aA
Nieko kito iš manęs ir nesitikėjote. Užkalnis, tas nesuprantamas ir bjaurus koldūninis šlykštukas, šlovina bet ką, kas yra užsienietiška ir nelietuviška. Jam tikriausiai ir skiepai labai patinka, ir McDonald‘s jam prie širdies. Juk yra rašęs, kad geidžia mėsainių Dzūkijos nacionaliniame parke, 24 valandas per parą. Taip, tokia buvo mano svajonė.
Užkalnis vertina Petra Bakery & Falafel
Užkalnis vertina Petra Bakery & Falafel
© Andrius Užkalnis

Iš tiesų tai panašu į tiesą. Aš labai noriu, kad jūs suprastumėte, arba bent jau išgirstumėte, kad mūsų Lietuvos gyvybingumas priklausys ne tik nuo skiepų, ir ne tik nuo to, kiek mes apkabinsime ir priimsime seksualines mažumas. Mums labai reikia tarptautinio maisto. Mums reikia, kad pas mus gamintų maistą žmonės, kurių kitokia odos spalva, kitoks tikėjimas, negu mūsų, kurių yra kitokie skoniai ir kitokie prieskonių vertinimai. Tada mes būsim atviri pasauliui, ir ne, tada mes nė kiek neištirpdysime savo tapatybės, atvirkščiai, kuo labiau atviri būsime, kuo daugiau įvairių dalykų priimsime, tuo smagesnė bus mūsų šalis, Lietuva, kuri yra ne „Lietuva lietuviams“ – mūsų Lietuva yra atviriausias, džiaugsmingiausias kraštas visam pasauliui.

Gana jau rašymų apie tai, kas mes dar nesame. Štai maistas iš šalies, apie kurią Lietuvoje mažai kas išmano: Jordanijos. Tai Artimųjų Rytų šalis su beveik dešimčia milijonų gyventojų (maždaug, kaip visos Baltijos šalys kartu paėmus), ir kurios virtuvė yra labai artima Sirijos, Turkijos, Izraelio ir daugelio kitų to regiono šalių virtuvei.

Vilniuje turime Jordanijos kepyklą, kuri vadinasi „Petra“ (graikiškai Πέτρα reiškia “akmuo”), ir tai yra miesto pavadinimas pietų Jordanijoje. Ten važiuoja milijonai turistų, nepaisant to, kad turi Izraelio vizas dėtis atskiruose paso lapeliuose, nes Jordanija nemėgsta nei žydų, nei tų, kas lankė žydų valstybę.

Bet šis valgymas yra labai toli nuo politikos. Aš vertinu grynai tai, ką ragauju, ir jei man kas nors patinka, tai nereiškia nei mano pritarimo kokiam nors politiniam režimui, nei kokio nors panašaus geopolitinio pozicionavimo. Aš vertinu tik maistą.

Jordanijos virtuvė labai panaši į visų Artimųjų Rytų virtuvę, aš žinau, kad jei tai pasakyčiau sirams arba turkams, mane suvalgytų gyvą (tikriausiai), bet regiono geografija ir maistinės savybės diktuoja ir tai, ką žmonės valgo, ir kuo jie smaginasi.

Užsakymas iš „Petra“ buvo džiaugsmas nuo pradžios iki pabaigos. Man gal mažiausiai patiko falafeliai, bet tai mano asmeninio skonio išraiška: man jie buvo per sausi, smarkiai per sausi, kaip džiūvėsiai, nors aš žinau, kad Artimuosiuose Rytuose būna ir tokių, ir tai yra viskas gerai. Užtat humusas buvo vienas geriausių Lietuvoje, nors ir itin intensyvaus skonio, ir aš jį ėmiau duonos krašteliu, negalėdamas sustoti. Tie, kas mėgsta Artimųjų Rytų humusą, ir yra pratę išbandyti jo įvairias iteracijas, supras mane.

Manakish, arabų pica (taip ją vadina daugelis), su malta mėsa ir su čili pipirų snaigėmis, buvo plonas ir delikatus laimės receptas. Tai buvo delikatu, išbaigta ir pagaminta su meile. Kitiems tai bus tiesiog tam tikras sausainėlis su jautiena. Man tai buvo nesustabdomai smagus patiekalas.

Man be galo patiko pyragėliai-laiveliai (kepyklos puslapyje Feisbuke galite pamatyti, kaip jie gaminami), su įvairiaisiais įdarais: sūriu, vištienos, jautienos ir sūrio su žolelėmis. Iš pyragėlių galima buvo pajusti meilę gaminant ir autentiką. Tai buvo tikra šventė, kai vienas pyragėlis skanesnis už kitą. Ir, dar kartą pasakysiu, ten viskas gaminta su meile ir rūpesčiu.

Trispalvis manakish (paplotėlis) su žolėmis irgi buvo skonio bomba. Kaip man patinka žolės! Galėčiau jas valgyti ir valgyti, kaip koks žolėdis.

O kur pagrindiniai patiekalai, paklausite jūs? Man ir tiek pakanka, man ir taip yra gerai, čia viskas tvarkoje, čia juk kepykla, o ne restoranas. Kaip kepykla sugeba padaryti visus pietus, tai aš džiaugiuosi ir krykštauju.

Ar pasijutau, kaip Jordanijoje? Taip, tikrai. Ar verta 25,50 EUR, išleistų šiems pietums? Taip.

Aš noriu, kad Lietuvoje būtų daugiau užsieniečių, daugiau skirtingų virtuvių, daugiau skirtingų gyvenimo ir skonio variantų, aš noriu, kad kuo daugiau būtų mūsų gatvėse ir miestuose nesuprantančių lietuviškais, aš noriu, kad Lietuva būtų tautų ir kultūrų katilas. Aš noriu, kad daugiau būtų skirtingų odos spalvų, kalbų, dialektų ir religijų. Ir šis restoranas yra bilietas į sėkmę. Sveikinu jį. Mūsų Lietuvai tokių reikia. Penkios žąsys iš penkių.

Petra Bakery & Falafel, Kalvarijų g. 59, Vilnius. Tel. +370 669 68999. Facebook profilis:

https://www.facebook.com/petra.bakery.falafel/

Nuo antradienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 18:00, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 19:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(269 žmonės įvertino)
1.9480

Kaip Užkalnis kėlė puotą savo damai už 9 eurus ir geriausius Lietuvos kibinus rado (192)

Jeigu kas dar negirdėjote, neseniai buvo mano draugės Faustos gimimo diena, ir kaip tik mano...

Užkalnis: sovietinio maisto tradicija Vilniuje, nereikia nė Grūto parko (373)

Tiesą sakant, net nežinau, ar Grūto parke kas nors duoda valgyti šiais laikais, bet ne tai yra...

Užkalnis: valgiau Vilniuje, kaip raudonsprandžių Amerikoje (147)

Sakykit ką norite, man patinka Amerika. Vis labiau patinka ta jos dalis, kur yra žmonės su...

Užkalnis: nuo tokios picos galima lytiškai susijaudinti (126)

Žinau, kad dažnai kalbu apie geriausias picas, picas-nugalėtojas, apie geriausią itališką...

Užkalnis: laiminu šias dešras (133)

Sveiki, visus su šventomis Velykomis, (tie, kas švenčiatę tą šventę), o likusius sveikinu su...

Top naujienos

Gydytojas infektologas įvertino vakcinų efektyvumą: vienu aspektu „Astra Zeneca“ tikrai išsiskiria (59)

Lietuvoje netyla diskusijos, ar nereikėtų ilginti intervalo tarp dviejų vakcinos nuo koronaviruso...

Aistė Žebrauskienė | D+

Neramina vis labiau vėluojantys įmonių tarpusavio atsiskaitymai: ekonomistai įspėja apie didesnes problemas

2021-ųjų pradžia Lietuvos ekonomikai buvo geresnė, nei tikėtasi, – šalies BVP augo 1 proc....

Lietingas pavasaris artėja prie pabaigos: šeštadienį sulauksime paskutinės nedidelio lietaus porcijos (2)

Šeštadienio rytą beveik visoje Lietuvoje bus sausa, drėgnesni debesys sukiosis ties vakariniais...

Buvęs imtynininkas gailisi dėl savo poelgio „Metelicoje“: jis mane „kabino“, manė, kad aš – gėjus (199)

Po incidento prie populiaraus Vilniaus naktinio klubo „ Metelica “ buvęs imtynininkas ne tik buvo...

Sukrečianti istorija apie motiną, kuri tapo žudike maniake ir kankino savo pačios šeimos narius (37)

Be to, kad smurtaudavo prieš savo podukras ir jas žemindavo, Shelly Knotek kviesdavosi į namus...

Žiniasklaida: po galimų mainų – antrasis Westermanno sugrįžimas į Kauną (67)

„Barcelona“ ir Kauno „Žalgiris“ veda derybas dėl galimo gynėjų apsikeitimo: ispanų „El...

Gabrielė Grinkaitė | D+

Apipjaustymas – populiarėjanti mada ar naudinga procedūra? Urologo nuomonė nustebins

JAV, Kanada, Pietų Afrikos Respublika, Naujoji Zelandija, Jungtinėje Karalystė, Pietų Korėja –...

Kol lietuviai stovi eilėse prie vakcinų, rusai savo „Sputniku“ skiepytis nenori net už pinigus (1012)

„Milijonas prizų“ – tokią programą nusprendė įgyvendinti Maskva, norėdama prisivilioti...

Lietuvių noras dirbti Anglijoje blėsta: nebetraukia sezoninis darbas, keičiasi kryptys (180)

Darbą užsienyje siūlančios Lietuvos kompanijos pastebi, kad nuo šių metų Europos rinkoje vyksta...