aA
Suktinukai, riestiniai ar zrazai. Taip buvo vadinamas patiekalas iš grybų ir duonos įdaro, apsukto jautiena. Zrazai buvo ypač populiarūs tarpukario laikotarpiu, šio patiekalo porciją valgykloje galėdavo sau leisti nusipirkti kiekvienas darbininkas. Kai kuriose kavinėse ar restoranuose ir dabar galima nusipirkti zrazų. Šio patiekalo populiarumas sumažėjęs, o kainos labai priklauso nuo to, kaip jis pagamintas.
Močiutės zrazai
Močiutės zrazai
© Romas and MO

Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ingredientai:

Mėsos ingredientai

  • 1 kg jautienos nugarinės (arba kitokios mėsos)
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • Aliejaus (suktinukams aptepti)


Įdaras

  • 2 v. š. aliejaus (kepimui)
  • 2 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 120 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 100 g virtų grybų (baravykų ar panašių)
  • 80 g juodos džiovintos duonos gabalėlių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų


Padažas

  • 1 litras verdančio vandens
  • 60 g sausos duonos plutos
  • 50 g sviesto
  • 3 v. š. kvietinių miltų (arba kol užteks)
  • 3 v. š. grietinės (arba kol užteks)
  • 1/2 a. š. druskos (arba pagal skonį)
  • 10 pipirų grūdelių
  • 1 lauro lapelio


Garnyras

  • 1 kg virtų bulvių, supjaustytų ketvirčiais
  • 50 g sviesto
  • Džiovintų krapų
  • 0,5 kg raugintų kopūstų
  • 1/4 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. cukraus


Papuošimui

  • Maži pomidorai
  • Džiovintos duonos plutos gabaliukai


Močiutės zrazai
Močiutės zrazai
© Romas and MO

Paruošimas

1. Jautieną supjaustykite į maždaug 9 gabalėlius. Suminkštinkite juos virtuviniu plaktuku. Gautus gabalėlius dėkite ant kepimo skardos ir pagardinkite druska ir pipirais.
2. Norėdami pradėti gaminti padažą, užpilkite litrą verdančio vandens ant juodos džiovintos duonos plutos gabalėlių. Palikite bent 30 minučių, kad į vandenį įsigertų duonos skonis.
3. Norėdami pradėti gaminti įdarą, įkaitinkite keptuvėje šiek tiek aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakepkite juos apie 5 minutes. Į keptuvę įdėkite karštai rūkytos ir supjaustytos šoninės ir kepkite mišinį dar maždaug 5 minutes. Sudėkite grybus, džiovintą duoną. Pagardinkite mišinį druska ir pipirais ir pakepkite dar maždaug 2 minutes. Paruoštą įdarą padėkite į šalį, kad atvėstų.
4. Ant mėsos gabaliuko uždėkite apie 2 didelius šaukštus įdaro. Tada suvyniokite jautieną, sudarydami cepelino formos suktinuką. Per suktinuką įkiškite medinį dantų krapštuką, kad sutvirtintumėte jo formą. Įdėkite kepimo popieriaus gabalėlį į kepimo skardą. Visus gabalėlius sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite aliejumi naudodami virtuvinį šepetėlį.
5. Įdėkite kepimo skardą į iki 190 ° C (370 ° F) temperatūros įkaitintą orkaitę apatinėje lentynoje maždaug 25 minutėms. Naudokite terminio kepintuvo orkaitės programą arba panašią. Kepimo skardą perkelkite vienu žingsniu aukščiau orkaitėje ir kepkite dar apie 10 minučių.
6. Norėdami toliau gaminti padažą, nukoškite duonos gabaliukus iš duonos skysčio. Metaliniame dubenyje ištirpinkite sviesto gabalėlį. Į dubenį suberkite miltus, maišykite, kol neliks didelių miltų gabaliukų. Supilkite duonos skystį ir kaitinkite, kol pradės tirštėti. Įdėkite grietinės, druskos. Pamaišykite ir dar pakaitinkite.
7. Išimkite suktinukus iš orkaitės, sudėkite jas į puodą ir užpilkite padažu. Į puodą suberkite apie 10 pipirų grūdelių ir 1 lauro lapelį. Troškinkite suktinukus dar maždaug 10 minučių.
8. Keptuvėje ištirpinkite sviesto gabalėlį. Į keptuvę įpilkite maždaug 1 kilogramą virtų bulvių ir pakepkite jas, kol gražiai paruduos. Jei reikia, naudokite keletą keptuvių.
9. Kruopščiai sumaišykite raugintus kopūstus su 1/4 smulkiai supjaustyto svogūno, 4 šaukštais alyvuogių aliejaus ir 1 šaukšteliu cukraus.
10. Į lėkštę įdėkite šiek tiek raugintų kopūstų mišinio. Į lėkštę sudėkite maždaug 8 keptus bulvių ketvirčius, pagardinkite trupučiu džiovintų krapų. Įdėkite vieną suktinuką į lėkštę, išimkite dantų krapštuką, užpilkite ant suktinuko šiek tiek padažo. Papuoškite lėkštę keliais mažais pomidorais ir džiovintos duonos plutos trupiniais.

Patarimai! Jei norite sutaupyti, naudokite kiaulieną ar maltą jautieną. Taip pat nepamirškite eksperimentuoti su skirtingais įdarais.

Skanaus!

Tinklaraštis „Romas and MO“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(45 žmonės įvertino)
4.3333

Močiutė iš Žemaitijos parodė, kaip pasigaminti legendinius zrazus (55)

Suktinukai, riestiniai ar zrazai . Taip buvo vadinamas patiekalas iš grybų ir duonos įdaro,...

Šaltibarščiai – top geriausių pasaulyje daržovių sriubų dešimtuke (40)

Lietuvoje nuo seno mėgstama šalta sriuba su burokėliais – šaltibarščiai , kurią daugelio...

Močiutė pasidalijo senoviniu vyšnių uogienės receptu: paprasta kaip dukart du (32)

Uogienė – saldus, daugelio mėgstamas patiekalas, paruošiamas verdant įvairias uogas ir...

Firminis močiutės receptas: neatsivalgomas kaimiškas kugelis (37)

Kugelis – vienas seniausių ir populiariausių lietuviškų patiekalų, tad nenuostabu, jog...

Lietuviškosios meilės dienos proga – autentiški senosios Lietuvos virtuvės desertų receptai (2)

Gegužės 13-oji nuo seno Lietuvoje buvo skirta meilės deivei Mildai, kuri paliko ryškų pėdsaką...

Top naujienos

Karštus nuotykius išdavė feisbukas: 15-metė tapo motina, vaiko tėvas – nuteistasis (19)

Dvidešimtmečio vilniečio naktinės linksmybės su penkiolikmete mergina baigėsi ne taip, kaip...

Pavojingą bakteriją turi kone kas trečias – kol žmogus nieko nejaučia, kiti sėkmingai užsikrečia (14)

„Epidemijos ir pandemijos prasideda ir baigiasi, vienintelė tuberkuliozė yra amžina“, –...

Tokių vaizdų Lietuva nematė jau seniai: podiumu žingsniavo ir pusnuogiai, ir apsirengę (48)

Ryškiausias mados įvykis Lietuvoje – „ Mados infekcija “, vienam vakarui atvėrė buvusio...

Vytautė Merkytė | D+

Po baisiausios visų laikų aviacijos katastrofos Tenerifėje pritrūko karstų: iš pradžių niekas nesuvokė, kaip ant pakilimo tako galėjo susidurti du lėktuvai (2)

Kanarų salos yra pamilta lietuvių ir kitų europiečių atostogų vieta. Dar prieš pandemiją...

Žaibiškai išdygę daugiabučiai verčia abejoti jų kokybe ir verte: ar patenkinami gyventojų lūkesčiai? (65)

Šiandien vienas po kito dygsta gyvenamieji ir komerciniai pastatai. Verslininkai nori užsidirbti,...

Bauda vairuotojui virto detektyvu: nubausta ir visa virtinė kitų automobilių savininkų (9)

Panevėžyje siaurutės Kauno gatvelės gyventojas Rimantas Mikėnas užkūrė tikrą detektyvą...

Agnė Kulitaitė: mane apsvaigino ir išprievartavo. Mano istorija – viena iš milijono? (34)

Rugpjūčio mėn. „Delfi Plius“ publikuotas Agnės Kulitaitės tekstas su skausmingomis moterų...

Vienuolika „Šok su žvaigžde“ porų stoja prieš komisijos ir žiūrovų teismą: kuriuos dalyvius palaikote jūs? Kviečiame dalyvauti balsavime (5)

Šeštadienio vakarą LRT televizijos eteryje su žiūrovais jau trečią savaitę sveikinasi pasaulį...

5 gardūs receptai išskirtiniams ir ilgiems pusryčiams – skirkite laiko sau ir savo artimiesiems

Jei darbo dieną retas kuris galime pasimėgauti neskubiais pusryčiai s, savaitgalį yra tas metas,...