aA
Ši apžvalga neturės jokio poveikio restoranui, apie kurį rašysiu. Dabar jau ruduo, spalio pabaiga, ir Juodkrantėje lankytojų turbūt vos vienas kitas. Kai ateis Kalėdų metas, vėl atvažiuos keliolika ar keliasdešimt žmonių, bet tada žmonės Kuršių nerijoje eina į visus restoranus, kurie yra atidaryti (nors ir šiaip žmonės neskiria grūdo nuo kito dalyko, kuris rimuojasi su žodžių „grūdas“, kas tikrai gerai paaiškina, kodėl Nidoje visą laiką užsėstas vadinamasis restoranas „Kuršis“). Paskui ateis kitas sezonas, ir visi šią apžvalgą bus turbūt užmiršę.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© DELFI / Domantas Pipas

Restorane „Juodasis Kalnas“ esu buvęs anksčiau, dar lito laikais, ir ten buvo labai blogai. Restoranas išsiskyrė nenormaliai didelėmis porcijomis, bet maistas buvo toks, kad kuo mažesnė porcija būtų buvusi, tuo geriau.

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Dabar mane draugė įkalbėjo nueiti, radusi išmanų meniu feisbuke (jis ir dabar ten kabo). Tame valgiaraštyje ko tik nebuvo – ir ramenai, ir aštuonkojis su chorizo, ir „Aubrak veislės jautienos išpjova su snieginio krabo koja, grill daržovėmis ir žolelėmis pagardintu lydytų sviestu“ už 47 EUR, ir wagyu jautienos kepsnys (parašyta, kad New York Strip išpjova, mano mėgstamiausia), po 14 EUR už 100 gramų. Aš kai matau dideles kainas, tai man uždainuoja širdis, galvoju, taip, čia tikrai vieta man (mėgstu daug mokėti ir esu ne kartą prašęs restoranų, kad pakeltų kainas, už ką gavau iš skaitytojų daug meilės).

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Beveik nieko to, ką žadėjo Feisbuke pakabintas meniu, restorane nebuvo. Net paties to meniu nebuvo – vietoje jo buvo optimizuotas trumpas patiekalų sąrašas, kur jokio tau Niujorko ir jokio tau snieginio krabo. Gal sezonas baigėsi? Baikit, nemanau – restoranas pilnas žmonių, o juos aptarnauja vienas susiplukęs padavėjas, geranoriškas ir prie bajerio, bet kas iš tų bajerių, jeigu sriuba išsilaisto per skubėjimą.

Prie absurdo nuotaikos prisideda klaiki muzika – kaip iš meksikietiškų serialų. Nežinau, ar kur nors pasaulyje parduoda kompaktinius diskus su meksikietiškų serialų (apie Chuanitas ir Pedro) garso takeliais, bet turbūt tai buvo vienas jų.

Kalbant apie vienintelį padavėją ir amputuotą valgiaraštį, aš nuoširdžiai mėgstu tą kasmetinį Kuršių nerijos svetingumo meistrų fokusą, kai rugsėjo pradžioje restoranas uždaromas velniop arba iš meniu pasilieka vos keli patiekalai, prekiauja likučiais, užsakinėt neapsimoka, žmonių samdyt neapsimoka – „baigėsi sezonas“. Tuo tarpu po kurortus blaškosi šimtai žmonių, kuriems pavalgyti nebėra kur (nes į „Kuršį“ varo tik tie, kas nemėgsta valgyti arba mėgsta save bausti), ir verslininkai skėsčioja rankomis, kad „kas galėjo pagalvoti, kad bus toks šiltas ruduo“. Bet jūsų lėtinio nesusivokimo bėda nėra ta, kad neatspėjate oro. Jūsų problema yra ta, kad jūs norite taupyti ir rugsėjo mėnesį panaudoti tam, kad minimaliom sąnaudom išstumdyti likučius, arba tiesiog užrakinti duris, ir tada valio, niekam nereikia mokėti algų ir išlaidos nulinės. O svečiai nenori būti šeriami likučiais ir juo labiau negali ateiti ir jums mokėti pinigų, jei restoranas užrakintas.

Visame gyvūnijos pasaulyje yra vienintelė keista rūšis – pajūrio verslininkas, kuri gyvena ne pagal gamtos dėsnius. Stirnos nebando rupšnoti betono, nes ten neauga žolė. Menkė neina į pajūrio kopas pasivaikščioti, nes ten nėra vandens. Netgi čeburėkų pardavėjai turi tiek nuovokos, kad nevaikšto po Dzūkijos miškus su savo čeburėkais vasario mėnesį, nes ten nėra poilsiautojų. Bet Lietuvos pajūrio verslininkas rimtai tikisi uždirbti iš uždaryto restorano.

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Tai tas „Juodasis kalnas“ ir jų krizės (arba apokalipsės) valgiaraštis – bandom vistiek, negi nebandysim? Firminė ungurienė-žuvienė už devynis eurus buvo ypatinga ne tik tuo, kad buvo rūgšti, bet ir ungurio gabalėlis buvo įdėtas vienas. Aš žinau, čia prancūziškos minimalistinės „nouvelle cuisine“ atmaina iš Baltijos krantų: „Lithuanian Ubag Style“ (ubagų stilius).

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Risotto su grybais (15 EUR) buvo pervirta ryžių košė su grybais, kurie buvo ištižę iki slimoko konsistencijos. Tai mūsų lietuviškas paveldas, mūsų išdidi kolūkinio mentaliteto tradicija: geriausia, ką turime (grybai) turi būti sugadinta dešimt kartų nuverdant, o mėsa visada turi būti perkepta, sausa, ir tada gelbstima kokiu gličiu riebiu padažu, na, arba užkepant sūrio ant viršaus (su ananasu).

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Mėsainyje (16,50 EUR), kuris skelbiamas su wagyu jautiena, mėsa buvo normali, o bandelė išsiskyrė pigumu. Ji visiškai nesusitvarkė su užduotimi, nieko negebėjo sugerti ir laikyti patiekalo struktūros. Negaliu patikrinti, ar ten tikrai buvo wagyu mėsa, bet wagyu jautieną naudoti ten, kur yra naudojama malta mėsa, yra beveik beprasmiška: wagyu esmė yra tarpraumeninio riebalo sluoksniavimas, kas ypač malonu, valgant steiką, o praleidus per mėsmalę struktūros nebelieka, čia tas pats, kaip nusipirkti erškėto ikrų ir sumesti į blenderį, kad būtų žuvies skonio košė; nors ne, yra viena priežastis – parašius meniu, kad wagyu, galima mėsainį siūlyti už absurdišką kainą.

Dar man labai įdomu, kodėl restoranas, turėdamas wagyu jautienos, ją mala burgeriams, o kepsnį kepa iš antrekoto.

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Bulviniai blynai buvo normalūs, bet skumbrė, kurią pasirinkome kaip priedą, buvo visiškai ne į temą ir ne prie ko. Žinau, patys pasirinkome, nes nebuvome anksčiau su skumbre blynų valgę, bet tai toks dalykas, kurį bandai vieną kartą. Lašiša tinka prie bulvinių blynų, o skumbrė, nors irgi žuvis, kažkaip ne. Čia kaip kibinai su šokolado įdaru – vieną kartą pabandai, galvoji, gal čia bus genialu, kaip itališka perlenkta pica calzone su „Nutella“ kremu, ir paskui supranti, kad ne, kibinų su šokoladu nereikia daryti.

Sumokėjome 63,30 EUR ir arbatpinigius.

Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
Užkalnis Juodkrantės restorane užlipo ant grėblio: „trečio karto nebus“
© Andrius Užkalnis

Tai kokia išvada? Du kartus buvau, trečią kartą mane atvestų nebent surištą. Lietuviškas kurortinis maitinimas čia pramušė dugną, kasėsi gilyn, pramušė antrą ir artėja prie trečio.

Viena žąsis iš penkių.

Juodasis Kalnas, Ievos Kalno g. 22, Juodkrantė. Tel: +370 673 83893.

Darbo laiką tikslintis prieš apsilankant – maža ką jie rašo Feisbuke.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(789 žmonės įvertino)
2.0076

Užkalnis skanavo vaivorykštines picas: „daugiau tokių drąsių verslų“ (599)

Šiaip picos savaime nėra ideologinis gaminys. Gimusios kažkada skurdžiuose Italijos pietuose, iš...

Užkalnis valgo: „kovojau už tokią Lietuvą, kur užsieniečiai kuo geriau pasijustų“ (308)

Gyvenimas eina tik geryn – jei netikite, užeikite į naujausią turtingų hipsterių ir miesto...

Užkalnis: ne visiems sušiams pasiseka tapti koldūnais (65)

Sveiki, aš esu Andrius Užkalnis , ir kai kada mane skaitytojai meiliai vadina koldūnu (ir dar...

Užkalnis valgo: naujas restoranas gimė jau pensinio amžiaus, arba bulvytės iš 1999 metų (126)

Ši vieta, apie kurią dabar papasakosiu, yra neeilinė. Tai buvo vienas pirmųjų (jei ne pirmasis)...

Užkalnis: paskutinė restorano apžvalga be galimybių paso, arba Belgija valdo (170)

Kas bendro tarp mano restoraninių patirčių ir mano šeimos? Paprasta. Ši apžvalga bus apie...

Top naujienos

Raminta Rakauskė | D+

Šeimos paskaičiavo išlaidas maistui: per mėnesį susidaro nemenka suma, įspėjama – kainos kils

Lietuviai maistui prekybos centruose per mėnesį išleidžia gana apvalias sumas. „Luminor“...

Naujausia apklausa parodė Nausėdos vertinimą: klojasi kelią antrajai kadencijai, tačiau kokia to kaina (245)

Nepaisydamas kritikos ir politinio karo su valdančiaisiais konservatoriais prezidentas Gitanas...

Įspėja: Lietuvos link slenka audringi orai – užfiksavo, kam ir kada klius smarkiausiai (5)

Nuo šiandien daugelyje vietovių lankysis trumpų liūčių debesys, o nuo Joninių slops ir...

Lukašenka užsipuolė Vokietijos užsienio reikalų ministrą, išvadino jį nacių įpėdiniu „nesitikėjome Vokietijos dalyvavimo“ (89)

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka per 80-ąsias Adolfo Hitlerio įsiveržimo į...

Poilsiautojai plūsta į pajūrį: patrauklūs pasiūlymai nyksta beregint – nuomos kainos nuo 50 iki 600 eurų už parą (21)

„Jei bus šilta ir švies saulė poilsiautojams užteks tik smėlio ir jūros. Ir vien dėl to jie...

Tėčio netektį išgyvenanti Vaida Genytė – apie lemtingus jo žodžius ir norą gyventi: jis mirė dar šviesaus proto (17)

Vaida Genytė išgyvena netektį – Anapilin iškeliavo jos tėtis šviesaus atminimo visuomenės...

Trileryje Finikse – sugurinta Bookerio nosis ir „Suns“ pergalė paskutinę sekundę

Finikso „Suns“ dramatiškai įpusėjo kelionę didžiojo NBA finalo link. Antrose NBA Vakarų...

Lemiamu metu spindėjęs Modričius išgelbėjo pasaulio vicečempionų mundurą (25)

Pasaulio vicečempionai vaikščiojo labai plonu ledu, tačiau reikiamu momentu apie save priminė...

Mobingo darbe apraiškos įgauna pagreitį: daugėja bylų, garsiau kalba ir aukos (19)

Dirbančių ir patiriančių mobingą iš savo darbdavių ar kolegų šalyje nemažai. Vieni tokio...

Gydytoja pasakė, kas gali rimtai pažeisti plauko struktūrą: gresia ir labiau pražilti (1)

Puikiai žinome, kad saulė gali ne tik lepinti, bet ir žaloti odą, todėl tepame odą...