Ne tik Lietuvoje iššluotos grikių lentynos, šeima dalijosi, kad Vokietijoje jų irgi su žiburiu teks paieškoti, Rusijoje irgi grikių deficitas.

Tiems, kas spėjot jų užsipirkti, nors sako, kad tikrai jų nepritrūks, siunčiu geros energijos ir idėjų, kuo juos gardinti.

Iš to karantino, kaip sakoma, sugalvojau į juos pažvelgti žaismingai ir daryti net įvairių pusryčių patiekalų interpretacijas pusryčių.

Kaip teisingai išsivirti grikius?

Grikius verdu, santykis 1:2 grikiai / vanduo. Verdu ant vidutinės su pliusu ugnies.

Grikius galima iš vakaro užpilti verdančiu vandeniu, santykis maždaug 1:1,8 (šiek tiek mažiau vandens nei verdant).

Galima užpilti šaltu vandeniu, santykis dar mažesnis.

Bet man visgi skaniausi – virti čia ir dabar.

1. Su virtu be lukšto kiaušiniu, avokado skiltelėmis ir trintu avokadu (su citrina, druska, pipirais) bei truputėliu pesto + druska, pipirai

Grikių patiekalai

Paruošimas: sunokusį avokadą sutrinkite šakute, įspauskite truputį citrinos arba laimo sulčių, berkite druskos ir pipirų.

Kiaušinį išvirkite be lukšto. Instrukcija.

Ant virtų grikių berkite druskos ir pipirų. Dėkite kiaušinį, trintą avokadą. Puoškite avokado skiltelėmis, pagardinkite pesto padažu bei šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus.

2. Grikiai su sviestu, grietine (riebia) ir krapais

Paruošimas: virtus grikius sumaišykite su sviestu. Ypač mėgstu gi sviestą. Tuomet dėkite grietinės, druskos, pipirų ir krapų.

Grikių patiekalai

3. Grikiai pakepti keptuvėje su gi sviestu, sezamų aliejumi, užkepti įmuštu ant jų kiaušiniu, pomidoriukais (arba traškiomis morkytėmis) ir sūriu su mėlynuoju pelėsiu

Paruošimas: virtus grikius dedu į keptuvę su gi sviestu. Tuomet mušu kiaušinį, pilu sezamų aliejaus, dedu pomidorus skiltelėmis arba mažus pomidoriukus. Gardinu sūriu su mėlynuoju pelėsiu. Tinka ir ant sezamų aliejaus pakeptos morkų juostelės.

4. Grikiai pakepti su sviestu, gardinti kietuoju sūriu (parmezanu) ir pipirais

Grikių patiekalai

Paruošimas: virtus grikius pagardintu tarkuotu mėgstamu kietuoju sūriu, pvz. Parmezano.

5. Grikiai su atskirai keptuvėje pakeptais svogūnais, salierais, grybais ir gardinti sūriu su mėlynuoju pelėsiu

Grikių patiekalai

Paruošimas: šitie vieni iš mano top. Atskirai keptuvėje ant aliejaus arba sviesto pakepu pjaustytus svogūnus, salierus bei pievagrybius. Pagardinu druska ir pipirais. Šitą pagardą dedu ant virtų grikių, dar beriu sūrio su mėlynuoju pelėsiu.

6. Grikiai su naminiu humusu ir džiovintais pomidorais

Grikių patiekalai

Paruošimas: ant virtų grikiu dedu naminio (arba ne) humuso bei pjaustytų džiovintų pomidorų. Puikiai dera petražolės arba kalendros.

7. Grikiai pakepti su dešrelėmis, česnaku ir ant viršaus gardinti agurku

Grikių patiekalai

Paruošimas: keptuvėje pakepti smulkintą česnaką bei pjaustytas dešreles. Gardinti šviežiu agurku, be abejo, druska, pipirais ir šlakeliu aliejaus arba sviestu.

8. Grikiai su spirgais

Paruošimas: Spirgučių receptas toks pat, kaip ir ruošiant cepelinams.

9. Grikiai su tunu, kaparėliais ir rukola

Paruošimas: grikius pakepkite keptuvėje su kaparėliais bei tunu. Gardinkite druska, pipirais bei rukola.

10. Grikiai ala Benediktas / su lašiša / kumpiu, virtu be lukšto kiaušiniu ir špinatų bei sviesto padažu

Grikių patiekalai

Paruošimas: jeigu mėgstate – pasigaminkite olandišką padažą, kuriuo gardinami Benedikto kiaušiniai. Išsivirkite kiaušinį be lukšto. Tuomet apačioje dėkite virtus grikius, kumpį, kiaušinį, pilkite padažą.

Mano pasirinkimas: su sviestu ir svogūno laiškais pakepti špinatus. Ant grikių dėti lašišos, be lukšto virtą kiaušinį bei špinatų padažą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)