Mentė – universaliai paruošiama
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena mėgstamiausių ir universaliausių kiaulienos dalių – mentė.
„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Visgi, kad patiekalas gautųsi kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Visgi, jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.
Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinimui, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.
Kaip troškinti mentę?
G. Bačkovas, sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Visgi, G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.
Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau.
Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę – nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakiu ir hoisin padažais.
Prieš troškinant – pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant aukštos ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. „Iki“ atstovas sako, kad prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.
Paruoškite pagrindą. Prieš kepant mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepimui skirta rankovė.
Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Tam, kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai, žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3-5 valandas priklausomai nuo mentės dydžio.
Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.
Mėsos technologas patarė, kaip paruošti kiaulienos mentę, kad būtų sultinga ir minkšta – laikykitės kelių taisyklių
Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos....
Tai vienas seniausių būdų prailginti mėsos galiojimo laiką ir nešvaistyti maisto – patiekalas itin naudingas ir sveikatai
Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas , dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą...
Kelios gudrybės, kad namuose gaminti ledai būtų sveikesni, švelnesnės tekstūros ir lengviau kabintųsi + receptas
Atšilus orams vis dažniau ieškome būdų, kaip atsigaivinti, o bene skaniausias iš jų – burnoje...
Minkšta ir labai gardi ruginė duona su kefyru: pagaminsite greitai ir lengvai, o rezultatas nustebins
Internete „ Maisto mėgėja “ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....
Močiutė su anūku parodė, kaip pagaminti įprastus ir gruzdintus cepelinus: rezultatas nustebino (5)
Absoliuti lietuviška klasika – cepelinai . Šįkart Romas ir Mo nusprendė paeksperimentuoti –...
Top naujienos
Neoficialūs duomenys: matematikos egzamino neišlaikė 35 proc. laikiusiųjų ekspertai situaciją vertina kaip katastrofą (13)
Žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas dalijasi neoficialiomis žiniomis, kad...
Brangs net geriamas vanduo: pokyčių sulauks vilniečiai, kainos kils ir kituose miestuose (1)
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praneša apie didinamas vandens kainas. Jos nuo...
Karas Ukrainoje. Rusija oficialiai paskelbė apie kovos veiksmų pertrauką Donecko srities gyventojai raginami bėgti
Pirmą kartą nuo karo pradžios Rusija nepaskelbė teritorinių pasiekimų Ukrainoje. Tai...
Internete plinta kraupūs vaizdai: teigiama, kad įtariamieji planavo 15-metės šiaulietės nužudymą papildyta (3)
Internete plinta informacija apie 15-metės šiaulietės nužudymą. Internautai teigia, kad...
Žiniasklaida: JK premjeras Johnsonas atsistatydina (9)
Borisas Johnsonas ketvirtadienį atsistatydins iš Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos...
Adamkus įspėja: šie metai gali būti lemtingi, netrukus gali tekti gintis ES ir NATO sostinėse (1)
Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad artimiausi metai gali būti lemtingi...
Būsto rinkoje – ilgai laukti pokyčiai: turi žinutę dėl NT kainų
Infliacija, kylančios būsto kainos ir brangstančios paskolos tapo kertinėmis priežastimis...
Po kraupaus paauglės nužudymo Šiauliuose kaimynai negali atsigauti: įtariamieji net neatrodė agresyvūs, bet kaip įžūliai melavo
Po penkiolikmetės nužudymo netoliese gyvenantys šiauliečiai vis dar nesijaučia ramūs. Ant...
Gali grįžti kovos dėl Seimo komiteto vadovo kėdės: ar Vyriausybė ir Prezidentūra užkasė karo kirvį (1)
Panašu, kad Vyriausybė ir Prezidentūra galėjo pagaliau susitarti: ketvirtadienį pranešta,...