Valatkaitė

Maistinės kandys virtuvėje? Jų atsikratyti padės natūrali priemonė, randama kiekvieno namuose (3)

Maistinės kandys – vieni dažniausiai namuose aptinkamų vabzdžių , į namus patenkantys su...

Virtuvės šefas dalijasi patarimais, kaip gaminti paprasčiau ir sveikiau (3)

Pristatome straipsnių ciklą „ Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“, kuriame ne tik rasite...

Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba: 4 gudrybės, kurios pravers kiekvienam šio patiekalo mėgėjui (2)

Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto . O kas vėsiais ir tamsiais rudens...

Top naujienos

D+Kalbino Vytautas Bruveris, parengė Laura Tarandaitė

Seimo narys Nausėdos kritiką siūlo įvertinti prokuratūrai: gal tai yra veikimas prieš valstybę (20)

Įtampa tarp prezidentūros ir Vyriausybės auga: Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių...

Keli pagrindiniai simptomai, kurie padės atskirti COVID-19 ir gripą, jei esate pasiskiepiję

Spalio pabaiga ir lapkričio pabaiga – pats tinkamiausias laikas skiepytis nuo gripo , mat taip...

D+Roma Macijauskaitė

Neregys Andžejus be darbo nebuvo nė dienos: man sunku suprasti, kaip žmonės jo neranda – vienu metu dirbau net dviejose darbovietėse

Diplomuotas masažuotojas, socialinio darbo bakalauro specialistas, be kelių mėnesių magistras. Gal...

Pergalių sąskaita – vis dar neatidaryta: nepaisant įspūdingo spurto, „Žalgiris“ suklupo ir Tel Avive (475)

Antradienio vakarą Izraelio uostamiestyje Tel Avive vykusiose Eurolygos 6-ojo turo rungtynėse gerą...

Sunku patikėti: policija net netyrė turtingos vilnietės nužudymo, nes manė, jog tai – savižudybė (147)

Vilniaus policijos pareigūnai ilgą laiką net nebandė aiškintis turtingos vilnietės nužudymo ,...

Lukašenkos sprendimas pašiurpino gydytojus: tai beprotybė (465)

Baltarusijos valdžios pareigūnai praėjusį penktadienį pašiurpino gydytojus atsisakydami paklusti...

Zdovcas rankų nesudeda: anksčiau ar vėliau rasime būdų, kaip pasiekti pirmąją pergalę (22)

Kuo toliau, tuo labiau Kauno „Žalgirio“ direktoriaus Pauliaus Motiejūno viešai deklaruotas...

Atkeliaujantys oro srautai atneš ne tik lietų, bet ir šilumą

Artimiausiomis dienomis iš vakarų atkeliaujantys oro srautai atneš ne tik lietų, bet ir šilumą.

Keturios kvepalų pasirinkimo taisyklės: ekspertė įvardijo, kas padės pasirinkti tinkamiausią sau aromatą (13)

Kvepalai turi didelę galią: jie suteikia drąsos, atskleidžia charakterį, kuria nuotaiką ir...

D+Edmundas Jakilaitis

Apie ginklus: naujam savo eksperimentui Jakilaitis pasitelkė kartuves

Šįkart Edmundas Jakilaitis ir lietuviško pusiau automatinio karabino „Vytis“ kūrėjas...