aA
Šiandien aš jums papasakosiu apie paprastą restoraną, tokį paprastą, kad iš pradžių net nenorėjau apie jį rašyti.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© Fausta Marija Leščiauskaitė

Restoranas yra Italijoje (taip, dabar esu Ligūrijoje, ir pakeliui į namus, neklauskit, kodėl aš taip ilgai buvau išvažiavęs), ir jame yra viskas, ko aš noriu iš restorano (mokykitės ir auklėkitės, Lietuvos valgyklos, kad žinotumėt, kaip ir kas yra mano gyvenime, kad galėtumėt įtikti, nes gi jau grįšiu į Lietuvą, ir ateisiu gyvųjų ir mirusiųjų teisti).

Restoranas mažame Ligūrijos miestelyje, prie jūros, ir nieko daugiau neturi, tik vienos šakutės įvertinimą Gambero Rosso, didžiausiame Italijos gastronomijos gide. Tačiau mano žinutė yra štai kokia: net ir labai paprastas (be ambicijų) italų restoranas nuneša su visa galva ir kojomis beveik visas Lietuvos gastronomijos pastangas. Tai, apie ką trumpai papasakosiu, negali būti pasiekta Lietuvoje, su jos baltomis staltiesėmis (čia irgi baltos staltiesės, jeigu ką), su jos vadinamais šefais iš Balbieriškio, prieš tai dirbusiais Airijoje atsitiktinius darbus prie restorano atlikų konteinerio (ir dabar sakančiais “aš dirbau pas Oliverį”, nors dirbai tu tinkliame Jamie Oliver tvarte, kur paties šefo nė nebuvo apsilankiusio, o tu plovei indus, taip, aš apie tave kalbu, tu apsimetėli vištienos nugraužų vargeta, kuris pasakoja, kaip jis pas Oliverį dirbo, jei skaitai, tai žinai, apie ką aš) ir su jos liustromis ir sietynais.

Nes visų pirma turi būti maistas ir skonis, o Kulautuvos malūnai ir Krekenavos traktieriai nesupranta, kas tai yra “maistas” ir “skonis”: verslininkai, panašūs į Visvaldą Matijošaitį, siurbiantį eurus iš teroristų valstybės Rusijos, tesugeba pastatyti dideles arklides su daug stalų, visokius čarlius ir katpėdėles, ir ten nešioti keptą duoną su majonezu ir sūrio produktu, arba nusipirkti kokį “Šugamūrą”, kur pyragaičiais maitinamos kvailos tuštutės.

Restoranas “Golosamente” (italų kalba tai reiškia “godžiai”) atrodo visiškai paprastas, bet džiugino tiesiog viskuo iš eilės: tuno tartaru su plonai suraikyta cukinija (taip plonai ir taip skaniai pateikta, kad patiko net ir man, žmogui, kuriam cukinija yra nemaloniausia daržovė pasaulyje), ir pasta su triušiena (palaimingi paketėliai su triušienos gabaliukais šone, dar paskabininti apelsinų marmeladu su ilgais, ilgais žievelės gabaliukais), ir geldelės su pasta, kurios buvo pasakiškos savo paprastumu, ir eiliniai desertai, kurie buvo, toli gražu, neeiliniai ir iš visos širdies: man sunku paaiškinti, kaip galima tokius gerus dalykus padaryti taip paprastai ir be pretenzijų, bet čia, tikriausiai, ir yra skirtumas tarp genetiškai edukuotos ir galinčios tuščioje vietoje daryti stebuklus Italijos (kur Ligūrija net nėra kulinarinis radinys, tai labiau atostogų ir švelnaus alyvuogių aliejaus kraštas) ir mano tėvybės Lietuvos, kuri, kad ir ką darytų, jai vis gaunasi balta mišrainė ir tortas “Napalijonas”.
Keturios žąsys iš penkių. Išleidome lygiai šimtą eurų ir dar arbatpinigius. Tegyvuoja Italija.

Golosamente, via XX settembre, 34, 18013 Diano Marina, Italija. Tinklalapis: https://ristorantegolosamente.it/
Kasdien nuo 09:00 iki 17:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(89 žmonės įvertino)
2.6067

Užkalnis rado geriausius Benedikto kiaušinius Vilniuje (6)

Pradėkime nuo to, kad nekenčiu perdarytų Naujamiesčio pramoninių pastatų. Visų tų siaubingų,...

Užkalnis: kaip likviduoti lietuvišką virtuvę (4)

Lietuviškos virtuvės Lietuvoje smarkiai per daug (kaip ir lietuviškos muzikos ir lietuviškos...

Užkalnis: pagaliau apžvalga be korupcijos (4)

Sveiki, aš esu Andrius Užkalnis , ir mano visos apžvalgos yra be korupcijos, bet šios dienos...

Užkalnis: pagaliau sostinėje Meksika (ten, kur buvo pieno kombinatas) (3)

Pradėsiu nuo to, kad meksikiečių kalbai laikas Lietuvoje suteikti valstybinės kalbos statusą....

Užkalnį nuvylė valgymas Molėtuose: gaila, neklausiau vidinio balso (5)

Žinote, kaip būna. Kažko lauki ir tikiesi, bet niekaip nepabandai – tiesiog nerandi laiko, arba...

Top naujienos

Kruvina drama Vilniuje: du nužudyti, trečiam – perpjauta gerklė

Tai buvo tikrų tikriausia siaubo drama viename sostinės daugiabutyje – atvykę policijos...

Aukštą blogąjį cholesterolį galima pastebėti, pažvelgus į akis: profesorius patarė, į ką atkreipti dėmesį

Geltonas lankas prie akies vyzdžio moteriai sukėlė nerimą. Ji girdėjo, kad tai gali būti...

Verslas PliusBloomberg News

Rusijos pramonei – dar vienas didelis galvos skausmas

Rusijos priklausomybė nuo užsieninės programinės įrangos, kurią ji naudoja savo fabrikuose,...

Lukašenka ėmėsi karo provokacijų: apkaltino Ukrainą paleidus į Baltarusiją raketas (10)

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad jo...

600 metrų gylyje po Arkties ledo sluoksniu – mokslininkus pribloškęs radinys: tokių reiškinių čia aptikti nesitikėjo niekas

Mokslininkai ir vėl aptiko gyvybę tokioje vietoje, kurioje neišgyventų dauguma mūsų planetos...

Karas Ukrainoje. Ukraina: turime informacijos apie galutinį Baltarusijos įtraukimą į karą

Savo naktinėje kalboje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Rusijos bombardavimas...

Gyvenimas auksiniame narvelyje: 8 dalykai, kurių nevalia daryti Kate Middleton – reputacija brangiai atsieina

Iš pirmo žvilgsnio Kembridžo kunigaikštienės gyvenimas primena pasaką – ištekėjusi už...

Tragedija Indijoje: purvo nuošliauža savo kelyje pasiglemžė viską – dešimtys žmonių palaidoti po žeme

Indijos šiaurės rytuose atsinaujinę lietūs ir krintantys akmenys šeštadienį trikdė dirbti...

M360 PremiumDovilė Jablonskaitė

Provincialu, bet žadina nostalgiją: senas reklamas kolekcionuojanti fotografė jose mato visuomenės atspindžius

„Neretai menas ir komercija mano fotografijoje susijungia“, – sako Elena Krukonytė, fotografė,...

Švenčių planuotojos – apie vaiko krikštynas: kokia apranga netinka, kada įteikti kvietimą ir kiek praverti pinigines Turi patarimų svarstantiems, ką dovanoti

Pirmajam vasaros mėnesiui artėjant prie pabaigos, švenčių planuotojos sako, kad šią vasarą jų...