aA
Nesivaipykite ir nesupykite: Lietuva, bendrai paėmus, yra beviltiška Azijos virtuvės atžvilgiu. Apie kinų virtuvės tragediją ir groteskišką situaciją jau esu rašęs, ir dabar nebenoriu gadinti ta tema jums ir sau nuotaikos. Kad Lietuvoje kinų virtuvė yra žemiau dugno, yra gyvenimo faktas: skalėje nuo vieno iki šimto, kur šimtas būtų geriausias skaičius, Lietuva yra minus dvidešimt. Kinų virtuvė yra tokioje blogoje situacijoje, kad tai suvokia net ir tie, kas nėra buvę tikrai geruose kinų restoranuose užsienio šalyse ir neturi su kuo palyginti.
Andrius Užkalnis
© Fausta Marija Leščiauskaitė

Kai kur Lietuvoje pasirodo Azijos blyksniai - tai vietnamietiškas visai geras (nors ir su baisiu aptarnavimu), tai kokie neblogi sušiai, tai visai solidūs ramen lakštiniai, tai kas nors pietryčių Azijos stiliumi sriubą su kokosų pienu pagamina, ir visai neblogai pasistengia, bet visa tai dar labai toli nuo to, ką galima pavadinti „Azijos maisto kultūra“.

Su Japonijos virtuve (kurią pažįstu geriau, negu lietuvišką, nes tą šalį išvažinėjęs nuo Hokkaido šiaurėje iki Okinavos pietuose, tik rusų okupuotose Kurilų salose nebuvau, o būtų smagu, dėl pilno paveikslo - bet nepavydėkite, toks mano likimas ir misija, labai daug keliauti) buvo ir yra panašiai. Geros jūrinės žuvies Lietuvoje maža, teisingų ryžių, Japonijoje arba Kalifornijoje augintų - yra, bet daugumas jų neima iš šykštumo ir vargo, nes tiks ir pigesni, jūrų gėrybėms dažniausiai atstovauja kokios ubagiškos krevetės, maždaug sliekelio dydžio, užšaldytos ledo luite (kad daugiau svorio susidarytų) prieš kokius penkerius metus.

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Prisimenu tokį restoraną „Kamikadzė“, Smetonos gatvėje Vilniuje, priešais „Žinių radiją“, kuris buvo puikus, bet siūlė tik dienos pietus, nepriiminėjo rezervacijų ir buvo mažytis, prie jo stovėdavo lauke eilė ir valgiaraštis buvo paprastutis. Apie jį rašiau 2017 metais.

Dabar jis atsidarė iš naujo, žymiai erdvesnėse patalpose Klaipėdos gatvėje, kur anksčiau buvo restoranas Foxes, siūlęs tikrai geras Čikagos stiliaus picas ir omarus (https://www.delfi.lt/maistas/sefo-virtuve/a-uzkalnis-atsikando-cikagos-vilniuje-sia-vieta-isnes-su-durimis.d?id=73944834). Ir jie turi didelį valgiaraštį. Ir vakarieniauti ten jau galima.

Tai mes pasiėmėm draugų, kurie irgi labai gerai išmano Aziją, nes ten daug būna, ir pirmyn tikrinti.

Sašimiai, tai yra, žalia žuvis (22 EUR), buvo tokie geri, kokie tik gali būti Lietuvoje. Teisingai supjaustyta (sašimiuose viskas, ko reikia, yra kokybiška žuvis, teisingas pjaustymas ir gražus pateikimas).

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Yakitori, vištienos iešmeliai saldžiame padaže (3 EUR) buvo tiksliai tokie, kokius kur nors Tokijuje ar Osakoje valgo po darbo baruose alų plempiantys biurų darbuotojai, „sarariman“ (žodis kilęs iš angliško „salary man“, algos žmogus, kitaip tariant, biuro žiurkė, voverė rate, ofiso planktonas).

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Takoyaki (3,50 EUR), aštuonkojo kukuliukai tešloje su džiovintos žuvies drožlėmis buvo mažesni, nei tie, kuriuos valgiau Osakoje (čia būtent Osakos tipiškas gatvės maistas), bet buvo nuostabiai švelnūs, fantastiški.

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Buta no kakuni, kiaulienos papilvės užkandis (3,50 EUR) buvo labai stipraus skonio ir patiks tik tiems, kam patinka riebūs patiekalai - bet jis toks ir sumanytas. Riebią kiaulieną, kaip sudėtinę virtuvės dalį, japonai atsivežė iš Kinijos, o ten būtent tokia kiauliena yra labiausiai vertinama.

Miso ramenas (10 EUR), sojų sultinys su lakštiniais, buvo savame žanre tinkamas ir švelnus, kaip jam ir tinka. Mes sėdėjome ir svajojome, kada kas nors pradės Lietuvoje gaminti tonkotsu rameną, super koncentruotą sultinį iš super ilgai nuvirtos kiaulienos (keliolika valandų virimo), nuo kurio geriausiose japonų sriubinėse taip dvokia, kad nepatyrę valgytojai beveik žiaukčioti pradeda, o patyrę žino, kad ši smarvė - puikaus maisto pažadas.

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Unagi, ungurys (12 EUR) buvo labai geras - nežinau, ar patys gamina, ar tiesiog atsisiunčia, bet skonis buvo intensyvus ir autentiškas.

Inari zushi (3 EUR), ryžių gumulėliai, įvilkti į sojų masės skudurėlį buvo švelnūs, stangrūs, visiškai autentiški, teisingų ryžių, gerai išvirtų, lyg Japonijoje nuo parduotuvės lentynos paimti. Čia tokia sušių rūšis, o rašyba „zushi“ yra vienas iš variantų, sutinkamų Japonijoje ir kitur, nes pirmoji raidė tariama kažkur per vidurį tarp „z“ ir „s“, beje, ir antroji priebalsė dažnai rašoma ne „š“, bet „s“, susi, nes tas garsas yra irgi kažkur tarpe tarp dviejų, o „sushi“ pradėjo rašyti todėl, kad užsieniečiai klaidingai netartų „sjuzi“, kaip jie buvo linkę.

Aštri lašiša (6 EUR) buvo tiksliai tokio švelnaus aštrumo, kokio norėjosi ir koks tiko: prieskoniai neužgožė žuvies natūralaus skonio.

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis


Sezamo skonio ledai (2,50 EUR) buvo lengvučiai ir kaip tik tai, ko reikia po didelės vakarienės. Didelė vakarienė keturiems kainavo 121,70 EUR ir arbatpinigius, kas buvo visiškai nedidelė suma už tiek daug maisto ir malonumo, juolab kad dar ir su gėrimais.

Restoranas „Kamikadzė“
Restoranas „Kamikadzė“
© Andrius Užkalnis

Pagaliau Vilniuje yra viltis valgyti japoniškai. Keturios žąsys iš penkių.

Kamikadzė, Klaipėdos g. 1, Vilnius. Tel. +370 675 56242. Facebook profilis: https://www.facebook.com/uab.kamikadze/

Antradieniais ir trečiadieniais nuo 11:30 iki 13:30 ir nuo 17:00 iki 21:00, ketvirtadieniais 11:30 iki 13:30 ir nuo 17:00 iki 22:00, penktadieniais 11:30 iki 13:30 ir nuo 17:00 iki 23:00, šeštadieniais nuo 17:00 iki 23:00.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(86 žmonės įvertino)
3.3256

Užkalnis norėtų būti žydas ir valgyti beigelius (177)

Niekada neslėpiau, kad norėčiau būti žydas, bet žinau, kad tai ne taip lengvai pasiekiama....

Užkalnis valgė penkių žmonių koldūnus ir viską už dyką (116)

Kai kada ir man pasiseka. Ne todėl, kad prisivalgiau už dyką, kaip teigia ši antraštė (o...

Užkalnis atskleidė, kiek jis išleidžia per mėnesį maistui (215)

Buvo tokia TV laida - dabar nepasakysiu, koks kanalas - ir ten mane kalbino apie šį bei tą, ir...

Užkalnis rado restoraną, kuris drįsta tiesiog gaminti maistą (176)

Nežinau kaip jums, o man kartais būna nusibodę restoranai, kavinės, užeigos, sriubos studijos,...

Užkalnis Italijoje: „Michelin“ gidas, šimtai eurų vakarienei ir graužiami kaulai (77)

Klausykit, kaip man nepasisekė: ir į Ameriką šį rudenį neišskridome dėl jaunesnės šunelės...

Top naujienos

Andrius Navickas – apie tai, kaip konservatoriai rengiasi perimti valdžią į savo rankas (63)

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ( TS – LKD ) šiuo metu išgyvena naują...

Prakalbo apie žemės kainų burbulo sprogimą: padėtis panaši, kaip buvo su butais prieš 10 metų (32)

Ūkininkai prakalbo apie tai, kad keletą metų iš eilės mažėjant ūkių pelningumui pradėjo...

Rimvydas niekada rimtai nesirgo, kol neužpuolė gripo virusas: praėjus 6 metams nuo ligos, teko persodinti širdį (3)

Apie 2000-uosius metus paplito gripo forma, kuria sergant žmogui nepakyla temperatūra. „Tais...

JAV ir Kinijos santykiai nusirito iki neregėtų žemumų (31)

Praėjusi savaitė turėjo būti ta, per kurią JAV ir Kinijos derybos grįžo į vėžes, o abi...

Pusantro kėlinio žaidęs Sabonis surinko dvigubą dublį debiutavo Goga Bitadze

Indianos „Pacers“ ekipa dar viename priešsezoniniame mače namuose 111:119 (20:27, 28:24, 37:32,...

Karališkiesiems asmenims suteikti slapti kodiniai vardai: kai kas net nesupranta, kas skambina telefonu (10)

Karališkosios šeimos šaltinis atskleidė neįprastą karalienės kodinį vardą, praneša...

Dėl šios krizės gali nepakilti ir jūsų lėktuvas: jai spręsti reikalingas antrasis Maršalo planas

Žmogaus veiklos sukelta klimato kaita nesustabdomai vyksta. Ši tema tampa vis labiau aktuali ir...

„Kalėte“ mintinai jūs, šitaip mokytis patariate ir savo vaikams: mokytoja pasakė, kodėl toks būdas netinkamas (10)

Vis dažniau mokytojai pastebi, kad per pamokas vaikai sunkiai išlaiko dėmesio koncentraciją,...

Ką daryti, jei skalbiant nusidažė drabužiai?

Ryškių spalvų ir tamsius daiktus rekomenduojama skalbti atskirai nuo šviesių. Skalbiant viską...