Nerašysiu kurį laiką, štai ir visas reikalas. Nes, atvykęs gruodį, dabar jau vėl išvažiuoju: iš Italijos dar ne, bet Siciliją kuriam laikui paliekam. Net negaliu paaiškinti, kodėl, nes čia yra tobula. Tik gal paplūdimiai pradeda jau pildytis žmonėmis, vasario pabaiga – čia jau yra vasaros pradžia (jau pora savaičių vaikštau su šortais).

Bet dar yra vienas Palermo restoranas, apie kurį negaliu nepapasakoti, nes jis yra dalis to, kas siciliečiams yra valgymas apskritai ir valgymas ne namie.

Lietuviams svarbu suvokti, nes turime žinoti, į kurią pusę turėtume stengtis, kad galėtume save įsivaizduoti kaip gastronominės kelionės tikslą žmonėms iš likusio pasaulio.

Šiuo metu priežasčių lankyti Lietuvą yra nedaug: šalis šalta, gamta labai paprasta, net negraži, architektūros tik šen bei ten trupinėliai (ir tai daugiausia tai, ką padarė italų meistrai), sovietinis palikimas labiau tinkamas žmonėms atbaidyti, restoranai fragmentiški, jų reikia ieškoti, gerų gidų nėra, o vietiniai vis labiau siuntinėja svečius į visokus amatininkus, katpėdėles ir dvarus. Per trisdešimt metų padarėme daug, bet reikia labai stengtis, norint pasivyti tuos kraštus, kurie turi šimtmečių ir net poros tūkstantmečių skanaus valgymo tradiciją.

Žinoma, yra tokių asmenų, kam ir Minske skanu valgyti, bet tokių turistų yra labai nedaug. Girtam, kaip žinia, ir ožka panelė, o lietuviui – ir Londono grilis yra restoranas.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme nėra siaubingai garsus, greičiau gerai įvertintas: jis ir Slow Food (lėto maisto) gide, ir L’Espresso savaitraščio gide, ir laikraščio la Reppublica reitinguose, o praėjusiais 2022 metais pataikė net į Gambero Rosso, solidžiausią Italijos ir vieną geriausių pasaulyje vadovų. Kai lipdukai vos telpa ant durų, galite suvokti, kad (greičiausiai) bus gerai.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Dar vienas ženklas: kai restorane labai sunku gauti staliuką net pietums. Iš ketvirto karto gavome. Gerai, kad čia leidžiame kelis mėnesius: jei atvykstate trumpesniam laikui, gera mintis yra susiplanuoti restoranų apsilankymus iš anksto, prieš pora savaičių, pasiskambinti, užsisakyti, kitaip eisite ten, kur daug laisvų vietų; o jei yra daug laisvų vietų, tam yra liūdnokos priežastys.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Restorane „Corona“ tinkamas dėmesys jūros gėrybėms ir žuviai (Palermas yra uostas, vienas svarbiausių Viduržemio jūroje, ir toks jau yra du su puse tūkstantmečio – jei Italijoje pajūrio mieste restoranas negerbia žuvies, tai dažniausiai yra blogas ženklas). Tai mane iškart nuteikia gerai – šiaip, jei kažkur gerai gamina žuvį ir ją gerbia, tai reiškia, šalis yra aukštoje civilizacijos stadijoje. Gyvenome sykį Buenos Airėse, ir ten, nors ir uostas, viskas buvo tik apie jautieną. Žuvis buvo apgailėtina: štai ką šaliai padaro karinės diktatūros ir socialistiniai režimai.

Apskritai, meniu restorane „Corona“ griežtai sicilietiškas (nė nebandykite ieškoti, pavyzdžiui, Florencijos kepsnio ar kokio nors patiekalo iš Italijos Alpių).

Restorane pietauja tie žmonės, kuriuos galima pavadinti anglišku posakiu „senieji pinigai“: tie garbūs vyriškiai, kurie jau užsidirbo autoritetą ir pajamas didelėmis pastangomis, ir dabar atsipalaiduoja prie ilgų pietų. Jaučiausi, kaip namie.

Toks ir maistas, ir aptarnavimas: labai tradicinis, ir nors inovatyvus, labai aiškiai pririštas prie salos ir miesto gastronominės tradicijos. Tai, kad padavėjas buvo mokęsis ir gyvenęs Vilniuje (Naujamiestyje, ir mokėjo pasakyti „Ševčenkos“), buvo netikėtas bonusas, tačiau maisto kokybės nepaveikė.

Gilus tradiciškumas buvo ir pastos rūšyse ir jos labai aukštoje kokybėje (paprasti spagečiai dominuoja, bet buvo ir plokščiųjų rūšių), ir krevečių užkandžio pasirinkime (brangiausios ir labiausiai išskirtinės raudonosios krevetės, dar vadinamos krevetėmis-karabinieriais, pagal jų spalvą, kaip raudonos juostos ant karabinierių, karo policininkų, uniformų), ir sicilietiškose labai paprastose geldelėse (kadaise tai buvo beturčių maistas), taip pat ir gausiai naudojamoje bottargoje (rūkytų ikrų masė) ir trupiniuose.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Rūkyti ikrai yra greitas ir patikimas būdas pridėti maistui labai daug ir intensyvaus skonio, tai tiesiog sutirštinta jūra, atrodo, kad trauki jūros kvapą nebe į skrandį, o į plaučius ir į kraują. O džiūvėsių trupinių barstymas ateina iš tų laikų, kai Sicilijos žmonės buvo labai neturtingi, ir trupinius dėjo, kad būtų sočiau. Lietuviams tokie dalykai turėtų būti suprantami.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Jei būsite Sicilijoje, paragaukite kada nors tokios žuvienės. Jei galvojate, kad čia bus skystimas, kaip Lietuvoje, kur plaukios dvi krevetės ir nykus gabalėlis pavargusios lašišos, tai galvokite iš naujo: šioje žuvienėje yra prikrauta visa lėkštė jūros gėrybių ir skystimo vos keli šaukštai.

Panašiai ir fritto misto, gruzdintos žuvies ir jūros gėrybių mišinys, kur tešlos sluoksnis buvo plonytis, tiesiogine prasme – permatomas, tai ne tešlos gruzdinys su jūros džiaugsmų užuominomis, o tiesiog labai gerų produktų gamybos būdas. Sicilijoje mėgsta gruzdinti aliejuje, juo labiau, kad labai gero alyvuogių aliejaus – pilna.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Buvo laikai, kai kelis gyvenau Afrikoje, ir mano viešbutyje, kur turėjau apartamentus (viešbutis priklausė ispanams) geriausias patiekalas buvo Fritto Misto, šaldyta ir šaldiklyje dešimtmečiais brandinta maisto parodija. Kainavo dvidešimt penkis JAV dolerius; nežinau, kaip jautėsi Ganos gyventojai, nešioję man tą patiekalą, nes vidutinė mėnesio alga tada ten sudarė dvidešimt septynis dolerius. Čia, Palerme, valgiau tą patiekalą tokį, koks jis turi būti, ir akyse tvenkėsi džiaugsmo ašaros.

Pažiūrėkite į krevečių kokybę: čia ne tos šaldytos ubagės, kurias dažnai renkasi restoranai Lietuvoje, tokie kilbukai, kurių ant vieno cento monetos tilptų penki. Iš italų mokykitės netaupyti, ir dvigubai mokykitės netaupyti iš siciliečių, nes jie labai nemėgsta, kai juos apgaudinėja. Nelabai turtingas kraštas yra kilnus ir dosnus. Geras tekstas išlydėti save iš Palermo.

Restoranas „Corona“ centriniame Palerme

Dviese sumokėjome 99 eurus – gaila, nepavyko pasiekti šimto, bet užtat palikau dešimt eurų arbatpinigių. Tegu žino, kad lietuviai nestabdo.

Penkios žąsys iš penkių.

Corona Trattoria, via Giugliemo Marconi 9, Palermo, Italija.

Tel. +39 091 335 139.

Pirmadieniais nuo 20:00 iki 23:00, nuo antradienio iki šeštadienio – nuo 11:30 iki 23:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)