Todėl pasirinkau Panevėžį, kuris, bent jau mano sąmonėje, nėra siejamas su niekuo (išskyrus vieną įstaigą, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką, kuri visada surenka sausakimšas sales į mano knygų pristatymus, man tai sako labai daug gero apie miestą – jei jie skaito knygas, vilties daug).

Panevėžys yra prie Nevėžio, tai daugiausia, ką aš apie jį galiu pasakyti. Ten dar yra arena, pavadinta sulčių gėrimo vardu. Nesakau, kad tai blogai. Tik man keista. Nors gal visai norėčiau, kad kas nors pavadintų kokį olimpinį baseiną arba stadioną mano koldūnų vardu. Žmogui neuždrausi svajoti.

A. Užkalnio apsilankymas „Špunka Old Barrel Pub“

Kai klausdavau žmonių, kur jie valgytų Panevėžyje, daugumas sakydavo „Panevėžyje valgyti nereikia apskritai“, arba siūlydavo atsivežti savo sumuštinius, nes Panevėžys kol kas neturi net McDonald‘s. Aš svajoju apie laikus, kai visose Lietuvos miestuose ir miesteliuose bus po restoraną McDonald‘s. Beje, nors mes dabar rašome apie Panevėžį, bet štai jums informacija iš Amerikos: visur JAV, išskyrus Havajus ir Aliaską, McDonald‘s dabar savo pagrindiniam mėsainiui naudoja nebe šaldytą, o šviežią jautieną, ir aš jums pasakysiu, tai pakėlė jų lygį keliais laipteliais aukštyn. Kai būsite Amerikoje, nueikite pakaštavoti, būsite nustebę.

Bet dabar apie Panevėžį. Žmonės, kurie žino, ką sako, nurodė „Špunka Old Barrel Pub“, tokį laisvos sielos ir nesušukuotą alubarį, į kurį užėjus, neatrodo, kad čia galės būti geras maistas. Paprastai būna taip – jei visos sienos nukabinėtos plakatais apie seniai praėjusius muzikos festivalius, kurie buvo taip seniai, kad daugelis juose ant scenos buvusių seniai nebegroja, o pardavinėja gyvybės draudimą arba turi atidarę šunų kirpyklas, ir jeigu ant kitos sienos yra plokštelių vokai su rusiškais užrašais, tai rūpesčio maistui sunku tikėtis, tačiau sakiau sau: „Užkalni, palauk, pamatysi, gal viskas bus gerai“. Net jeigu kėdės nepatogios (o jos yra nepatogios).

Užtat po stalais yra kibiriukai šiukšlėms ir popierinio rankšluosčio rulonai. Labai padeda, kai nereikia nusibraukti barbekiu padažu išteptų pirštų į džinsus, o šiukšlių kištis į kišenę.

A. Užkalnio apsilankymas „Špunka Old Barrel Pub“

Viskas gerai prasidėjo, nes įleido su šuniuku ir net patys jam atnešė atsigerti. Žinokite: jei restoranas pagalvoja apie jūsų šunį, reiškia, pagalvos ir apie jus.

Paskui buvo viskas kiek sunkiau, nes valgį nešė 45 minutes. Gal mes atėjome iškart po atidarymo, ir dar reikėjo malkų pakapot, krosnį pakurt, o gal tiesiog tai nėra prioritetas šiame restorane. Tačiau, aš jums sakau ir atsakau už savo žodžius, kai atnešė maistą, mes supratome, kad vertėjo palaukti.

Jautienos kepsnys kainavo tik 14 EUR (nežinau, kaip jie tai padaro, nes kaina neįtikėtinai maža, nebent patys savininkai gal augina jaučius, ar gal kaip nors kitaip randa būdų nemokamos mėsos prasimanyti), tačiau jis buvo pavyzdinis, kupinas skonio, su puikiomis mažomis bulvėmis, salotomis, pašlakstytomis balzamiko padažu, kurios buvo skanios net man, nemėgstančiam žalumynų. Tai skaniausias kepsnys už keturiolika eurų, kurį esu valgęs už Argentinos ribų. Ir garnyras geresnis, nei Argentinoje.

Jeigu kepsnys buvo puikus, tai šonkauliai buvo kosminiai. Tai geriausi šonkauliai Lietuvoje. Pakartosiu: tai geriausi šonkauliai Lietuvoje. Geriausi Lietuvos šonkauliai yra Panevėžyje, kas galėtų pagalvoti. Puikiai iškepti, mėsa krenta nuo kaulo, barbekiu padažas intensyvaus skonio, fantastinės kokybės traškios coleslaw salotos. Ir visa tai už aštuonis eurus? Jūs juokaujate, žmonės. Nerealu. Tegu jus Dievas laimina. Tokie šonkauliai būtų net ir Amerikos šonkaulinėse visiškai vietoje ir žmonės juos įvertintų, o Amerikoje jie žino kai ką apie šonkaulius ir atskiria gerus nuo vidutiniškų, patikėkit jūs manim.

A. Užkalnio apsilankymas „Špunka Old Barrel Pub“

O žinote, ką dar užsisakėme? Desertą. Anglijos šiaurės marozų ir budulių delikatesą, kulinarinės degradacijos karūną – tešloje apvoliotą ir aliejuje gruzdintą „Mars“ batonėlį.

Tai nesveikiausias desertas pasaulyje, tai ženklas, kad sekantis jūsų gėrimas bus stabdžių skystis arba langų plovimo tirpalas, tai labiau gastronominis groteskas ir ironiškas pasišaipymas iš maisto, kurį valgiau tik vieną kartą per savo šešiolikos metų gyvenimą Anglijoje, nes reikia viską išbandyti, bet tai labai skanus dalykas, nors kramtai ir jauti, kaip užsikimšinėja kraujagyslės. Džiaugiausi, kad ir vėl tai užsisakėme ir išbandėme panevėžietišką versiją, nes Lietuvai reikia kulinarinio pasiutimo ir politiškai nekorektiškų desertų.

Dviese sumokėjome 33,50 EUR ir dar arbatpinigius, nors norėjosi mokėti dar daugiau už tokią puikią patirtį. Geriausi šonkauliai šalyje yra didelis pasiekimas. Geriausias pigus jautienos kepsnys pasaulyje (išskyrus Argentiną) irgi yra didelis pasiekimas. Koks įvertinimas? Penkios žąsys iš penkių, bravo Panevėžys, bravo „Špunka“.

Špunka Old Barrel Pub, Savanorių a. 4A, Panevėžys. Telefonas: +370 648 98380. Facebook profilis: https://www.facebook.com/spunkaoldbarrelpub

Ketvirtadieniais nuo 16:00 iki 23:00, penktadieniais ir šeštadieniais nuo 16:00 iki 02:00, sekmadieniais nuo 16:00 iki 21:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)