Praėjo daug metų, aplankyti ir aprašyti šimtai restoranų Lietuvoje ir pasaulyje, vien portale DELFI nuo 2015 metų pavasario – beveik pusantro šimto apžvalgų, nuo kebabinių iki prabangių vietų baltomis staltiesėmis ir sidabro įrankiais, Lietuvoje ir užsienyje.

Ateinančių švenčių proga pradedu naują tradiciją. Štai 25 geriausi Lietuvos restoranai 2018 metais – subjektyviai, pagal Užkalnį.

Visi restoranai yra veikiantys (kai kurie gali būti sezoniniai), ir visi gavo šią vietą už 2018 metų nuopelnus, ne už praeitį.

Sąraše nėra eiliškumo - nuo gero iki geriausio ar atvirkščiai, todėl jie sudėti paprasčiausiai abėcėlės tvarka. Aš niekuomet nelyginu restoranų vieno su kitu, tik su įsivaizduojamu ir savo nustatytu standartu: tai yra tie, kas turi geriausią lūkesčių ir rezultato santykį.

Tai bus taip pat pirmasis sąrašas, išpublikuotas ir pasklidęs internete taip pat ir anglų kalba. Kad nebūtų vienintelis vadovas turistams „TripAdvisor“ beprasmis sąrašas, kur neišmanėliai turistai balsuoja už visokius amatininkus, forto dvarus ir trobeles, į kurias turistai vežami autobusais.

Nė viena iš aprašomų vietų nemokėjo pinigų, kad būtų šiame sąraše. Nė vienas iš aprašomų restoranų nežadėjo man nei nemokamo maisto, nei gėrimų.

Visus juos jungia viena priežastis: jie dirba dėl valgytojo malonumo, ir jiems labai gerai sekasi. Visi jie kuo nors labai išskirtiniai. Kiekvienas jų, jei užsidarytų, būtų didžiulis praradimas Lietuvai.

AGAVE, Kaunas
Vienintelis Kauno restoranas, patekęs į šį sąrašą. Pirmasis pagal abėcėlę, bet niekas nenustebtų, jei pasakyčiau, kad tai man yra mylimiausias šalies restoranas, ir taip pat restoranas, kuriam aš neradau lygaus niekur pasaulyje. Meksikos virtuvė – bet ne „Tex Mex“ ir ne populiari amerikietiška meksikietiškos virtuvės versija, o retai už Meksikos ribų sutinkama aukštoji Meksikos pajūrio virtuvė. Čia geriausios yra jūros gėrybės. Jei norite pajusti tobulą malonumą, palikite visą maisto pasirinkimą šefui Rodrigo.

BLUE LOTUS, Vilnius
Stipriausias indiškas maistas Lietuvoje. Taip, lietuviai kol kas nėra labai dideli indų maisto žinovai, ir čia valgiaraštis yra padailintas keliais Tailando patiekalais (nes tie, kas valgo indišką, dažnai nori ir maisto iš Tailando), bet čia jūs rasite labai autentišką, kvapniais prieskoniais dvelkiančią, egzotinę virtuvę. Aš žinau, kad ten yra gerai, nes yra tik saujelė restoranų, kur aš grįžtu vėl ir vėl (mano darbas dažniausiai liepia man eiti ir ragauti vis naujas vietas), ir BLUE LOTUS yra viena tų vietų, kur aš noriai grįžtu.

BOFF, Vilnius
Labai, labai gera mėsa. Brangūs kepsniai, nepriekaištingai patiekti: tai tikrai nėra biudžetinis ar vidutinės kainos restoranas, bet kokybė totaliai pateisina didelę sąskaitą. Vegetarams reikėtų turbūt pasieškoti kitur.

BUČERIS, Vilnius
Ta pati mėsa, kaip ir BOFF, bet paprastesnėje aplinkoje ir smarkiai pigesnė: jūs sėdite mėsininko parduotuvėje, prie paprastesnių staliukų, žiūrite į mėsos gabalus ir galvojate, kad vegetarams turbūt čia nepatiktų. Geriausi burgeriai prasideda nuo mėsos ir čia yra geriausi burgeriai šalyje.

DA ANTONIO, Vilnius
Italijos virtuvės deimantas atsirado Vilniuje dar tada, kai žmogiškų restoranų buvo vienas kitas. Tai, kad jie tiek metų išsilaikė ne tik paviršiuje, bet ir viršūnėje, labai daug pasako apie juos ir jų sugebėjimus. Valgykite pastą, paskui grįžkite, ir valgykite dar pastos, nors kiti patiekalai irgi nenuliūdins. Kiekvienoje kėdėje, prie kiekvieno staliuko, čia yra sėdėję ir ligi šiol sėdi žmonės, tvarkę Lietuvos gyvenimą. Geriausias itališkas maistas šalyje.

DINE, Vilnius
Sostinės centre – rimtas ir išmanus eklektiškas restoranas, kuris gali būti formalus ir gali būti atsipalaidavęs, bet maistas visada stabiliai aukščiausio lygio. Aš visada čia užsisakau aštuonkojį. Šeimininkas Arminas Darasevičius yra vienas labiausiai patyrusių ir tituluotų someljė, atsakingas už daugelį labai iškilių Vilniaus restoranų.

GALO DO PORTO, Vilnius
Portugalijos virtuvė niekada nebuvo viena garsių pasaulio virtuvių, ir turistinė geografinė vieta Aušros vartų gatvėje neturėtų žadėti nieko gero, bet aš bandžiau, bandžiau ir bandžiau šią vietą ir kiekvieną kartą jie džiugindavo, nuo pradžios iki galo, nuo pirmojo patiekalo iki paskutinio. Viduržemio jūros atostogų jausmas šaltame Vilniuje. Nežinau, kaip jie tai daro, bet jie yra puikūs.

GASPARS, Vilnius
Moderni virtuvė su Indijos ir Bangladešo skonių detalėm, subtiliai įpintomis į labai profesionalią gastronomiją. Vieni išmaniausių vėlyvųjų savaitgalio pusryčių šalyje.

LITTLE MAVIS CAFE, Vilnius
Mažytė kavinė labai turistinėje vietoje, prie Aušros Vartų, su puikia angliška virtuve – jei pasiilgstate tikrų angliškų pusryčių (visą dieną), penktosios valandos popietinės arbatos su sumuštinukais ir panašių Britanijos džiaugsmų, ir tikrai, tikrai gerų Londono arbatų, čia yra jūsų vieta. Čia galite pamatyti, kaip kavinė kuriama širdimi.

MEAT, Vilnius
Labai gera šefo Liutauro Čepracko kepsninė yra viena geriausių vietų šalyje, greta TELEGRAFO ir PUŠŲ PAUNKSNĖJĖ, kur savaitgalio pusryčiai yra aukštasis menas. Išbandykite visus įmanomus kiaušinių variantus - gal net ne per vieną kartą.

MOMO GRILL, Klaipėda
Nuo šio restorano prasidėjo Lietuvos uostamiesčio nesibaigianti puikaus maisto istorija. Klaipėda gastronomine prasme yra beveik tokia pat stipri, kaip ir sostinė, tik čia mažesnė įvairovė. Prašykite, kad jums rekomenduotų tai, kas šiandien geriausia.

MONAI, Klaipėda
Garsaus šefo kūrinys apgaulingai vadinamas „namų restoranu“, bet čia jokios saviveiklos, tik aukščiausios kokybės mėsa ir jūros gėrybės, pagaminti su meile ir tikslumu, kokį retai sutiksi ir Vilniuje. Jei turės ėrienos, paragaukite. Arba aštuonkojo.

NERIJA, Nida
Brangiame kurorte, kur virtuvė dažnai nuvilia, nes nešaudo toliau keptos duonos ir žuvies tešloje, nepaisant neeilinės svečių perkamosios galios, NERIJA yra nekurortiškai geras restoranas, nuo kurio kažkada prasidėjo mano „Laukinių Žąsų“ maisto apžvalgos. Pasta ir žuvis turėtų būti jūsų pasirinkimai.

PAKALNUTĖ, Salantai
Tokių vietų Lietuvoje galėtų būti daug, bet šis restoranas su ranka rašytu meniu yra vienas toks. Mažas žalias namukas. Tradicinė lietuvių namų virtuvė, šonkauliai ir karbonadai, ir žemaitiška bulvienikė, pagaminta taip, kad žmonės laukia eilėje ir atvažiuoja du šimtus kilometrų. Ši vieta yra lietuviškos tradicinės virtuvės Vatikanas. Nesvarbu, kad čia sumokėsite gal 20 kartų mažiau, negu kai kuriuose iš prabangių Vilniaus vietų, džiaugsmas ir meilė, kuriuos čia patirsite, bus aukščiausio lygio.

5 TAŠKAI, Anykščiai
Mažytė vieta Anykščiuose, kur reikia užsisakyti staliuką (jei sugebėsite prisiskambinti), ir kur bus tikrai viena geriausių pastų jūsų gyvenime.

PEPPER GREY, Klaipėda
Lietuvoje, kuri labai mėgsta Kaukazo virtuvę, ją geriausiai pagamina šis draugiškas armėnas. Konkurencijos jam šiuo metu nėra. Daugybę kartų buvęs Armėnijoje, aš neradau ten tokios jautrios ir autentiškos Kaukazo maisto interpretacijos, kaip šiame neišvaizdžiame Klaipėdos pastate, tarp baisių miegamųjų kvartalų.

PUŠŲ PAUNKSNĖJE, Palanga
Ingridos Sabonienės ir didžiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės, Arvydo Sabonio, viešbučio restoranas tvirtai remiasi į Ispanijos virtuvės tradiciją, interpretuotą ir išplėstą. Geriausi Kijevo kotletai šalyje (Arvydas užsisako du, bandykite ir jūs taip). Čia labai mėgsta ir puikiai gamina žuvį. Paella yra pasaulinio lygio. Padavėjas Tomas yra vienas geriausių šalies padavėjų: leiskite jam parinkti jums vynus. Nepraleiskite pusryčių: Benedikto kiaušiniai su krabais yra turbūt įspūdingiausi šioje Atlanto pusėje.

RAMENAS IR PAGALIUKAI, Vilnius
Japoniška sriuba kitur pasaulyje gali būti ir labiau autentiška arba stipresnio skonio, bet Lietuvoje šita yra geriausia, tirštame vištų dedeklių sultinyje. Geresnio rameno Lietuvoje nepadarė niekas.

SOMM, Vilnius
Apgaulingai vadinamas „vynine“, šis restoranas yra dviejų garsių šalies someljė ir garsaus šefo bendras kūrinys – geriausia patikėti jiems visus pasirinkimus ir leisti restoranui jus džiuginti. Išmanu, elegantiška ir labai nepretenzinga.

STIKLIAI, Vilnius
Pagrindinis ir labiausiai tituluotas šalies restoranas, pradėjęs prieš tris dešimtmečius gastronominę revoliuciją mūsų naujai laisvę atgavusioje šalyje, dabar atsivežė Michelin žvaigždėmis nusagstytą šefą iš Paryžiaus, Gerdvilą Žalį, ir parodė, kad gali kiek tik nori kartų pradėti iš naujo. Degustacinis meniu, 75 EUR plius gėrimai, keičiamas dvylika kartų per metus.

STIKLIŲ ALUDĖ, Vilnius
Pagrindinė vieta šalyje, kur parodys lietuvišką virtuvę: liaudišką, bet profesionalią. Geriausi cepelinai ir bulviniai blynai bet kuriame iš pasaulio restoranų. Paragaukite cepelinų, kuriuos gamina amžiaus šefo, turėjusio daugiausiai Michelin žvaigždučių, Joël Robuchon'o, mokinys Gerdvilas Žalys. Lietuviška virtuvė dar niekada nebuvo taip arti kosmoso.

TELEGRAFAS, Vilnius
Viešbučio „Kempinski“ restoranas dabar turi pirmąjį šio viešbučių tinklo istorijoje lietuvį šefą, su didele ir žvaigždėta patirtimi. Žmonės ateina čia dėl vaizdo į Katedrą, bet sugrįžta dėl preciziško maisto, sumaniai įpinto lietuviškumo (čia neneša šaltibarščių laboratorijos induose) ir puikiai derinamų vynų, kuriuos parenka vienas geriausių šalies someljė. Tai didmiesčio jausmas nedideliame Vilniaus mieste. Klausykite jų patarimų ir rekomendacijų.

TIANA, Vilnius
Keista vieta, bet aš negaliu ten negrįžti. Einu ir einu ir einu ten vėl ir vėl. Jie vadina save „Viduržemio jūros“ restoranu, bet, mano akimis man tai yra moderni italų-amerikiečių virtuvė. Tai yra didmiesčio restoranas. Aš tokių mačiau Niujorke ir Londone. Užsisakykite ne tik pagrindinių patiekalų, paprašykite, tartarų, jie nenuvils, vasarą sėdėkite terasoje (žinau, kad iki vasaros dar toli), ir leiskite jiems jus palepinti. Tai vienas retų ir labai gerai padarytų Senamiesčio deimantų.

UŽUPIO PICERIJA, Vilnius
Kažkada labiau garsėjusi nuostabia vieta Užupyje, bet ne virtuve, šiandien tai geriausia picerija šalyje, kurioje picos yra vienas nacionalinių patiekalų. Lietuvoje picerijų yra daug ir jos įvairios - nuo labai gerų iki vidutinių ir blogų. UŽUPIO PICERIJA yra vienintelė šalies picerija, kurios picos yra oficialiai sertifikuotos Neapolio specialistų, tačiau jūs neklausykite jų, klausykite manęs. Aš važiavau picų degustuoti į geriausias Neapolio ir Romos vietas ir galiu pasakyti, kad Lietuva pagaliau turi labai, labai solidžią, pasaulinio lygio piceriją. Atsiprašau visų kitų puikių picerijų, kurių negalėjau čia įtraukti.

WINGIS, Vilnius
Jamaikietiška vištiena, kurią jums patiekia Halės turguje, patogiai atsisėdus ir žiūrint į kitus lankytojus ir į kepančias vištas. Ir tai turbūt geriausia vištiena Lietuvos Respublikoje – ji tokia gera, kad įtraukiau į sąrašą vieno patiekalo restoraną.

Ačiū, kad perskaitėte mano sąrašą. Kol kas Lietuvoje nėra tikrai žvaigždinio ukrainiečių, rusų, gruzinų, tajų, ispanų restorano; japonų restoranai ir sušiai kol kas Lietuvoje yra ankstyvoje stadijoje: yra gaminančių neblogai, bet dar yra kur augti.

Lietuvos gastronomija plėtojasi nepaprastai greitai. Po metų, manau, mes matysime čia naujus vardus, nors, turbūt, liks ir kai kurie senieji. Dabar aš dėkoju, kad leidote man jums ištisus metus pasakoti apie Lietuvos valgymą, ir laukiu su jumis dar vienerių metų gastronominės kelionės ir didelių atradimų. Gyvenimas tęsiasi.

Andrius Užkalnis rašo apie restoranus ir kvepalus portale DELFI ir tinklalapyje www.laukineszasys.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)