aA
Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu.
Kiaulienos mentė
Kiaulienos mentė
© Shutterstock

Mentė – universaliai paruošiama

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.

„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.


Kaip troškinti mentę?

G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.

Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau.

Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.

Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. „Iki“ atstovas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.


Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.

Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
4.3125

Mėsos technologas patarė, kaip paruošti kiaulienos mentę, kad būtų sultinga ir minkšta – laikykitės kelių taisyklių

Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos....

Tai vienas seniausių būdų prailginti mėsos galiojimo laiką ir nešvaistyti maisto – patiekalas itin naudingas ir sveikatai

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas , dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą...

Kelios gudrybės, kad namuose gaminti ledai būtų sveikesni, švelnesnės tekstūros ir lengviau kabintųsi + receptas

Atšilus orams vis dažniau ieškome būdų, kaip atsigaivinti, o bene skaniausias iš jų – burnoje...

Minkšta ir labai gardi ruginė duona su kefyru: pagaminsite greitai ir lengvai, o rezultatas nustebins

Internete „ Maisto mėgėja “ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Močiutė su anūku parodė, kaip pagaminti įprastus ir gruzdintus cepelinus: rezultatas nustebino (5)

Absoliuti lietuviška klasika – cepelinai . Šįkart Romas ir Mo nusprendė paeksperimentuoti –...

Top naujienos

Neoficialūs duomenys: matematikos egzamino neišlaikė 35 proc. laikiusiųjų ekspertai situaciją vertina kaip katastrofą (13)

Žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas dalijasi neoficialiomis žiniomis, kad...

Brangs net geriamas vanduo: pokyčių sulauks vilniečiai, kainos kils ir kituose miestuose (1)

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praneša apie didinamas vandens kainas. Jos nuo...

Karas Ukrainoje. Rusija oficialiai paskelbė apie kovos veiksmų pertrauką Donecko srities gyventojai raginami bėgti

Pirmą kartą nuo karo pradžios Rusija nepaskelbė teritorinių pasiekimų Ukrainoje. Tai...

Internete plinta kraupūs vaizdai: teigiama, kad įtariamieji planavo 15-metės šiaulietės nužudymą papildyta (3)

Internete plinta informacija apie 15-metės šiaulietės nužudymą. Internautai teigia, kad...

Žiniasklaida: JK premjeras Johnsonas atsistatydina (9)

Borisas Johnsonas ketvirtadienį atsistatydins iš Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos...

Adamkus įspėja: šie metai gali būti lemtingi, netrukus gali tekti gintis ES ir NATO sostinėse (1)

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad artimiausi metai gali būti lemtingi...

Verslas PliusJustina Maciūnaitė

Būsto rinkoje – ilgai laukti pokyčiai: turi žinutę dėl NT kainų

Infliacija, kylančios būsto kainos ir brangstančios paskolos tapo kertinėmis priežastimis...

Gali grįžti kovos dėl Seimo komiteto vadovo kėdės: ar Vyriausybė ir Prezidentūra užkasė karo kirvį (1)

Panašu, kad Vyriausybė ir Prezidentūra galėjo pagaliau susitarti: ketvirtadienį pranešta,...