Eksperimentas virtuvėje
„Dažnas gūžčioja pečiais – kam viso to reikia, jei prekybcentriuose ištisus metus yra šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių. Ir jie savaip teisūs – jei žmogus gyvena urbanistinį gyvenimą, pats neaugina jokių valgomų augalų, turbūt jam ir neverta kimšti į stiklainius neaišku kaip augintų daržovių ar šaldyti nežinia kaip augintus prieskonius. Tačiau turint šiltnamį ar daržą (ir nebūtinai savo, galbūt mamos ar tetos kieme), labai smagu išsaugoti tuos vasaros aromatus ir skonius žiemai“, – pataria maisto tinklaraštininkė.
Kalbant apie krapų išsaugojimą žiemai pirma asociacija Renatai yra šaldymas ir sako šaldiklyje visada turinti dėžutę, kurioje tūno stambiai kapoti krapų lapeliai. Ruošdama šaldymui maisto ekspertė krapų kotų neišmeta, juos džiovina ir naudoja marinuodama ar raugdama daržoves, taip pat jais gardina sriubas, sodrius troškinius.
„O štai šį būdą – krapų lapelių laikymą aliejuje – sumaniau visai neseniai. Žinoma, dėl to, kad pati gaminu aliejų ir jame pradėjau bandyti laikyti džiovintus pomidorus, svogūnus, papriką“, – šypteli R. Šniolienė.
Sulaukė daugiausia komplimentų
„Sumanymas aliejumi užpilti krapus pasiteisino šimtu procentų! Jei ištraukti iš šaldiklio lapeliai jau būna praradę formą ir žalią spalvą, tai aliejuje laikomi krapai išlieka švieži ir nepakeitę formos. Svarbiausias momentas ruošiant šį konservą yra sąlyčio su vandeniu nebuvimas. Nuskintus krapus kruopščiai atrenku, bet neplaunu, o jeigu visi jie žemėti, tai plaunu po tekančiu vandeniu ir ilgai džiovinu, kad neliktų nė lašelio vandens“, – akcentuoja tinklalapio „Kūmutės virtuvė“kūrėja.
Krapus Renata supjausto, talpiai sudeda į švarius stiklainius ir užpila iki pat viršaus tyru aliejumi. Geriausia naudoti mažiausiai kvapo turintį aliejų – saulėgrąžų ar pirktinį rapsų. Tada indelius užsuka švariais dangteliais ir deda į šaldytuvą. „Neatidarytus stiklainius galima laikyti rūsyje, o atidarius jau reikėtų sandėliuoti šaltai. Pradarius stiklainį krapus derėtų sunaudoti per ~10-14 dienų. Todėl ir gaminu nedidelės talpos stiklainiuose. Rūsyje nepradarytus esu išlaikiusi ir 2 metus“, – pataria.
Šitokiu būdu tinklaraštininkė krapų žiemai gamina daug – dažniausiai iš pirmo krapų derliaus ir jau rudeniop iš paskutinio.
R. Šniolienė šių krapų rekomenduoja dėti ant virtų ar keptų bulvių, šviežių salotų, keptos žuvies, varškės sūrio, fermentinio sūrio.
„Daugiausia komplimentų sulaukė lašišos kepsniai, prieš kepimo ant žarijų pabaigą patepti šiuo prieskoniniu aliejumi. Ir šviežios su lupenomis virtos bulvės, palaistytos šiuo gardėsiu“, – dalijasi geriausiais receptasi R. Šniolienė.
Tokiu pat metodu Renata yra gaminusi ir kalendrų, salierų, pankolių lapelius, visgi krapai, sako, nurungė visus juos. Nors, reikia pastebėti, laikėsi taip pat gerai.
Jei siekiate sulieknėti, šį tą privalote žinoti apie tirštuosius kokteilius – per tris dienas galima atsikratyti 2 kg + 3 detoksikuojančių kokteilių receptai (1)
Vartojant tirštuosius kokteilius sulieknėti pavyksta nesunkiai ir efektyviai. Per trejetą...
Ekspertė patarė, kaip pradėjusią džiūti duoną paversti vėl minkšta, karšta ir garuojančia – užtruksite vos 10 minučių
Vasaros metu, kai karšta, duona džiūva greičiau nei įprastai. Kepyklų „Druska Miltai...
Atsargos žiemai: sumanymas šitaip paruošti krapus pasiteisino 100 procentų
„Konservavimo sezonas pačiame įkarštyje, į stiklainius gula įvairiausios daržovės, bet tai...
Laikote duoną popieriniame ar plastikiniame maišelyje? Pasakė, kur geriausia tai daryti
Vasaros karščiai – tikras iššūkis duonos šviežumui, kurio pagrindiniai priešai –...
Virtuvės šefas pasakė, kaip paruošti šonkaulius, kad jie būtų ypač sultingi – dauguma ir marinuodami, ir kepdami daro grubias klaidas
Kiaulienos šonkauliai – tikra grilio vakarėlių legenda, kurią nepriekaištingai paruošti...
Top naujienos
„Mirties zona“ Baltijos jūroje – didesnė už Lietuvą: atsakomybė už tai krenta vienam sektoriui
Per pastaruosius 50 metų pasaulyje smarkiai padaugėjo „negyvųjų zonų“ – vietų vandenyse,...
Ūkininkams paruoštos naujos išmokos: pasakė, kiek mokės už akmenų krūvas ir pelkes laukuose
Strateginiame plane, pagal kurį mūsų ūkininkams teks gyventi ateinančius septynerius metus,...
Žmonės apstulbę nuo to, kas darosi elektros rinkoje: tai – apgaudinėjimas (5)
Rekordinės elektros kainos žmones varo į neviltį. Kai kurie gatvėje sutikti praeiviai LNK...
Karas Ukrainoje. Ukrainos pajėgos sunaikino „Vagner“ samdinių bazę, įspėjama apie pavojų Zaporižios AE
Kasdienio video pranešimo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į rusus...
Ekspertas: Putinas savo generolus įvarė į spąstus
Rusijos prezidento Vladimiro Putino generolai pateko į spąstus Ukrainoje , nes, paklausę jo...
Vienas lietuvis džiaugėsi pakovojęs dėl finišo, maratono trasą anksčiau palikęs kitas prisipažino braukęs ašarą specialiai Delfi iš Miuncheno
Pirmadienį prasidėjusiame Europos lengvosios atletikos čempionate valanda vėliau nei moterims buvo...
Žuvo vienas geriausių Ukrainos oro pajėgų pilotų
Kovoje su rusų pajėgomis žuvo vienas geriausių Ukrainos lakūnų Antonas Listopadas, rašo UNIAN.
Tyrimas parodė, kad lietuviams motyvaciją darbe didina ne tik pinigai: dalis už tai susimoka ir patys
Kada paskutinį kartą kėlėte kvalifikaciją, lankėte kursus ar dalyvavote mokymuose?...
Buvęs Britney Spears vyras paviešino slapta filmuotus vaizdus, kaip ji elgiasi su savo sūnumis: užteks meluoti
Kevinui Federline’ui esą iki gyvo kaulo įgriso Britney Spears išpuoliai prieš judviejų...
Korozija neaplenkia nė vieno automobilio: rūdijimo padariniai – tai ne tik suprastėjęs estetinis vaizdas
Daugelį automobilių gedimų galima suskirstyti į atskiras kategorijas: variklio ir transmisijos...