Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Kaišiadorių muziejaus vyriausioji rinkinių kuratorė, amatininkė, sertifikuota tradicinių valgių gamintoja Nijolė Adukonienė, seniai kirbėjo idėja visus senuosius regiono receptus surinkti į krūvą. Tad taip daugybė autentiškų receptų, pasakojimų apie valgių gaminimą, valgymo tradicijas nugulė į knygą „Kaišiadorietiška virtuvė“, o vienas receptų – bulviniai kakorai.

Nijolė Adukonienė gamina kakorus

Nuo XIX amžiaus pirmosios pusės bulvės Lietuvoje virto pagrindiniu grūdinio maisto pakaitalu. Bulvių pasėlių ypač padaugėjo po Pirmojo pasaulinio karo. XX amžiaus pirmojoje pusėje dažnoje šeimoje bulves valgydavo kasdien ištisus metus.

Kaišiadorių apylinkėse paplitę ir mėgstami buvo virtų bulvių tešlos valgiai. Turbūt kiekviena šeimininkė kepdavo kakorus. Juos ruošdavo su įvairiais įdarais – griežčiais, kopūstais, grybais ar lašinukais, tačiau vienas populiariausių įdarų buvo morkų su svogūnais.

Kakorai buvo šventadienių valgis, dažnai juos kepdavo ir susirinkus daugiau žmonių talkoms ar susiėjus vakaroti. Štai tokiu kakokų receptu dalijasi Nijolė Adukonienė.
Bulviniai kakorai
Bulviniai kakorai

Tešlai reikės:

3,5–4 kg bulvių
2–3 vnt. kiaušinių
8 šaukštų miltų arba krakmolo (priklauso nuo bulvių veislės, jų krakmolingumo)
Žiupsnelis druskos

Įdarui:
800 g morkų
500 g svogūnų
Aliejus ar sviesto kepimui
Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis pipirų

Padažui:
300 g. šoninės (rūkytos)
500 g svogūnų
100 g sviesto
400 g grietinės
Druskos

Paruošimo būdas:

* Bulves išverdame su lupenomis. Kuomet jos atvėsta, nulupame ir sugrūdame arba sumalame mėsmale.

* Įmušame kiaušinius. Įberiame miltų arba krakmolo ir druskos. Viską išminkome. Jei tešla lipni, reikia dar įberti miltų. Tešla turi būtų lengvai formuojama.

* Gaminant įdarą nuskutame morkas ir jas sutarkuojame burokine tarka.
Smulkiai supjaustome nuluptus svogūnus. Įberiame druskos, pipirų. Viską pakepiname keptuvėje, riebaluose.

* Pasiruošus tešlą ir įdarą formuojame kakorus. Drėgnomis rankomis imame tešlos gabaliuką, pavoliojame delnuose, jį išplojame ir į vidų dedame morkų ir svogūnų įdarą. Gerai užspaudžiame ir padarome pailgą kukulį. Jį paplojus dedame į skardą.

* Suformuotus kakorus galima ištepti plaktu kiaušiniu.

* Kepame karštoje orkaitėje 15–25 min., kol gražiai pagels.

* Ruošiant padažą pakepiname smulkiai supjaustytą šoninę ir svogūnus. Jiems baigiant kepti dedame sviestą ir grietinę, pamaišome, įberiame druskos.

Skanaus.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite: maistas@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją