aA
Klysta tie, kas sako, kad mano reikalavimai restoranams yra labai aukšti, ir kad aš priekabiai šmirinėju po restoranus, bandydamas juos suvartyti ir visai kritikuoju. Dažniausiai aš juos šiaip jau giriu, ir aploju tik tada, kai restoranas būna kvailai organizavęs darbą arba nuobodus arba betikslis. Bet esu geras širdimi, gražus savo išvaizda, ir siela mano kilni.
Andrius Užkalnis
© DELFI / Domantas Pipas

Man įtikti labai lengva: reikia gaminti tokį maistą, kokio laukia vartotojas (bet pats dar nežino, kad laukia ar ieško, vartotojui reikia pasiūlyti ir jį įtikinti), ir turėti valgiaraštyje ką nors su kiaušiniais, tiesiogine prasme. Garsūs pasaulio šefai yra sakę, ir aš esu taip mokęs ir mokau: kiaušiniai pataiso viską. Veganai gali toliau neskaityti. Žinoma, dar labai sėkmei padeda, kai man sumoka kyšį už teigiamą apžvalgą (įkainiai prasideda nuo trijų tūkstančių eurų, kuriuos imu tik grynais, nes tokias kyšio sumas gauti į banko sąskaitą nėra legalu, net amoralu).

Vieta, apie kurią pasakosiu, yra Vilniaus centre, Jasinskio gatvėje, naujo gyvenamojo namo pirmajame aukšte. Kieme kažkokia keista metalinė skulptūra, kurią apžiūrėjau ir likau jai abejingas. Man asmeniškai labiau patinka Neries krantinės vamzdis, bet ką aš žinau, čia tik mano nuomonė. Skulptūra – ne koldūnai, negali visiems patikti.

„Daily poison“
„Daily poison“
© Andrius Užkalnis

Viduje, kai ateinu, pilna žmonių. Gaunam staliuką, bet vieną iš paskutinių laisvų. Aplink daugybė pusryčiaujančių žmonių. Vilniuje pagaliau atsirado mada pusryčiauti ne namie (vis dar dažniau žmonės valgo brančus, tai yra, vėlyvuosius pusryčius, kurie dažniausiai būna savaitgaliais), ir ačiū Dievui, nes tai yra vis panašiau į Ameriką, mano antrąją Tėvynę ir pirmuosius namus. Kaip myliu Ameriką, negaliu. Lietuva turi būti visa kaip Amerika, tik gali būti daugiau cepelinų ir šaltibarščių.

Restorano pavadinimas – puikus. Angliškai „daily poison“ reiškia kasdienius nuodus, tai yra, tai, ką valgai ir kuo mėgaujiesi kiekvieną dieną. Čia toks išsireiškimas. Žmogus, bare perkantis savo bičiuliui gėrimą, klausia: „What‘s your poison?“. Tai yra, kuo tu nuodysiesi šiandien? Man patinka toks žodžių žaismas.

Tai ir yra pusryčių ir brančų restoranas. Čia nebūna vakarienės.

Užsisakyti galima keliais būdais – yra planšetė su paveiksliukais (XXI amžius visgi, ar ne?), yra spausdinti senamadiški meniu ant popieriaus, galima net ir su barmenu pakalbėti, ir jis viską paaiškins apie košes ir kiaušinienes.

„Daily poison“
„Daily poison“
© Andrius Užkalnis

Man patinka valgiaraštis, kuriame viskas aišku. Čia niekas nešoka aukščiau bambos – valgiaraštis didelis, bet iš esmės, tai yra klasikinių pusryčių sudėtinių dalių variantai, ir, kaip pamatėme, čia viskas paprastai ir patikimai padaryta. Geriems pusryčiams nereikia genialios virtuvės ir šefo su žvaigždėmis ant pečių. Tiesiog reikia gaminti skaniai.

Pasiimame omletą su sūriu (4,60 EUR) ir plaktos kiaušinienės su šonine (3,90 EUR), prie kurių galima prisidėti priedų – šoninės, dešrelių, grybukų. Tai nėra amerikietiškas variantas, kur gauni ne tik savo kiaušinienę ir omletą su priedais, ir dar su bulvėmis ir skrebučiais ir sviestu ir uogiene už kokius penkiolika dolerių, tai yra lietuviškas variantas, kuris yra net geresnis. Bėda su amerikietiška tvarka yra tokia, kad čia, Amerikoje, gauni daugiau, negu gali suvalgyti (nebent būtum išskirtinai brangiame pusryčių restorane, kur valgo išprotėję dėl sveikatos žmonės), ir kai porcija nežmoniškai didelė, turi palikti daug ant lėkštės arba pasidaryti toks storas, kad paskui tave rodo per televiziją, kad visus pagąsdintų. O palikinėti ant lėkštės man vis dar nesmagu, nes esu lietuvių kilmės, reiškia, širdyje valstietis, ir man nepatinka išmetinėti maistą. Šiuo atveju Lietuva laimi.

„Daily poison“
„Daily poison“
© Andrius Užkalnis

Ir omletas, ir plakti kiaušiniai yra paprasti, kaip namie daryti, ir absoliučiai nenuvilia. Kas tikrai pradžiugino, tai dešrelės, keptos ant grilio. Tai dar ne amerikietiškos pusrytinės dešrelės, ir ne itališkos kiaulienos dešrelės su pankolio sėklomis (kada nors net ir tų atsiras Lietuvoje, pamatysite), bet tai pirmas kartas, kai Lietuvoje galima rasti tokių panašių į Amerikoje valgomas pusryčių dešrelių. Aš čia grįšiu vien dėl jų.

Dar paimam spirulinos dumblių dubenėlį su riešutais (5,50 EUR), ir čia yra tikras sveikuolių ir hipsterių maistas, tegu juos laimina Dievas, bet geriau aš valgysiu ką nors kitą. Pasijutau, kaip kur nors San Francisko pietiniame priemiestyje, kur visi su barzdom ir megztomis kepuraitėmis ir tatuiruotėmis, kuriose vietnamiečių kalba parašyta kas nors labai išmintingo. Aš visgi pabūsiu tas senosios kartos žmogus, kuris pusryčiauja kiaušiniais, šonine ir dešrele.

Dviese sumokėjome 20,30 EUR (kortele) ir palikome arbatpinigių (grynais). Kaina irgi ne amerikietiška: Amerikoje dviese pietaujama už kokius penkiasdešimt dolerių (žinoma, jeigu neini į tinklinę vietą vieno pusrytinio burgerio ir kavos, nes tada gali dviese apsieiti ir dešimčia dolerių, ir jeigu restorane neužsisakai kiaušinienės su krabais ir jūrų gėrybėmis ir dar kokio nors pusrytinio kokteilio, nes tada gali dviese išleisti ir šimtą).

Tai yra pirmoji vieta Lietuvoje, sukurta specialiai pusryčiams arba brančams. Ji atneša į Lietuvą naują kultūrą, veda mus ten, kur mes norime būti (51-oji JAV valstija), ir daro tai patraukliai ir draugiškai. Už dvidešimt eurų nusipirkau sau dar vieną Tėvynę – tiesiog Vilniaus centre. Už tai – aplodismentai ir penkios žąsys iš penkių. Galiu kelti žvaigždėtai-dryžuotą vėliavą.

Daily poison, J.Jasinskio g. 14A-101, Vilnius. Tel. +370 673 39404. Facebook profilis: https://www.facebook.com/dailypoison/

Nuo pirmadienio iki penktadienio – nuo 07:30 iki 17:00, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 10:00 iki 16:00.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(121 žmogus įvertino)
3.7107
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Užkalnio pusryčiai: virš šimto dolerių – tiek, kiek jūs pravalgote per mėnesį (419)

Nepykit dėl antraštės: čia iš jūsų pačių komentarų. Kai tik parašau apie restoranus, kas...

Užkalnis: „Už 20 eurų nusipirkau naują Tėvynę“ (291)

Klysta tie, kas sako, kad mano reikalavimai restoranams yra labai aukšti, ir kad aš priekabiai...

Užkalnis: beviltiškoje Lietuvoje – pagaliau viltis valgyti japoniškai (261)

Nesivaipykite ir nesupykite: Lietuva, bendrai paėmus, yra beviltiška Azijos virtuvės atžvilgiu....

Užkalnis: ar galima nuobodžiau pavalgyti už 80 eurų? (378)

Pirma, kai kas sakys, o tai negi tau čia pasaulio pabaiga? Aštuoniasdešimt eurų? Tikrai ne. Aš...

Užkalnis: į šią šašlykinę valgytojai eis keliais, kaip į šventovę (318)

Kas dar nežinojote, esu vėl Amerikoje (buvau parskridęs rinkimų strateguoti ir šio bei to...

Top naujienos

Apie naują universitetų reformą pasakė paprastai: tai – didžiausias nesusipratimas

Jei paklaustume ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus, kiek Lietuvai reikia...

Lietuvos kurortuose nakvynės kainos šiemet ir toliau kyla: štai ko laukti atostogaujantiems

Jau kurį laiką burnojantys tautiečiai sako, kad atostogauti Turkijoje yra pigiau nei Lietuvos...

Infliacija vargingiausioje pasaulio ekonomikoje pasiekė septynženklį skaičių

Infliacija Venesueloje, kaip skelbia prognozės, šiais metais gali pasiekti neregėtas aukštumas, 8...

Aštrumo ir atsarginių pasigedęs Jasikevičius: prastai žaidė abi komandos (58)

Kauno „Žalgiris“ spaudė iš paskutiniųjų ir buvo netoli tikslo, bet Stambulo „Fenerbahče...

Į Lietuvą iš JAV atskriejęs pranešimas atskleidė baisią tiesą apie verslininko laisvalaikį (171)

Vieno Vilniaus verslininko pomėgiai sudomino Jungtinių Amerikos Valstijų ( JAV ) pareigūnus –...

Sinoptikai patikslino, kiek tęsis įspūdinga šiluma: po jos – viskas staiga keisis ir subjurs (3)

Po pakankamai vėsios nakties, trečiadienio rytas Lietuvoje auš giedras ir sausas.

Mandagus Obradovičius: šitaip su „Žalgiriu“ kapojamės jau trejus metus (4)

Kauno „Žalgiris“ ir Stambulo „Fenerbahče “ Eurolygos ketvirtfinalyje ietis surėmė...

Laurinavičius: Zelenskio aplinkoje – Rusijos karinės žvalgybos veteranai (526)

Neįtikėtinai sėkmingas polittechnologinis projektas – taip Volodimiro Zelenskio pergalę Ukrainos...

Pasiaukojančiai kovojęs „Žalgiris“ turėjo pripažinti „Fenerbahče“ pranašumą (843)

Po dviejų Eurolygos atkrintamųjų mūšių Stambule serija persikėlė į triukšmingą Kauną....

Griausmingos ovacijos „Žalgirio“ arenoje: Eurolygos čempionams plojo ir Valančiūnas (17)

Nors Kauno „Žalgiris“ šiuo metu iki kaklo pasinėręs į grumtynes dėl vietos Eurolygos...