„Agurkus rauginti ar marinuoti reikėtų rinktis pagal tai, kokius skonius mėgstate. Jeigu patinka valgyti sūriau, rekomenduojama agurkus rauginti. O jei mėgstate rūgštelę, tuomet patartina daržoves marinuoti. Visgi nesvarbu, kurį agurkų konservavimo būdą pasirinksite, – tiek marinuojant, tiek rauginant agurkus svarbiausia juos paruošti taip, kad išliktų traškūs“, – sako „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė ir dalijasi net keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite pačių traškiausių konservuotų agurkėlių.

3 paprastos taisyklės ir receptas

Nupjaukite agurkų galus. Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš raugiant ar marinuojant agurkus, – nupjauti jų galus, kuriuose formuojasi žiedai. Tai yra – geltonesnį agurko galą. Sakoma, kad agurkų galuose esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuotiems gali suteikti nepageidaujamo minkštumo. Taigi prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

Nenaudokite paminkštėjusių agurkų. Jeigu paėmę agurką į rankas jaučiate, kad jis minkštokas, tokių nemarinuokite ar nerauginkite: jie netaps traškūs. Minkštesnius agurkus sunaudokite gamindami salotas, sriubas, salsą, įvairiausius kokteilius ar tiesiog galite supjaustyti griežinėliais ir pagardinti vandenį. Dar viena svarbi taisyklė – naudoti nedidelius agurkus, mat peraugę taip pat nepasižymi tvirtumu.

Pamirkykite agurkus druskuotame vandenyje. Agurkus nupjautais galais reikėtų sudėti į padruskintą vandenį.

Druskingą vandenį pasigaminsite litrą šilto vandens sumaišę su ¾ puodelio druskos. Šiltą vandenį reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps. Galiausiai, kai druska ištirps, į gautą tirpalą reikėtų įmaišyti dar apie 5–7 litrus vandens. Į jį sumerkite agurkus, viską prispauskite didele lėkšte ir apie 12 valandų palaikyti vėsioje vietoje, o geriausia – šaldytuve.

Pasigaminkite tinkamą marinatą

Marinatų būna pačių įvairiausių, tačiau jeigu norite, kad agurkai būtų ne tik ypatingo skonio, bet ir traškumo, J. Sabaitienė siūlo išbandyti šį receptą.

Ingredientai:

Agurkų
Vandens – 8 puodeliai
Acto (5 proc.) – 6 puodeliai
Cukraus – 0,25 puodelio
Druskos – 0,5 puodelio
Marinavimo prieskonių – 1 v. š.
Česnakų skiltelių
Garstyčių miltelių
Džiovintų krapų

Gaminame

* 8 puodelius vandens reikėtų sumaišyti su 6 puodeliais 5 proc. stiprumo actu. Tuomet į gautą mišinį įberti ¼ puodelio cukraus, pusę puodelio druskos ir vieną valgomąjį šaukštą marinavimo prieskonių. Galiausiai viską supilti į didelį puodą ir užvirti vandenį, kad druska ir cukrus ištirptų.

* Vėliau į kiekvieną marinuoti skirtą stiklainį dėti po vieną nuluptą česnakų skiltelę, šaukštelį garstyčių miltelių ir šaukštelį džiovintų krapų. Galiausiai iš druskos tirpalo reikėtų išimti agurkus, nupjauti likusius jų galus ir agurkus supjaustyti išilgomis juostelėmis. Užtenka kiekvieną agurką padalinti į keturias dalis.

* Tuomet agurkus reikia sudėti į stiklainius, užpilti verdančiu marinatu. Galiausiai stiklainius sustatyti į vandens puodą, pridengti (neužsukti) dangteliais ir kaitinti 10–15 minučių. Tada sandariai juos užsukti, apversti, šiltai uždengti ir palikti visiškai atvėsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)