aA
Ar Lietuvoje galima valgyti Indijos maistą? Galima, bet nebūtinai visur norėsite grįžti, kur jo būsite paragavęs. Ar galima indišką maistą užsisakyti į namus (nes karantinas)? Galima, bet nuo transportavimo jis geresnis nepasidaro. Jei iš virtuvės jis išeina labai skanus, tai į namus atkeliaus neblogas (kariams neilga kelionė nelabai kenkia). O jei pati virtuvė grybauja, tai, žinokite, kelionė nesubrandins nieko gero. Paklausykite istoriją, kaip aš per karantiną likau nesupratęs, kas čia įvyko ir ką man ant stalo atvežė.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© Fausta Marija Leščiauskaitė

Apžvalgos neturi sustoti net ekstremaliomis sąlygomis, todėl šįkart pasirinkau restoraną, kur buvau nuėjęs, atrodo, prieš septynerius metus (nelabai atsimenu, gal net apžvalgos nerašiau tąsyk). Tada, kiek atsimenu, visai patiko, nors ir buvo gana formalu ir nebuvo to indiško restorano jaukumo, bet čia Lietuva, rytų Europa, kurios svetingumo tradicijos nėra gilios ir dažniausiai pasimetusios tarp baudžiauninko nuolankumo ir sovietinės arogancijos. Tai buvo seniai. Nuo tų laikų daug kas pasikeitė.

Šiais laikais Indijos ir aplinkinių šalių maisto Vilniuje tikrai yra: mūsų favoritas yra ir lieka Blue Lotus, su Tailando virtuvės priemaiša, patikimos virtuvės (apie jį rašiau portale DELFI: https://www.delfi.lt/verslas/mano-eurai/a-uzkalnis-suprato-kad-apie-restoranus-apsimoka-klausyti-ir-kitu-nuomoniu.d?id=72367952) ir dar paminėčiau neseniai atrastą Mažąją Himalają (Laukinių Žąsų apžvalga DELFI: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-susigraudino-restorane-prisimines-antraja-tevyne-anglija.d?id=83723805). Dar neblogą įspūdį paliko Namaste India, bet tai buvo jau 2016 metais, net nežinau, kaip jiems sekasi dabar (DELFI apžvalga: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-susigraudino-restorane-prisimines-antraja-tevyne-anglija.d?id=83723805). Dar yra keli vegetariniai restoranai, ir tarp jų yra neblogų, bet iš pagarbos mėsavalgiams ir Kristaus prisikėlimo šventei aš jų šiandien neminėsiu.

Ačiū Dievui, Indijos maisto Lietuvoje dar negriebė jokie restoranų tinklai, nėra nei „Indijos kaimo”, nei „Bombėjaus paparčio”, nei „Bernelių tandoro krosnies” ar panašių dalykų, todėl, kaip ir mano trečiojoje Tėvynėje Anglijoje, Lietuvoje visi indų restoranai yra vienas nuo kito nepriklausomi ir kiekvienas eina savo keliu.

Sue’s Indian Raja (kai per radiją sakydavo reklamą, tai taip keistai tardavo, sakydavo „Sujės indijėn radžá”), yra vienas seniausių restoranų Lietuvoje: jam praktiškai tiek metų, kiek ir Lietuvos nepriklausomybei. Kai 1993-1994 metais dirbau turizmo vadove “Vilnius In Your Pocket”, tas restoranas jau buvo ir mes apie jį rašėme. Ko iš šio restorano neatimsi, tai vaizdo į Katedrą. Tokius vaizdus turi Zoe’s (gretimai - man ten kažkada labai patikdavo, o paskui ėmė nebepatikti, vis nesiryžtu išbandyti naujai) ir viešbutis Kempinski, kuris man buvo antrieji namai prieš karantiną ir bus po jo: nėra geresnės vietos ne tik pavalgyti, bet ir dalykinį susitikimą organizuoti, į spa nueiti arba kokia iškilminga gimtadienio proga pernakvoti (taip, mano tokie įpročiai, nesmerkite manęs - esu išauklėtas su pomėgiu geriems dalykams). Kodėl man patinka Kempinski? Nes ten labai privatu, štai kodėl. Aš labai megstu privatumą. Ir ten jie turi vaizdą į Katedrą, kaip ir Sue’s Indian Raja, apie kurį šiandien ir rašau.

Pridursiu, kad, žinoma, esu indų virtuvės pakankamai didelis mėgėjas, žinovas ir ekspertas, ne tik iš kelionių į Indiją, bet ir iš šešiolikos metų gyvenimo Anglijoje, kur indų virtuvė yra britų nacionalinio paveldo dalis. Ten ji nelaikoma užsienietiška ir, pačių indų iš Indijos liudijimu, yra geresnė negu Indijoje, Pakistane ir Bangladeše, kur kulinarinius žygdarbius riboja skurdas.

Užsakyme (nuotraukos pateiktos, net užsakymo forma iš programėlės Wolt, tik ištryniau mūsų namų adresą, nes per daug gerbėjų prie namų ateitų, jei žinotų, kur mes gyvename) nerasite indiškos duonos (naan), kurią šiaip mėgstame, bet kuri visiškai neišlaiko pristatymo niekada. Ji atvyksta nusėdusi, susitraukusi, pavargusi ir liūdna. Tai mes jos ir neužsisakėme, nes kam gadintis įspūdį.

Užsisakėme įvairių karių. Karis, skirtingai nuo lietuvių supratimo, yra ne milteliai, kurių žiupsnelį įberia į kokį nuobodų lietuvišką patiekalą ir būna vištiena su kariu - karis (curry) yra patiekalas, kai tirštame padaže, paruoštame su nežmoniškais kiekiais prieskonių, patiekiama mėsa, vištiena, žuvis, daržovės ar jūros gėrybės. Receptų yra įvairių, dažniausiai kuo toliau į pietus, tuo stipriau privaryta aštriųjų pipirų, kuriuos dar aitriaisiais vadina, bet aš tai senos kartos lietuvis, todėl ir sakau - aštru.

Kai sakau, kad nežmoniškais kiekiais, tai patikėkit: reikia pamatyti indų šefą darbo vietoje. Jei mes čia Europoje beriame žiupsneliais ar arbatiniais šaukšteliais, tai ten jie varo saujomis. Net jei patiekalas nėra labai aštrus, vis tiek tokia dozė prieskonių - kardamono, kumino, šafrano, anyžiaus, kad paskui negali ramiai miegoti visą naktį, prieskoniai persisunkia per kraujagysles į smegenis ir ateina neramūs sapnai ir visokios baisios ir mistiškos legendos. Aš po geros indiškos vakarienės sapnuoju Delio drakonus ir Bombėjaus dinozaurus, kurie mane gyvą ryja ir alsuoja man į veidą ugnimi, o paskui gundo aštriais pipirais, kurie čia pat pavirsta svilinančiomis liepsnelėmis. Čia taip būna, kai indų restoranas yra geras ir kokybiškas.

Šiuo atveju taip nebuvo, patikėkite. Net nežinau, nuo ko pradėti: ir tikrai ne nuo to, kad sriuba su daržovėmis (pipirinė sriuba Muligawtany) atvažiavo drungna, ir ji pati buvo skysta, išvirta, lyg stengiantis prie lietuviško prasto skonio prisitaikyti. Mano vaikystėje skaičiau laikraštyje reportažą, kaip kažkurioje valgykloje darė patikrinimą ir žurnalistų akivaizdoje išvirė barščius pagal receptūrą, tai niekas tų barščių pažinti negalėjo, sriuboje samtis stovėjo, o kvapą galima buvo pjaustyti peiliu - visi suprato, kad tas ankstesnis vandenukas, barščiais vadintas, buvo tik nuvogto gaminimo padarinys. Mūsų atveju tas pipirinis sultinys su lęšiais, ryžiais ir daržovėmis buvo valgyklinė blankuma už 4.50 EUR.

Vištienos korma (12 EUR, pažymėta kaip populiarus patiekalas) man buvo testas, pagal kurį atskiriu gerą virtuvę nuo prastos. Šis neaštrus patiekalas yra su kokosais ir anakardžių riešutais, ir prasti restoranai, žinodami, kad žmonėms patinka saldumas, privaro ten cukraus tiek, kad bevalgant ausyse pasigirsta melodijos apie diabetą ir dantų gręžimo aparato burzgesys. Čia nebuvo cukraus problemos - problema čia buvo visiškas skonio blankumas, lyg patiekalą būtų man ne ragauti davę, o suvyniojo į maistinę plėvelę ir per ją davė lyžtelėti.

Avienos Rara Gosht (13 EUR), kur aviena buvo, pagal receptą, troškinta su ėriuko faršu ir česnakais bei imbierais, ir patiekalas buvo pažymėtas dviem pipiriukais - turėjo būti gana aštru, bet aštru nebuvo. Aštrumas buvo optimizuotas jūsų bobutei, kuri toliau Palangos nebuvo nukeliavusi ir kuriai kečupas iš prekybcentrio yra egzotika ant pavojaus ribos. Tai buvo taip neįspūdinga, lyg tai būtų gaminę ne virėjai iš Indijos, o kokia nors šeimininkutė iš gilaus Lietuvos kaimo, kuriai parodė du indų filmus su dainom ir šokiais, ir ji gamino pagal įspūdį iš tos kinematografijos. Produktai kokybiški, maistas nuviliantis iki ašarų.

Krevečių Malvani (su kokosu, čili pipirais ir citrina), 17 EUR, paskandino krevetes neskaniame ir neišraiškingame padaže, ir jos tame padaže buvo nepelnytai pražuvusios. “Mamyte, per anksti išėjai”, toms krevetėms rašė jų vaikai, krevečiukai ir krevetytės, likę plaukioti šiltose jūrose. Visiškai be reikalo tos krevetės buvo sunaudotos, tokiame padaže baigti gyvenimą yra liūdna mirtis.

Daržovių Biryani (7.50 EUR, ryžiai su daržovėmis) buvo pusiau aromatingi ir turbūt mažiausiai nuvylęs iš patiekalų. Taip, jis nuvylė, bet čia bent jau buvo kažkiek panašu į kai kuriuos geresnius indų restoranus. Šis patiekalas buvo, kaip Lietuvos vyriausybės pastangos kovoje su koronavirusu: apdovanojimų nelaimės, bet būna ir blogiau.

Agurkų Raita (4.50 EUR), jogurtinis padažas, skirtas užgesinti pragariškai čili pipirų ugniai, čia buvo nereikalingas: kaip ugniagesiai, kuriuos iškvietė per klaidą, nes nebuvo gaisro, tiesiog kaimynė perkepė karbonadą, ir pro langus virto juodi dūmai.

Už labai neįspūdingą vakarienę sumokėjome 61.50 EUR, ir tikrai tai nebuvo gerai išleisti pinigai, visa laimė, kad pinigai šiame darbe (restoranų inspekcijose) yra tik instrumentas, kurio negaila, kaip staliui negaila obliaus. Nykaus įspūdžio ir beprasmiškai užpildyto skrandžio buvo gaila labiau. Žinote, būna geras seksas, būna vidutiniškas, būna prastas ir dar būna tas, kur jūsų draugė išvis neateina į svečius ir liekate vienas su savimi. Tai čia būtų tas variantas, kur draugė ne tik neatėjo, bet net nežinojo jūsų adreso.

Viena žąsis iš penkių.

Sue’s Indian Raja, Odminių g. 3, Vilnius. Tel: +370 5 266 1888. Facebook profilis: https://www.facebook.com/suesindianraja

Pirmadieniais nuo 17:00 iki 23:00. Nuo antradienio iki sekmadienio - nuo vidurdienio iki 23:00 (programėlėje Wolt laikas nurodytas kitaip, pasitikrinkite prieš užsakydami).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(158 žmonės įvertino)
3.5253

Užkalnis valgė maistą iš ten, kur jo nebeįleidžia (105)

Jau matau, kaip daugelis labai laukia šių žinių: daugiau nei dešimtmetį rašau apie restoranus,...

Užkalnis: apdovanoju žąsimis už antį, arba vienintelis geras kinų maistas šalyje (112)

Pradžioje patikinimas: ne, mano apdovanojimai ir įvertinimai nėra perkami už maistą ar pinigus,...

Užkalnio inspekcija palaimino geriausių Lietuvos burgerių pristatymą (70)

Jei jums patinka (arba kelia klausimų) paveiksliukas LOVE, tai čia todėl, kad šiandien švenčiame...

Užkalnis: jei gyvenate Klaipėdoje, jums pasisekė (202)

Jums pasisekė ne tik todėl, kad Klaipėdoje yra jūra. Jūra yra gerai, Švyturio arena irgi yra...

Užkalnis ragavo brangius burgerius, kurie įsiutino Lietuvą (175)

Prisimenate tą skandalą dėl „Burger King“ atidarymo? Kai kurie žmonės, kurių darbas nuolatos...

Top naujienos

Kada gi visa tai baigsis? Garsūs mokslininkai keičia pandemijos eigos prognozę (96)

Vašingtono universiteto ligų ekspertas Chrisas Murray‘us, kurio prognozes apie COVID-19 atvejus...

Lengvatinės paskolos įmonės išlikimui negavo dėl „per prastos“ veiklos prognozės: vadina absurdu (28)

Įmonės paraiška lengvatinei INVEGA paskolai gauti buvo atmesta dėl pateiktų netinkamų veiklos...

Savaitę uždarys nemalonūs orai, naktį kelius nuklos plikledis ir sniegas (11)

Sekmadienio dieną Lietuvos orus lems aktyvus, iš šiaurės atkeliavęs ir šaltą orą su savim...

Po tyrimo policija atsidūrė aklavietėje: surinkti įrodymai pripažinti niekiniais, o dabar – dar ir nemalonumai (187)

Senos nuoskaudos iki šiol neužgijo – Telšių verslininkas, kurį policijos pareigūnai be...

Darželiai koreguoja tėvų vasaros planus (9)

Panevėžio biudžetas koreguoja ir vasaros atostogų planus. Ieškant būdų, kaip sutaupyti,...

Austrų europarlamentarė: jei šalys dels ratifikuoti Stambulo konvenciją, svarstysime tai daryti bendrijos lygiu (238)

Artėjant tarptautinei moters diena i Europos Parlamentas šią savaitę surengė specialų...

Kremliaus ruporai sukėlė isteriją dėl VLKK pasisakymų (702)

Lingvistinės diskusijos ne visada susilaukia dėmesio Kremliaus kontroliuojamoje žiniasklaidoje....

Šeimos studijos įkūrėjas: nesaugokite savo vaikų nuo realybės – jiems reikia susipažinti su tikru pasauliu (13)

Specialistams vis daugiau kalbant apie ankstyvojo vaikų ugdymo svarbą, kartais mažylių tėvai...

Vieta, kur partizano priesaiką davė Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir jo būrys – krauju palaistytas kaimas (101)

Nemunaitis nedidelis ir senas bažnytkaimis Nemuno pakrantėje tarp Dzūkijos miškų tapo vienu iš...

Už vonios kambario veidrodžio moteris rado slaptą butą: neįtikėtinoje istorijoje šiurpina viena detalė (30)

Niujorko gyventoja Samantha Hartoe kaip reikiant išsigando už savo vonios kambario veidrodžio...