Norintiems kuo geriau išnaudoti nerūdijančio plieno galimybes ir pajusti naujus patiekalų skonius pravers keli daug pastangų nereikalaujantys maisto ruošimo ir indų priežiūros patarimai, rašoma pranešime spaudai.

1 patarimas: ką kepti

Nerūdijančio plieno keptuvės yra universalios, jos neturi plastiko dangos, todėl idealiai tinka gaminti aukštesnėse temperatūrose. Dėl didesnio atsparumo karščiui, nerūdijančio plieno keptuves galima naudoti tiesiogiai ant liepsnos. Tai ypač aktualu gaminant azijietiškus wok patiekalus ar kepant kepsnius. Pavyzdžiui, norint iškepti didkepsnius rare ar medium rare būdais, svarbu, kad karštis pakankamai greitai paskrudintų mėsą iš išorės, bet neperkeptų jos viduje – tam gerai šilumą paskirstanti nerūdijančio plieno keptuvė itin tinka.

Dar vienas tokių keptuvių be dangos privalumas – jose galima drąsiai naudoti net ir metalinius įrankius. Vis dėlto, kai virtuvėje atsiranda tokia keptuvė, prireikia šiek tiek laiko ją prisipratinti.

Inga Derenkaitė, „Fiskars“ atstovė Lietuvoje pataria, kad nerimaujantiems dėl iššūkių, yra ir šiek tiek lengvesnė alternatyva. Tai nerūdijančio plieno keptuvės su specialia „Ceratec°“ danga: „Ši danga yra be plastiko, keramikos pagrindu, tai suteikia nuo svilimo apsaugančių savybių. Maistas skrunda, bet nesvyla ir įgyja traškų paviršių. Tai sukuria ne tik išskirtinę tekstūrą, bet ir skonį“, – sako I. Derenkaitė.

2 patarimas: ką kepti atsargiau

Savybės, kurios idealiai tinka kepant jautienos didkepsnius, produktams, kurie turi daugiau baltymų, sukuria papildomų iššūkių. Dėl to kepant sojų varškę, baltą žuvį ar kiaušinius, ypač svarbu naudoti užtektinai riebalų, aliejaus ar sviesto. O, pavyzdžiui, kepant vištienos krūtinėlę, svarbu neskubėti jos apversti. Mėsai reikia leisti pilnai apskrusti ir tik tuomet vartyti ar maišyti.

Nerūdijančio plieno indai

3 patarimas: kada kepti

Gera pradžia – pusė darbo, taip ir teisingas keptuvės įkaitinimas yra pusė kepimo sėkmės. Nors nerūdijančio plieno keptuvės idealiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje, svarbu keptuvę įkaitinti nuosekliai. Jei įpilsite aliejaus ar įdėsite sviesto per anksti, arba jei keptuvę įkaitinsite per daug – maistas joje svils.

I. Derenkaitė dalinasi patarimui, kaip sužinoti, ar keptuvė pakankamai karšta: „Įlašinkite į keptuvę kelis vandens lašus. Kai vanduo išgaruos, įpilkite dar šiek tiek. Temperatūra tinkamiausia, kai vandens lašeliai suformuoja vieną rutuliuką, riedantį po keptuvę prieš išgaruojant. Tik tada išpilkite vandens perteklių ir įpilkite kepimo aliejaus.“

4 patarimas: kaip kepti

Tam, kad maistas nerūdijančio plieno keptuvėje skrustų, bet nesviltų, svarbu viso kepimo metu užtikrinti pakankamą kiekį aliejaus arba sviesto. Kai kurios keptuvės turi unikalų išgraviruotą dugno dizainą, kuris padeda vienodai paskirstyti kepimo aliejų, sviestą ar kitus riebalus. Jei naudojate kitokius indus, tuomet riebalų paskirstymu svarbu rūpintis patiems: pasukti keptuvę ore arba riebalus paskirstyti šaukštu ar mentele.

5 patarimas: kaip prižiūrėti

Kadangi nerūdijančio plieno keptuvės dažniausiai būna naudojamos aukštoje temperatūroje, po kepimo labai svarbu leisti joms pilnai atvėsti ir tik tada plauti. Staigūs temperatūros pokyčiai tarp karštos keptuvės ir vėsesnio vandens, visoms keptuvėms, įskaitant ir nerūdijančio plieno, gali sukelti deformacijas.

Bet taip pat svarbu nepalikti nerūdijančio plieno indų neplautų per ilgai. O išplovus, rekomenduojama juos iškart nusausinti švaria šluoste, taip išvengsite dėmių.

I. Derenkaitė dalinasi patarimu, jei keptuvėje maistas pridegė: „Man pačiai visada suveikia vienas paprastas triukas: jei keptuvėje yra pridegusio maisto, įpilu šilto vandens, įberiu žiupsnelį druskos ir užvirinu vandenį. Tuomet keptuvę su vandeniu palieku atvėsti ir išplaunu pridegusį maistą įprastu būdu. Ši gudrybė dar nė karto nepavedė!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)