„Pirkėjai rinkdamiesi iš jūros gėrybių dažniausiai renkasi krevetes – atšildytas, šaldytas, jau marinuotas ir paruoštas gaminimui. Tik trečdalis pirkėjų, perkančių jūros gėrybes, renkasi ne krevetes – vėžius, moliuskus, šukutes, austres, įvairius jūros gėrybių mišinius ir kitus“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Jūros gėrybės

Norint skaniai paruošti žuvį ar jūros gėrybes pakaks ir minimalių kulinarijos žinių. „Žuvis ir jūros gėrybės iškepa itin greitai, tad ruošiant patiekalus iš šių ingredientų svarbiausia jų neperkepti ir nepervirti. Jei viską darėte teisingai, žuvis ar kitos jūros gėrybės išliks minkštos ir sultingos“, – teigia maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Pasak jo, truputį daugiau žinių ir įgūdžių prireiks norint atidaryti austrę, tačiau pasipraktikavę lengvai įveiksite ir ją. Be to, austrės gali tapti ir šventinio stalo akcentu.

„Pradedantiesiems lengviau, jei laikysite austrę ne delne, o prispaudę ant lygaus paviršiaus – dėkite austrę ant rankšluosčio, vienu iš jo galų tarsi užklodami 2/3 geldutės nuo jos siauriausios dalies iki išplatėjimo. Austrė turi būti padėta plokščiąja dalimi į viršų. Įsmeikite švelniai peiliuką (geriausia – specialų peilį austrėms) į tarpą tarp geldučių ir palengva judinkite austrę, kol jos viršutinis kiautas tarsi savaime užlips ant peilio. Tada belieka atpjauti austrę nuo kiauto ir ragauti“, - atrasti naujus skonius ragina išdrįsti A. Poleninas.

Su medumi marinuotos krevetės


Su medumi marinuotos krevetės

Reikės:
pusės kilogramo
, 1,5 valgomojo šaukšto medaus arba klevų sirupo, šaukšto alyvuogių aliejaus, gabalėlio sviesto, pusės šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, 50 g imbiero šaknies, 20 g kalendros, druskos.

Gaminimas:
pirmiausia paruoškite marinatą – nulupkite imbiero šaknį, ją smulkiai supjaustykite. Suplėšykite kalendrą. Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite su medumi ar klevų sirupu, alyvuogių aliejumi, druska bei aitriosios paprikos dribsniais. Gautu mišiniu įtrinkite atvėsintas ir nuluptas krevetes, marinuokite jas keletą valandų. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su gabalėliu sviesto vos kelias minutes.

„Šį patiekalą paruošite greičiau, jeigu rinksitės jau nuluptas krevetes. Jos iškepa labai greitai, tad perkepti jas labai lengva. Gerai iškepti, bet nekerpti jų padės triukas – krevetė bus iškepusi, kai kepdama susiries į C raidės formą. Jeigu krevetė jau panašėja į raidę O – ji jau perkepusi ir gali būti neskani“ – patarimais dalinasi A. Poleninas.

Česnakinė tilapija


Tilapija

Reikės:
1 skrostos
, 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių, 3 skiltelių česnako, druskos bei pipirų, žiupsnelio maltos aitriosios paprikos, 3-4 kukurūzų burbuolių, šviežių ar šaldytų žirnelių, žiupsnelio džiovintų žolelių mišinio, 2 rozmarino šakelių, 5 citrinų, šviežių petražolių.

Gaminimas:
„Tilapijos mėsa pasižymi minkštumu, be to, ji neturi stipraus žuvies kvapo, joje mažai kaulų“, – atskleidžia A. Poleninas. Pirmiausia žuvį reikėtų nuplauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu, tuomet jos paviršių iš abiejų pusių keletą kartų įstrižai įpjauti. „Prieskonius prieš kepant žuvį ar kitus patiekalus geriausia pirmiau sumaišyti viename indelyje – taip užtikrinsite, kad prieskoniai pasiskirstys tolygiai ir visi mėgausis vienodai skaniu gabalėliu, tad pirmiausia indelyje sumaišykite 3 šauktus alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, tarkuotą česnaką, druską, pipirus, aitriosios paprikos miltelius. Šiuo mišiniu įtrinkite tiek žuvies vidų, tiek jos išorę, o ant viršaus uždėkite rozmarinų šakeles“, – patarimais dalinasi Aidas Poleninas.

Kukurūzų burbuoles supjaustykite kelių centimetrų griežinėliais, dubenėlyje juos sumaišykite su likusiu šaukštu aliejaus, druska, pipirais ir žolelių mišiniu. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, į vidurį dėkite žuvį, o aplink išdėliokite kukurūzų burbuolių griežinėlius. Kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Žirnelius sumaišykite su šlakeliu aliejaus, druska bei pipirais ir suberkite juos į kepimo skardą prie žuvies. Viską kepkite dar apie 10 minučių.

Užkandis su juodaisiais ikrais


Ikrai

Reikės:
2 batatų, juodųjų eršketų
, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, 85 g tepamojo sūrio, 115 g ožkos sūrio, žiupsnelio druskos, susmulkinto laiškinio česnako.

Gaminimas:
griežinėliais supjaustytus batatus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Sumaišykite sūrius su žiupsneliu druskos ir užtepkite ant ką tik iškepusių griežinėlių, ant viršaus uždėkite šiek tiek juodųjų ikrų ir smulkinto laiškinio česnako.

„Ruošiant šį užkandį pasitelkite fantaziją – naudokite mėgstamą tepamą sūrį su įvairias skoniais, o jį tepkite ant įvairiomis formomis supjaustytų batatų griežinėlių“, – pataria maisto gamybos ekspertas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)