aA
Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia energijos, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie žmonės dėl laiko stokos ar kitų priežasčių pusryčių nevalgo, tačiau Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maistas rytais – tėra įpročio reikalas ir nors pusryčiauti smagiausia lėtai, užkąsti ryte galima ir per 10 minučių.
Pusryčiai
Pusryčiai
© Shutterstock

„Daugelis tyrimų įrodė pusryčių valgymo naudą sveikatai. Anot specialistų, maistas ryte padidina jūsų energijos lygį, darbingumą, gebėjimą susikoncentruoti, taip pat sumažina širdies ligų, diabeto riziką. Subalansuotų pusryčių valgymas ilgainiui padeda reguliuoti svorį, bendrą savijautą ir netgi pagerina nuotaiką. Atsižvelgiant į fizinį aktyvumą ir asmeninius duomenis, per pusryčius derėtų suvartoti apie 20–25 proc. visos dienos kalorijų normos“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pusryčiai
Pusryčiai
© Shutterstock

Kiekvienos pasaulio šalies gyventojai per pusryčius mėgaujasi skirtingais patiekalais: Lietuvoje pusryčiams žmonės paprastai valgo įvairias košes, kiaušinius arba sumuštinius. Prancūzijoje rytais populiaru valgyti skrudintą duoną su džemu, sviestu ir kava. Australijoje žmonės mėgsta avokado skrebučius su įvairiais priedais: pomidorais, feta ar kiaušiniais, amerikiečiai mėgsta įvairius blynus su saldžiais arba sūriais priedais, anglai – kiaušinius su pupelėmis, rašoma pranešime spaudai.

V. Juodkazienė teigia, kad patiekalai, kuriuos vartojame ryte nebūtinai turi būti sudėtingai paruošiami. Anot jos, pusryčiams puikiai tiks švieži vaisiai, avižų košė su priedais, įvairiais būdais ruošti kiaušiniai ar viso grūdo duonos sumuštiniai – šiuos patiekalus nėra sunku paruošti, jie yra sveiki bei maistingi. Tačiau tiems, kurie mano, kad pusryčių pavalgyti rytais nespės – V. Juodkazienė pataria maistą pasiruošti iš vakaro.

Pusryčiai
Pusryčiai
© Shutterstock

„Prieš naktį galite užmerkti avižas ar brinkinti grikius, taip pat iš vakaro galite pasiruošti ir chia sėklų pudingą į kurį ryte teliks prisipjaustyti vaisių arba išsivirti kiaušinių. Iš anksto paruoštus pusryčius galite nusivežti ir į darbą. Tačiau labiausiai rekomenduojama įprasti ryte atsikelti 10–15 minučių anksčiau ir neskubant maistą suvalgyti namuose, taip susikuriant šiokį tokį ritualą“, – sako maisto ekspertė.

V. Juodkazienė įvardija ir dar kelias priežastis, kodėl turėtume valgyti pusryčius:

Mažina tikimybę persivalgyti ir kontroliuoja svorį. Valgymas ryte mažina tikimybę stipriai išalkti dienos metu ir per daug persivalgyti ar nuolat užkandžiauti. Pastebėta, kad tie, kurie atsisako pusryčių, dažniau dienos metu valgo saldumynų, geria gazuotų gėrimų ir pan.

Suteikia energijos. Valgant pusryčius padidėja energijos lygis ir atkuriamas glikogeno kiekis, kurį praradome per naktį. Tyrimai rodo, kad tie, kurie valgo pusryčius pirmoje dienos pusėje būna fiziškai aktyvesni nei tie, kurie jų nevalgo. Be to, pusryčius valgantys žmonės dažniausiai būna geresnės nuotaikos.

Pusryčiai
Pusryčiai
© Shutterstock

Aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Subalansuotų pusryčių maiste turėtų būti gausu pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, geležis, B grupės vitaminai ir skaidulos. Anot specialistų, žmonės, kurie valgo pusryčius, yra labiau linkę pasiekti rekomenduojamą vitaminų ir mineralų kiekį per dieną nei žmonės, kurie to nedaro.

Pagerina smegenų veiklą. Jei nepusryčiaujate, galite jaustis šiek tiek vangus. Taip yra todėl, kad jūsų smegenys negavo energijos (gliukozės), reikalingos norint dieną pradėti kupiniems jėgų. Tyrimai rodo, kad pusryčiavimas įtaką daro ir jūsų protinei veiklai, įskaitant dėmesio sukoncentravimą, gebėjimui susikaupti ir atminčiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
3.7500

Karmėlaviškė išdavė geriausią traškių marinuotų agurkėlių receptą: paprasta, greita ir labai skanu (83)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Ar žinojote, kad viename Lietuvos regione gyvenantys žmonės labiau netoleruoja piene esančios laktozės? (4)

Kyla daug diskusijų apie pieno produktų naudą ir žalą mūsų organizmui. Vieni sako, kad mums...

Maisto technologė žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip planuoti kassavaitinį meniu: valgysite skaniai, sutaupysite laiko ir pinigų (7)

Vis labiau populiarėjantis savaitės meniu planavimas yra puiki priemonė ne tik sveikiau...

Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (2)

Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį...

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (14)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Top naujienos

Pensininkai ir jų artimieji įpykę, nerimsta skambučiai: tegul jie atsipeikėja, jeigu nenori didelių nemalonumų (971)

Prastėjant sergamumo koronavirusu situacijai daugelį veiklų planuojama susieti su Galimybių paso...

Sunerimo dėl migrantų krizės poveikio NT rinkai: laiko grėsme turto vertei (31)

Lietuvai šiuo metu susiduriant su migrantų krize, ši įtakos artimiausiu metu gali turėti ir...

Seimas ir Vyriausybė keičia tvarką: imuniteto neturintiems darbuotojams deaktyvuojamos įėjimo kortelės (59)

Į Seimą ir Vyriausybę bus įleidžiami tik pasiskiepiję, persirgę koronavirusu arba neigiamą...

Dončičius ir slovėnai sustabdyti paskutinę sekundę: prancūzai – olimpinių žaidynių finale (228)

Ketvirtadienį popiet paaiškėjo Tokijo žaidynių turnyro finalo pora: antrame pusfinalyje...

ES iškvietė Baltarusijos pasiuntinį dėl migrantų antplūdžio Lietuvoje (138)

Europos Sąjungos diplomatijos tarnyba iškvietė Baltarusijos atstovą Briuselyje, kad pareikalautų...

Ataskaitą pateikę Europos mokslininkai rėžė negailestingą išvadą: ruoškitės, kataklizmos jau neišvengiamos

Praėjęs mėnuo buvo trečias šilčiausias liepos mėnesis Europoje. Ir tai yra labai bloga žinia.

Laurinavičius – apie Baltarusijos žinutes: šios atakos metu gali būti numatytas ir terorizmo dėmuo (229)

Trečiadienį kai kurios žiniasklaidos priemonės ir kiti subjektai gavo elektroninį laišką iš...

Poilsiautojų nuotaikos Šventojoje: kainos verčia išsižioti, bet pramogų pasiūla pliaže viską kompensuoja (35)

Ketvirtadienį į Lietuvos pajūrį sugrįžus saulutei Šventojoje pliažus nugulė poilsiautojų...

Mažvydas Jastramskis. Keista Tomo Tomilino istorija (40)

Tomas Tomilinas yra lietuviškos politikos Bendžaminas Batonas.

Norint gražios veido odos – nebūtina pakloti daug pinigų grožio salonuose: ką geriausia atlikti namuose ir ko daryti nerekomenduojama?

Moterims įprasta palepinti save įvairiomis grožio procedūromis bent kartą per mėnesį – ypač...