Onkologinių ligų išsivystymo priežastys ištirtos ne iki galo, bet vienas iš lemiamų vaidmenų priskiriamas genetikai. Vis dėlto egzistuoja tam tikri gydytojų rekomenduojami vėžio profilaktikos metodai. Vienas iš jų pagrįstas subalansuotu mitybos racionu. Šiuo atveju svarbu ne tik išbraukti iš valgiaraščio viską, kas kenksminga, pavyzdžiui, greitąjį mastą, raudoną mėsą ir alkoholį, bet ir kuo dažniau vartoti tai, kas mažina piktybinių darinių susiformavimo tikimybę, rašoma „Marie Claire“.


Vienas iš veiksmingiausių vėžio profilaktikos produktų – tai riešutai, ypač graikiniai, lazdynų, bertoletijos, migdolai ir anakardžiai.

„Riešutuose yra polifenolių, stiprinančių imuninę sistemą ir kovojančių su vėžiu, – aiškina mitybos specialistas gydytojas Williamas Li, atsakydamas į portalo express.co.uk klausimus. – Riešutuose yra ir naudingų omega-3 riebalų rūgščių, dėl kurių poveikio navikai tiesiog badauja, nes nebėra aprūpinami krauju.“
Pomidorai

Pomidoruose esantis pigmentas likopenas, nulemiantis raudoną daržovių spalvą, padeda užkirsti kelią piktybinių darinių formavimuisi.
„Likopenas saugo DNR nuo pažeidimų ir taip padeda sumažinti vėžio pasireiškimo riziką“, – teigia mokslų daktaras, mokslininkas Williamas W. Li, išleidęs ne vieną knygą apie mitybos poveikį sveikatai.

Kad pagrįstų savo teiginį, gydytojas primena apie tyrimą, kurį atliekant dalyvių (vyrų) buvo paprašyta du kartus per savaitę suvalgyti po 2–3 porcijas pomidorų. Tyrimą iniciavę mokslininkai išsiaiškino, kad taip pakoregavus racioną vėžio išsivystymo rizika sumažėja net 30 proc.
Violetinės bulvės

Dar vienas pagalbininkas kovojant su vėžiu – tai violetinės bulvės, turinčios nemažai natūralaus dažiklio antocianino. Pasak W. Li, ši medžiaga naikina kamienines vėžines ląsteles.
Austrės

Austrėse yra polisacharidų ir aminorūgščių, pasižyminčių galingu antioksidaciniu poveikiu ir saugančių DNR nuo laisvųjų radikalų keliamos grėsmės.

„Ne vienas tyrimas parodė, kad, reguliariai vartojant austres, DNR pažeidimų tikimybė sumažėja net 90 proc.“ – tvirtina W. Li.

Mačia
Mačios arbata

Mačia, japoniška arbata, gaminama iš aukščiausios rūšies žaliosios arbatos arbatžolių miltelių, yra patikrinta vėžio profilaktikos priemonė.
„Anglų mokslininkai įrodė, kad mačia padeda kovoti su krūties vėžiu, kadangi blokuoja naviko ląstelių „kuro“ kanalus. Neturėdamos kuo maitintis, piktybinės ląstelės nustoja funkcionuoti ir žūsta“, – sako gydytojas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją