* Kai nieko nebevalgome po tam tikros valandos (tarkime, po 18 val.)

Dietos principai: tokio ribojamo valgymo šalininkai mano, kad vakarais sulėtėja medžiagų apykaita, todėl organizmas nebeapdoroja maisto ir paverčia jį riebalais. Galbūt toks požiūris susiformavo todėl, kad vakare mažėja fizinis aktyvumas, ir suvartotos kalorijos lieka nesudegintos, rašo „DoctorPiter“.

Žalinga ar naudinga: dieta, kai nebevalgoma po 18 val., organizmui tik kenkia. Sveikos mitybos esmė – valgymas 5 kartus per dieną.

Tam tikrą laikotarpį ribojant maistą tik didėja riebalų masė. Taip yra todėl, kad organizmas reaguoja į badavimą (kai po 18 val. nebevartojate maisto) kaip į ženklą, kad reikia skubiai kaupti energiją ateičiai“, – teigė dietologas Paulas Smithas.

* Mažai angliavandenių turinti dieta

Dietos principai: maksimaliai ribojama angliavandenių arba jie apskritai išbraukiami iš mitybos raciono (saldainiai, sultys, miltiniai produktai, krakmolas ir sacharozė). Angliavandenių trūkumas kompensuojamas baltymais.

Žalinga ar naudinga: kiekvienoje dietoje turi būti baltymų, riebalų ir angliavandenių balansas. Vieno komponento trūkumas nekompensuojamas kitu. Be abejo, vartoti mažiau cukraus ir miltų gaminių – puiki mintis, bet visiškas atsisakymas neduos naudos, tik sutrikdys balansą.

* Dieta pagal kraujo grupę

Dietos principai: manoma, kad skirtingų kraujo grupių žmonėms naudinga arba žalingi valgyti tam tikrus maisto produktus. Šią dietą sudaręs gydytojas manė, kad kiekvienos kraujo grupės ypatumai glaudžiai susiję su organizmo ląstelių struktūra, todėl kiekvienai kraujo grupei naudingi tam tikri maisto produktai.

Žalinga ar naudinga: iki šiol neįrodyta, kad dietos pagal kraujo grupę efektyvios. Ji nepakenks, jeigu laikysitės racionalių ribojimų, tačiau ypatingo poveikio nesitikėkite. Lygiai taip galite paistyti sveikos mitybos principų – tai bus naudinga sveikatai.

* Ketodieta

Dietos principai: visiškas angliavandenių atsisakymas. Manoma, kad ši mityba be angliavandenių skatina versti riebalus į vadinamuosius ketonus, kuriuos organizmas paskui naudos vietoje angliavandenių, o kad šis procesas vyktų, reikia pasiekti specifinę būseną – ketozę.

Žalinga ar naudinga: deja, mūsų organizmas yra įpratęs deginti maistingas medžiagas tokia tvarka: iš pradžių suvartoja angliavandenius, paskui – riebalus, galiausiai – baltymus. Laikantis ketodietos, racione nelieka angliavandenių, todėl organizmas ima iš karto deginti riebalus; būtent todėl laikantis šios dietos greitai mažėja svoris. Deja, visi nutirpę kilogramai iš karto sugrįš, vos grįšite prie įprastos mitybos. Daugelis mano, kad tokio pobūdžio dietos turi laiko ribas, t. y. laikantis dietos tam tikrą laiką, ankstesnis svoris nebegrįš. Vis dėlto dietologas įspėja – laikas čia nesvarbus.

Ketodieta netinka niekam, ypač sergantiems tulžies pūslės akmenlige.

Netinka ketodieta ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Minėtų ligų atveju rekomenduojama riboti riebų maistą, o ketodietoje gausų riebalų.

Dietos principai: manoma, kad tada, kai nėra maisto, riebalų ląstelės perdirba pačios save, ir tokiu būdu ima tirpti antsvoris, o organizmas gamina daugiau augimo hormono (kuris prisideda prie ląstelių ir audinių atsinaujinimo). Iš esmės tai netgi ne dieta, o mitybos schema, kurios laikydamasis žmogus valgo tik tam tikru intervalu, o kitu metu nevalgo: 16 / 8, 20 / 4 ar 12 / 12 (pirmas skaičius – nevalgymo laikotarpis).

Žalinga ar naudinga: badavimas – visų pirma yra maistingų medžiagų trūkumas.

Besilaikantiems protarpinio badavimo žmonėms galimi katastrofiniai padariniai: pradedant anemija, baigiant hepatoze (kepenų suriebėjimu). Pasak dietologo, besilaikantiems protarpinio badavimo virpa rankos, jie nuolat jaučia stiprų alkį, kadangi tarpai tarp valgymų yra dideli.

* Dukano dieta

Dietos principai: riebalų ir angliavandenių ribojimas, daugiausia valgoma baltymų. Dietos esmė tokia, kad didelį kiekį baltymų galima valgyti bet kada. Racione turi nelikti riebios mėsos, riebalų pieno produktų, kuo mažiau druskos ir cukraus.

Žalinga ar naudinga: Dukano dieta gali sutrikdyti medžiagų apykaitą, sukelti kepenų ir inkstų ligų.

Baltymų perteklius gali sukelti nuovargį, o dėl vitaminų ir mikroelementų trūkumo galimi nervų, širdies ir kraujagyslių bei virškinimo sistemų sutrikimai, teigė dietologas. Dėl riebalų trūkumo galimos tulžies pūslės problemos, vidurių užkietėjimas ir hormonų balanso sutrikimai.

* Grikių ir kefyro dieta

Dietos principai: tai trijų dienų trukmės monodieta, šiuo laikotarpiu maitinsitės tik grikiais ir kefyru. Manoma, kad dietos metu iš organizmo išsivalo cholesterolio perteklius ir kad ji naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai bei virškinimo sistemai.

Žalinga ar naudinga: nei grikiai, nei kefyras nėra žalingi, bet ilgesnį laikotarpį vartojat vien juos gali pasunkėti chroninės ligos, pažemėti kraujospūdis. Bet kokios monodietos atveju galimas vitaminų ir mineralų trūkumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)