aA
Lietuvoje įprasta manyti, kad alyvuogių aliejus tinka tik salotoms gardinti. Vis dar gajus mitas, kad alyvuogių aliejus netinka kepimui, tačiau kulinarinėse laidose galime pamatyti, kaip pasaulinio lygio šefai į keptuves pila didelius kiekius alyvuogių aliejaus. Tai kaip yra iš tikrųjų? Ar galima kepti maistą alyvuogių aliejuje?
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

Alyvuogių aliejus yra vienas iš universaliausių ir sveikiausių aliejų. Jame gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų rūgščių, kurios yra gyvybiškai reikalingos visoms kūno ląstelėms, be jų organizmas negali įsisavinti vitaminų A, D, E, K. Alyvuogių aliejus turtingas polifenolių – natūralių antioksidantų, kurie malšina uždegimus ir užkerta jiems kelią. Kuo daugiau jame polifenolių (ragaujant juntamas stiprus aitrumas gerklėje), tuo didesnė tikimybė, kad kepant dėl aukštos temperatūros susidarę kancerogenai bus neutralizuoti polifenolių.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad renkantis aliejų kepimui svarbu atsižvelgti į tai, kam ketinama jį naudoti – kepimui ar giliam kepimui. „Giliam kepimui tinka tie aliejai, kurie kaitinant vėliausiai pradeda „degti“. Aliejaus „degimo“ temperatūra gali svyruoti nuo 107 iki 250 laipsnių. Tai stipriai priklauso nuo to, ar aliejus yra rafinuotas, ar ne, ir koks yra polinesočiųjų ir mononesočiųjų bei sočiųjų riebalų procentas.

Aukštai temperatūrai, kuri reikalinga giliam kepimui, yra atsparesni rafinuoti (išgryninti) aliejai bei tie, kurių sudėtyje yra daugiau sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, lydytas sviestas, lydyti taukai, kokosų aliejus, aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus ir kt. Nerafinuotuose aliejuose (pvz., graikinių riešutų aliejuje, linų sėmenų aliejuje, ryžių sėlenų aliejuje, kanapių sėklų aliejuje ir pan.) yra mažai sočiųjų riebalų, ir daug „gerųjų“ mononesočiųjų riebalų ir polinesočiųjų riebalų, o jų „degimo“ temperatūra yra tik šiek tiek didesnė kaip 107 laipsniai, todėl tokie aliejai nėra tinkami giliam kepimui“, – teigia VMVT specialistai.

Aliejus
Aliejus
© Shutterstock

Kepimui svarbus ir alyvuogių aliejaus rūgštingumas. Kuo žemesnis alyvuogių aliejaus rūgštingumas, tuo aukštesnėje temperatūroje ir ilgesnį laiką galime jį kaitinti. Pavyzdžiui, jei aliejaus rūgštingumas yra 0,2 proc, jis bus saugus kaitinant iki 240 laipsnių temperatūroje, o jei aliejus siekia didžiausią leistiną rūgštingumo normą – 0,8 proc, jo degimo temperatūra yra daug žemesnė ir siekia 140 laipsnių, tad toks aliejus yra netinkamas kepimui.

Taigi kepimui tikrai tinka kokybiškas, ypač tyras alyvuogių aliejus, pagamintas iš žalių nesunokusių alyvuogių, žemo rūgštingumo ir su daug polifenolių.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) primena, kad ne visi aliejai tinkami naudoti aukštoje temperatūroje, todėl aliejų kepimui reikia rinktis atidžiai, skaityti produkto etiketėje pateikiamą informaciją arba pasitarti su specializuotos parduotuvės konsultantu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(117 žmonių įvertino)
3.7436

Mėgstate gerti kavą su pienu? Dietistė įspėjo, kam toks malonumas gali prastai baigtis

Kava – bene labiausiai pasaulyje paplitęs gėrimas, be kurio daugelis neįsivaizduoja savo ryto....

Maisto technologė pataria, kaip išsikepti sveikesnių cinamoninių bandelių – svarbios yra kelios taisyklės (1)

Kaip dažnai susiviliojame šviežiai keptų bandelių aromatu, kilometro spinduliu jaučiamo cinamono...

Delfi PliusParengė Roma Macijauskaitė

Naujojo amžiaus rykštė: kaip maitintis susirgus gastritu – žolininkė šią vaistažolę vadina nepamainoma

Šiandien reikšminga žmonijos dalis yra pajutusi nemalonius jausmus pilvo viršutiniame kairiajame...

Nuolat baiminatės, kad maisto produktai suges ir teks išmesti? Dėl šių 9 galite būti ramūs ilgus metus

Neramumai pasaulyje daugelį paskatino pagalvoti apie strategines maisto produktų atsargas. Ko...

Picą gali valgyti visi – pagrindo receptai visavalgiams, veganams ir netoleruojantiems glitimo (2)

Italams turime būti dėkingi dėl daugelio kultūros ir meno žvaigždžių, tačiau už vis labiau...

Top naujienos

Eteryje – rimtos dvejonės dėl karo: nesėkmę išprognozavęs rusų karininkas nutildė net „Putino lėlę“ (2)

Kelių dienų „speciali operacija“ baigsis rusų armijos pergalės paradu Kyjive. Dabar jau...

Gyventojai kovoja su namo administratoriumi: sako, kad gauna kelis kartus didesnes sąskaitas

Delfi redakcija sulaukė ne vieno Perkūnkiemio gyventojo skundo dėl pastatų administratoriaus...

Karas Ukrainoje. Iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje evakuota daugiau kaip 260 karių Ukrainos viceministrė: Rusija nebeturi pranašumo ore (10)

Ukrainos pajėgų pulkas „Azov“, atkakliai gynęs „Azovstal“ metalurgijos įmonę Rusijos...

Politikai sulaukė nepatogių klausimų: homoseksuali moteris išgavo atviriausius iki šiol politikų prisipažinimus (1)

Artėjant civilinės sąjungos pateikimui Seime vis dažniau skamba, kad pateikti siūlymai santuokos...

Delfi PliusSelcan Hacaoglu

Akibrokštas Šiaurės Europos šalims: net nesivarginkit (3)

NATO plėtra Šiaurės Europos šalyse susidūrė su kliūtimis, Suomijos užsienio reikalų...

Verslas PliusAndrew Atkinson

Paskaičiavo, kiek infliacija pareikalaus papildomai iš britų piniginių

Remiantis nauju tyrimu, dėl sparčiai augančios infliacijos vidutinis Jungtinės Karalystės...

Gražiausia „Eurovizijoje“ buvusi suknelė sulaukė Italijos žurnalų dėmesio – visa Europa sužavėta Monikos Liu

Šeštadienio vakarą milijonai žiūrovų visame pasaulyje stebėjo finalinę „ Eurovizijos “...

Su vyru susituokęs Tomas neslepia planų emigruoti: kartą buvome užpulti tiesiog laiptinėje

Gegužės 17 d. minima Tarptautinė diena prieš homofobiją . Ja siekiama atkreipti dėmesį į...

Transliacija / Verslo požiūris. Statybų sektoriaus krizė: pabrangus žaliavoms - nebaigtų statyti objektų virtinė? (1)

Praėjusį penktadienį pusdieniui sustojo statybos maždaug 80-yje valstybei svarbių visuomeninių...

Pastebėjo akyliausi: Laura Pausini paaiškino, kodėl prasidėjus balsavimui, dingo iš „Eurovizijos“ scenos

Pranešime, kuris pasirodė socialiniame tinkle „Instagram“ , Laura Pausini paaiškino, kodėl ji...