aA
Šiandien mano apžvalga apie keistą vietą, kuri yra Vilniuje, jau mano aprašytame „Gastronome“ – maisto salėje Gedimino prospekte, kur daug restoranų (taip, tai savitarnos restoranai, bet aš visus juos vadinu restoranais, nes taip juos vadina amerikiečiai, kurie niekada neklysta – man ir McDonald’s yra restoranas, jeigu jau manęs klausiate, o jeigu jums nepatinka, kaip aš šlovinu Ameriką ir jos gyvenimo būdą, ir jei pavydite man, nes aš gyvenu Kalifornijoje, tai liaukitės pavydėti, geriau stenkitės dirbti ir kurti taip kaip aš, ir turėsite gerą gyvenimą). Linkėjimai iš Los Andželo. Toliau skaitykite apžvalgą.
Bulvytės su dalykais
Bulvytės su dalykais
© Andrius Užkalnis

Šis restoranas yra lyg vienas restoranas, sudarytas iš dviejų: čia dvi viena su kita nesusijusios virtuvės, ir jų tarpusavio sąsaja yra tik ta, kad abi yra iš Amerikos. Čia Meksikos greitas maistas, ir šalia – Kanados greitas maistas, kurį Lietuvoje matau pirmą kartą, išvežtą už Kanados ribų.

Jei nežinote, aš kažkada gyvenau Kanadoje (nepatiko), jos vakarų pakrantėje, kur kaip bepročiai riboja alkoholio pardavimus, kur visi rūko žolę ir visi tingi dirbti. Tai štai, Kanadoje yra nacionalinis patiekalas, poutine (tariama „Putin“, tai yra, kaip šiuolaikinis Rusijos prezidentas, bet patiekalas tikrai su tuo nesusijęs). Tai bulvytės fri su mėsos padažu (angliškai – gravy) ir su sūriu. Jeigu Kanados patiekalas yra tik tokio įspūdingumo, tai labai jos gaila, bet ką daugiau pasakysi apie šalį, kurios visas elitas tuojau pat braukia į JAV, kai tik uždirba pakankamai pinigų, ir kuri pasižymi nebent gyventojų mandagumu ir socializmu.

Restoranai yra vienas šalia kito. Įmonė ta pati, dvi kasos, du skirtingi meniu.

Pradėsiu nuo tų putinų, bulvyčių. Jos buvo geros, ypač juntamas geras, aukštos kokybės sūris. Suvalgyti vienam žmogui visos porcijos neįmanoma, juo labiau, kad nuo rudo padažo viskas pasidaro labai sotu. Iš esmės tai maistas tiems, kas yra labai praalkęs – arba seniai nevalgęs, arba geria alų ir nori ko nors užkąsti. Kaip ir Didžiojoje Britanijoje, kur bulvytės fri yra standartinis paprastas būdas išeiti sočiam.

Meniu poutine
Meniu poutine
© Andrius Užkalnis

Ar aš pats Kanadoje valgiau tų bulvyčių? Gal kokius porą kartų. Man tai nebuvo mano mėgstamas maistas. Gal todėl, kad šiaip Kanados nemėgstu, su jos socialistiniais požiūriais, su jos angliškų įpročių atgarsiais. Galite pasižiūrėti nuotraukoje visą meniu, bet visa tai iš esmės yra bulvytės.

Užtat meksikietišką maistą aš mėgstu. Geriausias meksikiečių restoranas Lietuvoje yra taip pat geriausias Lietuvos restoranas – tai Agave Kaune. Meksikiečių maistas ir čia, mano mylimoje Kalifornijoje (ypač pietų Kalifornijoje) yra vienas nuostabiausių pasirinkimų – ne tik eilinėse knaipėse, kur yra eilinis perkrautas kalorijų (pupelių ir ryžių) maistas, visokie buritai ir gruzdintos čimičangos, bet ir nuostabūs taco su vištiena, jautiena, kiauliena, su jūros gėrybėmis, su jūros žuvimi, su smulkintais daržovių užkandžiais (pico de gallo, gaidžio snapas), su gvakamole, su įvairiomis žaliomis ir raudonomis salsomis, kukurūzų paplotėliais, viskas kvepia, viskas yra gyvenimo džiaugsmas.

Tacos
Tacos
© Andrius Užkalnis

Aš jums nepradėsiu sakyti, kad Maracas Mexican Cocina atkartoja tai, ką aš randu Kalifornijoje, Arizonoje arba Niu Meksike. Bet margos spalvos, raudonos ir baltos servetėlės, pačių gaminta labai nebloga gvakamolė (tai padažas iš avokadų, jeigu ką – ir pabandyk tu Vilniuje rasti gerų avokadų), sūrio padažas, daug daržovių, skonio ryškumas mane nuteikė gerai.

Ten valgėme su garsiu apžvalgininku ir ekspertu Rokiškiu Rabinovičiumi, ir mums abiems patiko, tikrai nesigailėjome, kad atėjome. Gal jei turėčiau mažiau patirties, mažiau supratimo apie meksikietišką virtuvę, tikrai būčiau ekstazėje, o dabar galiu pasakyti, kad buvo gerai, tai geras nebrangus pietų maistas, dėl kurio verta sustoti, ir kuris duoda Vilniui daug naujos, taip reikalingos, taip išsiilgtos amerikietiškos spalvos ir chalapos paprikų (halapynjo, kuriuos lietuviai labai neteisingai vadina jalapenais, o ta raidė j turi būti tariama ch, kaip žodyje chamas, choras arba chebra). Ir dar daug tąsaus sūrio.

Smagu, kad nuo šitų dviejų restoranų Vilniuje dabar valgymas įvairesnis, ir kad pas mus daugiau Amerikos. Trys žąsys iš penkių.

Maracas Mexican Cocina / Papa Frita Poutinerie, Gedimino pr. 24, Vilnius (maisto erdvė Gastronomas). Tel. +370 611 33199. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/gastronomasvilnius/ Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 20:00, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 22:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 19:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(52 žmonės įvertino)
2.8846

Užkalnis naudojosi skiepyto elito teise valgyti „Neringos“ viduje, nebe terasoje (318)

Nauda iš skiepų didesnė, nei tik tas lipdukas, kurį duoda po bakstelėjimo į ranką: jei esi...

Kaip Užkalnis kėlė puotą savo damai už 9 eurus ir geriausius Lietuvos kibinus rado (195)

Jeigu kas dar negirdėjote, neseniai buvo mano draugės Faustos gimimo diena, ir kaip tik mano...

Užkalnis: sovietinio maisto tradicija Vilniuje, nereikia nė Grūto parko (373)

Tiesą sakant, net nežinau, ar Grūto parke kas nors duoda valgyti šiais laikais, bet ne tai yra...

Užkalnis: valgiau Vilniuje, kaip raudonsprandžių Amerikoje (147)

Sakykit ką norite, man patinka Amerika. Vis labiau patinka ta jos dalis, kur yra žmonės su...

Užkalnis: nuo tokios picos galima lytiškai susijaudinti (126)

Žinau, kad dažnai kalbu apie geriausias picas, picas-nugalėtojas, apie geriausią itališką...

Top naujienos

Mirusios medikės kolegės – apie konflikto pradžią Šiaulių ligoninėje: buvo renkama medžiaga jos žlugdymui (119)

Nusižudžiusios jaunos Šiaulių medikės kolegės ją prisimena geriausiais žodžiais. Tai buvo...

Prezidentinę vilą „Auska“ jau valdo Palanga: tai, ką joje rado, privertė kreiptis į prokuratūrą (110)

Prezidentine vadinama vila „ Auska “ perduota Palangos savivaldybei, tačiau perdavimas virto...

Žiniasklaida: Kaune traukinio partrenkta moteris buvo Kauno klininkų rezidentė

Balandžio 30 d. apie 20 val. vakaro Kaune traukinys partrenkė ir sunkiai sužalojo moterį. Medikai...

Daugiau detalių apie pabėgusius kalinius iš Pravieniškių: prižiūrėtojai matė pabėgimą, bet negalėjo panaudoti ginklų įvardija kaip pavojingus (59)

Penktadienio naktį, apie 2 val., iš Pravieniškių pataisos namų sprunkančius kalinius...

Konfliktas virsta į visavertį karą: Izraelis turi svarbiausią tikslą ir, tikėtina, jį pasieks (595)

Konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių toliau intensyvėja. Iš Gazos Ruožo praėjusią naktį...

Atnaujintame biudžete – išmokos dirbantiesiems, vienišiems asmenims ir PVM lengvatos Nausėdos pasiūlymui vietos neatsirado (174)

Penktadienį Vyriausybės posėdyje pritarta atnaujintiems viešojo sektoriaus biudžetų...

Mačiulis pataria prisisegti diržus: į iki raudonumo kaistantį garvežį įmesta dar 4 mlrd. „anglių“ (2)

„Swedbank“ vyriausiajam ekonomistui Nerijui Mačiuliui nerimą kelia Lietuvoje vykdoma seniai...

Ministrė Skaistė Nausėdai siūlo palaukti rudens: norime apimti visą mokesčių sistemą papildyta (36)

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymas didinti...

Buvęs žalgirietis su šeima Izraelyje vos išvengė mirties: po raketos sprogimo iš buto nieko neliko (8)

Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ legionierius, 24-erių brazilas Higor Vidal išgyveno tikrą siaubą,...

Transliacija / Krepšinio zona. Svarbūs mėnesiai Lietuvos krepšiniui: ar susitvarkys Maskoliūnas, ar pasiliks Sabonis?

Lygiai po mėnesio į treniruočių stovyklą ruoštis olimpinei atrankai rinksis Lietuvos rinktinės...