aA
Nežinau, ar tai mažiausias viso aptarnavimo restoranas pasaulyje (šešios vietos – gal kur nors dar yra restoranas su keturiomis ar su dvejomis vietomis?), bet Vilniuje tai tikrai. Žinoma, yra kioskų ir gatvės maistą parduodančių vietų, kur niekas nieko apskritai nesodina, tačiau čia mes kalbame apie tikrą restoraną, kur staliukai, peiliai, šakutės, servetėlės, stalo vanduo ir viskas, kas priklauso. Ir tik šešios vietos, trys staliukai po du.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© Domantas Pipas

Tiesą sakant, tai net ne restoranas, daugelio žmonių nuomone. Ir jie patys tos savo vietos restoranu nevadina – juo labiau, kad vieta yra laikina, veiks tik iki vasaros pabaigos, o paskui vėl bus gastronomijos studija, kaip ir buvo anksčiau.

Bet dar kelias savaites turite, ir štai kodėl jūs norite pasinaudoti šia proga (reklamos, kaip suprantate, šiam restoranui nereikia, nes vasaros viduryje užpildyti trijų staliukų terasą, o tiksliau – šaligatvį, nėra problematiška; ją galėčiau užpildyti net ir aš, siūlydamas koldūnus, o gal ir ne, nepabandysiu – nežinosiu; žinoma, būtų įdomi idėja virti koldūnus ir pardavinėti po 30 eurų už lėkštę, arba 36 EUR jei su grietine ir spirgais, būtų smagu pažiūrėti, kiek atsirastų norinčių pasirašyti šiai patirčiai).

Kaip jau sakiau, šio restorano kūrėjai, vyras ir žmona, yra gastronomijos studijos savininkai, tačiau ir restorano prasme jie galėtų daug ką pamokyti kelių elementarių taisyklių. Tiesą sakant, daugelį tų, kas ateina pas mane tartis dėl restorano, aš nukreipčiau ten pasimokyti: sakyčiau, padarykite taip, kaip šie žmonės, tik pastatykite ne tris staliukus, o trisdešimt, ir turėsite sau restoraną.

Tačiau daugeliui lietuvių tai nepasiekiama: lietuvio verslininko požiūriu, švarą palaikyti valymo ir plovimo būdu yra kvaila ir naivu, o restoraną daryti sėkmingu, apgalvojus meniu, sukūrus išskirtinumą ir tiekiant skanų maistą irgi yra per paprasta.

Du virėjai viską daro paprastai ir teisingai. Meniu yra labai trumpas, bet kiekvienas patiekalas yra su mintimi, su priežastimi ir su meile. Tai skamba labai nesudėtingai, bet 90 proc. Lietuvos restoranų to nepadaro.

Pirmasis patiekalas, kuriuo mes dalinomės, buvo angliškos bandelės (English muffin) skrebutis, ant kurio viršaus buvo kiaušinių salotos su voveraitėmis: idėja labai angliška (nors rūgščios tešlos bandelė, kepta su pieno rūgimo bakterijomis, mažai bendro turi su Anglija – ji dažniausiai pasitaiko JAV, Kanadoje, Australijoje, o Lietuvoje randama restoranuose McDonald‘s pusryčių sumuštinyje McMuffin, ir ji yra būtina teisingam Benedikto kiaušiniu).

Aš tiesiog prisiminiau geriausias patirtis Anglijoje – sumuštinis su kiaušinių ir smulkiųjų kiškio kopūstų (taisyklingai – „paprastojo rėžiuko“) salotomis, egg and (water)cress salad. O voveraitės, kurias anglai vadina prancūziškai, chanterelles, irgi yra angliškos tradicijos dalis pridėti šiek tiek europietiško rafinuotumo. Patys anglai abejingai žiūri į grybus, net neturi jiems specialaus kolektyvinio žodžio („mushrooms“ reiškia ne visus grybus, bet pievagrybius) ir vadina juos lotyniškai: „fungi“.

Šis patiekalas buvo jaukus, sotus, toks pusrytinio gerumo maistas. Jei tą dieną, kai jūs ten nueisite, jie turės šį skrebutį, imkite dvi porcijas, nes aš taip daryčiau.

Benedikto kiaušiniai su lašiša (7 EUR) buvo ant tų pačių teisingų angliškų bandelių, gravlax lašiša (švediško stiliaus sūdymas – klasikinės sudėtinės dalys yra cukrus, druska ir krapai) buvo gana ryškiai parodyto rūgštumo, kuris balansavo sūrumą, ir olandiškasis padažas, kuris yra, pagal reikalavimus, nežmoniškai riebus, buvo puikiai, teisingai, tiksliai balansuotas žaliųjų citrinų sultimis (rūgštis balansuoja ir sūrumą, ir riebumą). Aš pasirinkau su lašiša, nors gal labiau esu pratęs prie Benedikto kiaušinių su šonine, tačiau šiuo atveju man rūpėjo paragauti tos lašišos, jų pačių sūdytos.

Aš prisimenu gravlax iš tų laikų, kai gana dažnai būdavau Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir Danijoje, ir ta lašiša viešbučiuose būdavo pusryčiams, ir tokiai žuviai turiu pačius šilčiausius jausmus.
Pusryčių žvaigždė buvo ispaniški kiaušiniai (valgiaraštyje: „Ispaniški pusryčiai“), kiaušiniai marškinėliuose su saldoka chorizo dešra, bulvytėmis ir nuostabaus balanso pomidorų salsa iš itališkų Kampanijos pomidorų (arba bent jau skonis toks, kaip Kampanijos pomidorų nuo Vezuvijaus šlaitų – patikėkite manim, šituos atskiriu). Šis fantastiškas patiekalas už 9 EUR buvo viskas, ko galima norėti iš pusryčių.

Desertui valgėm migdolų ir pistacijų pyragą su avietėmis ir čiobreliais, ir vėl pasijuto angliškos sudėtingos virtuvės, paveiktos Italijos temų, atgarsiai – čiobreliai davė specifinį skonį, pyragas buvo ne per saldus, ir, kaip mėgstu sakyti, patiko net ir man, kuriam nepatinka desertai.

Dar buvo ledai, trys nedideli rutuliukai – miso ir karamelės, braškių ir baziliko, mėtų ir belgiško šokolado. Trečiasis skonis – visiška Anglija, jų virtuvė dievina mėtas, braškės su baziliku buvo laiškas iš Italijos (bazilikas, greta rozmarino, yra pagrindinė žolė tos šalies skonių paletėje), o miso ir karamelė (man skaniausi) buvo tokia Azijos improvizacija (ne visi juk, žinote, Tolimųjų Rytų desertai būtinai yra su žaliąja arbata).

Paskutinė tviskanti sidabru vinis į pergalės prizą buvo nealkoholinis kokteilis su ananasais ir aitriosiomis halapos paprikomis (jalapeño) – jeigu tokie būtų visi nealkoholiniai kokteiliai, aš negerčiau jokio alkoholio. Arba bent jau man taip atrodo.

Dviese pavalgėme už 42 EUR, bet sumokėjau 50 EUR, nes reikia būti dosniam. Pats taip elgiuosi ir kitiems rekomenduoju.

Be jokios abejonės – penkios žąsys iš penkių. Tegu mažas, tegu laikinas, bet šis restoranas parodo daugeliui, kaip reikia dirbti.
Sekite spaudą, nes kitą savaitę, sekmadienį, bus pasakojimas iš dar vienų pusryčių sostinėje, su vaizdu į Katedrą, kur kaip tik mūsų vizitui užtaikė susirinkti rėkaujanti ir dūdelėmis trimituojanti mokytojos Astros vadovaujama minia, protestuojanti prieš mokslą, mediciną ir skiepus. Todėl prie pusryčių dar turėjome ir fantastišką keliaujančio zoologijos sodo vaizdelį, kas buvo nemokama pramoga ir šventė ne tik skrandžiui, bet ir akims. Likite sveiki ir linksmi.

2 Virėjai, Šiaulių g. 5, Vilnius. Tel. +370 672 37114. Tinklalapis: https://2virejai.lt/ Facebook profilis: https://www.facebook.com/2virejai

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(130 žmonių įvertino)
2.9462

Užkalnis rodė mamai, kaip restoranus kritikuoja. Mamai patiko (63)

Metas grįžti iš saulėtosios Italijos pietų mintimis į Dievo pamirštą ir antivakseriais bei...

Užkalnis išlaidauja: 1000 dolerių už trijų žvaigždžių pietus, ir negaila nė cento (490)

Rašau jums iš Italijos, kur prieš kelias dienas sumokėjau virš tūkstančio dolerių, arba beveik...

Užkalnis: kava ir pusryčiai, arba kaip gerai padaromi paprasti dalykai (116)

Jūs jau turbūt esate pratę girdėti mane besierzinant ir draskant akis žmonėms (ką darysi, toks...

Užkalnis sučiuptas: restorane nemokėjo, tik paliko arbatpinigių (290)

Sveiki, gerbiamieji skaitytojai ir mano talento gerbėjai. Kaip matote, ir vėl erzinu jus,...

Užkalnis restoranui: bandykite po kelerių metų, kai pasiruošite (217)

Nebus čia ilgos apžvalgos. Jei jūs neturite daug laiko Užkalniui (man) skaityti, jums šiandien...

Top naujienos

Tomas Janonis | D+

Federacijos vadovo šeimos verslą lydi keisti sutapimai: į sąskaitas plaukia asociacijos eurai (2)

Lietuvos lengvosios atletikos federacija, gaunanti finansavimą ir iš valstybės, regis, glaudžiai...

Italijoje į darbą – tik su galimybių pasu: Lietuvoje į tokią idėją žiūrima su atsarga (113)

Siekiant pristabdyti COVID -19 plitimą, Italija imasi griežtesnių priemonių – nuo spalio 15...

Snieguolė Miceikaitė | D+

Teisininkas atsako: ar statybų eigoje rangovas gali didinti kainą?

Statybos kainoms išgyvenant piką, statytojai, motyvuodami brangstančiomis medžiagomis, didesnius...

Preliminarūs rinkimų rezultatai: Vokietijos socialdemokratai įveikė Merkel bloką (28)

Vokietijos centro kairės Socialdemokratų partija (SPD) sekmadienį įvykusiuose nacionaliniuose...

Nuo sausio pirmosios daugiabučių gyventojai čia statyti automobilių nebegalės: įsigalios priimti KET pakeitimai (49)

Rugsėjis pažėrė pluoštą siūlymų keisti Kelių eismo taisykles. Viena jų ypač aktuali...

Airinė Palšytė – pirmąkart taip atvirai: klausimai apie vaikus, pikantiški olimpiniai užkulisiai ir sugraudinęs skambutis mamai (8)

Atsakymai į klausimus, kuriuos ne visi išdrįsta užduoti, skamba laidoje „ Nepatogūs klausimai...

Vienas po kito spaudimą didinantys įvykiai: kylančią trąšų kainą pajaus ir perkantys maisto produktus (1)

Dauguma žmonių apie trąšas nesusimąsto – nebent tada, kai važiuoja per ypač kvepiančią...

Valerijus Morozovas, šeimos gydytojas | D+

Gydytojas Morozovas – apie skiepus nuo gripo: jie nerekomenduojami tik dviem atvejais

Sveiki, sveiki atvykę į gydytojo kabinetą. Ir vėl didėja sergamumas COVID-19 . Bet kiek galima...

Trys šaukštai sveikatos: kas nutiks, jei dieną pradėsite su obuolių actu, linų ar kanapių aliejumi?

Rapsų, obelų ar linų laukas – artimas peizažas dažno lietuvio akiai, kasmet pastebinčiai, kaip...