aA
Šiandien mano apžvalga apie keistą vietą, kuri yra Vilniuje, jau mano aprašytame „Gastronome“ – maisto salėje Gedimino prospekte, kur daug restoranų (taip, tai savitarnos restoranai, bet aš visus juos vadinu restoranais, nes taip juos vadina amerikiečiai, kurie niekada neklysta – man ir McDonald’s yra restoranas, jeigu jau manęs klausiate, o jeigu jums nepatinka, kaip aš šlovinu Ameriką ir jos gyvenimo būdą, ir jei pavydite man, nes aš gyvenu Kalifornijoje, tai liaukitės pavydėti, geriau stenkitės dirbti ir kurti taip kaip aš, ir turėsite gerą gyvenimą). Linkėjimai iš Los Andželo. Toliau skaitykite apžvalgą.
Bulvytės su dalykais
Bulvytės su dalykais
© Andrius Užkalnis

Šis restoranas yra lyg vienas restoranas, sudarytas iš dviejų: čia dvi viena su kita nesusijusios virtuvės, ir jų tarpusavio sąsaja yra tik ta, kad abi yra iš Amerikos. Čia Meksikos greitas maistas, ir šalia – Kanados greitas maistas, kurį Lietuvoje matau pirmą kartą, išvežtą už Kanados ribų.

Jei nežinote, aš kažkada gyvenau Kanadoje (nepatiko), jos vakarų pakrantėje, kur kaip bepročiai riboja alkoholio pardavimus, kur visi rūko žolę ir visi tingi dirbti. Tai štai, Kanadoje yra nacionalinis patiekalas, poutine (tariama „Putin“, tai yra, kaip šiuolaikinis Rusijos prezidentas, bet patiekalas tikrai su tuo nesusijęs). Tai bulvytės fri su mėsos padažu (angliškai – gravy) ir su sūriu. Jeigu Kanados patiekalas yra tik tokio įspūdingumo, tai labai jos gaila, bet ką daugiau pasakysi apie šalį, kurios visas elitas tuojau pat braukia į JAV, kai tik uždirba pakankamai pinigų, ir kuri pasižymi nebent gyventojų mandagumu ir socializmu.

Restoranai yra vienas šalia kito. Įmonė ta pati, dvi kasos, du skirtingi meniu.

Pradėsiu nuo tų putinų, bulvyčių. Jos buvo geros, ypač juntamas geras, aukštos kokybės sūris. Suvalgyti vienam žmogui visos porcijos neįmanoma, juo labiau, kad nuo rudo padažo viskas pasidaro labai sotu. Iš esmės tai maistas tiems, kas yra labai praalkęs – arba seniai nevalgęs, arba geria alų ir nori ko nors užkąsti. Kaip ir Didžiojoje Britanijoje, kur bulvytės fri yra standartinis paprastas būdas išeiti sočiam.

Meniu poutine
Meniu poutine
© Andrius Užkalnis

Ar aš pats Kanadoje valgiau tų bulvyčių? Gal kokius porą kartų. Man tai nebuvo mano mėgstamas maistas. Gal todėl, kad šiaip Kanados nemėgstu, su jos socialistiniais požiūriais, su jos angliškų įpročių atgarsiais. Galite pasižiūrėti nuotraukoje visą meniu, bet visa tai iš esmės yra bulvytės.

Užtat meksikietišką maistą aš mėgstu. Geriausias meksikiečių restoranas Lietuvoje yra taip pat geriausias Lietuvos restoranas – tai Agave Kaune. Meksikiečių maistas ir čia, mano mylimoje Kalifornijoje (ypač pietų Kalifornijoje) yra vienas nuostabiausių pasirinkimų – ne tik eilinėse knaipėse, kur yra eilinis perkrautas kalorijų (pupelių ir ryžių) maistas, visokie buritai ir gruzdintos čimičangos, bet ir nuostabūs taco su vištiena, jautiena, kiauliena, su jūros gėrybėmis, su jūros žuvimi, su smulkintais daržovių užkandžiais (pico de gallo, gaidžio snapas), su gvakamole, su įvairiomis žaliomis ir raudonomis salsomis, kukurūzų paplotėliais, viskas kvepia, viskas yra gyvenimo džiaugsmas.

Tacos
Tacos
© Andrius Užkalnis

Aš jums nepradėsiu sakyti, kad Maracas Mexican Cocina atkartoja tai, ką aš randu Kalifornijoje, Arizonoje arba Niu Meksike. Bet margos spalvos, raudonos ir baltos servetėlės, pačių gaminta labai nebloga gvakamolė (tai padažas iš avokadų, jeigu ką – ir pabandyk tu Vilniuje rasti gerų avokadų), sūrio padažas, daug daržovių, skonio ryškumas mane nuteikė gerai.

Ten valgėme su garsiu apžvalgininku ir ekspertu Rokiškiu Rabinovičiumi, ir mums abiems patiko, tikrai nesigailėjome, kad atėjome. Gal jei turėčiau mažiau patirties, mažiau supratimo apie meksikietišką virtuvę, tikrai būčiau ekstazėje, o dabar galiu pasakyti, kad buvo gerai, tai geras nebrangus pietų maistas, dėl kurio verta sustoti, ir kuris duoda Vilniui daug naujos, taip reikalingos, taip išsiilgtos amerikietiškos spalvos ir chalapos paprikų (halapynjo, kuriuos lietuviai labai neteisingai vadina jalapenais, o ta raidė j turi būti tariama ch, kaip žodyje chamas, choras arba chebra). Ir dar daug tąsaus sūrio.

Smagu, kad nuo šitų dviejų restoranų Vilniuje dabar valgymas įvairesnis, ir kad pas mus daugiau Amerikos. Trys žąsys iš penkių.

Maracas Mexican Cocina / Papa Frita Poutinerie, Gedimino pr. 24, Vilnius (maisto erdvė Gastronomas). Tel. +370 611 33199. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/gastronomasvilnius/ Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 20:00, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 22:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 19:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(52 žmonės įvertino)
2.8846

Kaip Užkalnis kėlė puotą savo damai už 9 eurus ir geriausius Lietuvos kibinus rado (193)

Jeigu kas dar negirdėjote, neseniai buvo mano draugės Faustos gimimo diena, ir kaip tik mano...

Užkalnis: sovietinio maisto tradicija Vilniuje, nereikia nė Grūto parko (373)

Tiesą sakant, net nežinau, ar Grūto parke kas nors duoda valgyti šiais laikais, bet ne tai yra...

Užkalnis: valgiau Vilniuje, kaip raudonsprandžių Amerikoje (147)

Sakykit ką norite, man patinka Amerika. Vis labiau patinka ta jos dalis, kur yra žmonės su...

Užkalnis: nuo tokios picos galima lytiškai susijaudinti (126)

Žinau, kad dažnai kalbu apie geriausias picas, picas-nugalėtojas, apie geriausią itališką...

Užkalnis: laiminu šias dešras (133)

Sveiki, visus su šventomis Velykomis, (tie, kas švenčiatę tą šventę), o likusius sveikinu su...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (354)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Turizmas pamažu atsigauna – į kai kurias šalis iš Lietuvos kyla pilni lėktuvai stebi neįprastą tendenciją (61)

Artėjant vasaros sezonui ir atostogų paklausai vis didėjant, užsienio keliones rengiantys...

Lietuvoje – 883 nauji COVID-19 atvejai ir 8 mirtys papildyta (32)

Sekmadienį Statistikos departamentas pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 883...

Ši pora – pirmoji pasaulyje, kuri ryžosi apsigyventi tokiame būste: namas išdygo per 5 dienas (3)

Viena olandų pora tapo pirmaisiais gyventojais Europoje, apsigyvenusiais vien tik trimačiu...

Valančiūnas dominavo prieš buvusį savo klubą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto (18)

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Vilniaus gimdymo namai siunčia palaikymą „The Roop“: šoka ir nėščiosios, ir net įsčiose esantis kūdikis (8)

Roterdame viešintys Lietuvos atstovai „Eurovizijoje“ – grupė „ The Roop “ – palaikymą...

Europos dienos proga jungtinis sveikinimas Lietuvai ir pasauliui: be kultūros nėra demokratijos

Minint Europos dieną, lankytojams atsiveria ES institucijų durys Briuselyje, Liuksemburge ir...

Nutylėta tiesa apie neatitaisomai žlugusią Billo ir Melindos Gatesų santuoką: joje slypi daug neįtikėtinų detalių (29)

Billas ir Melinda Gatesai tris dešimtmečius buvo viena garsiausių pasaulio porų ir per daug...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (35)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...