aA
Nebeįleido? Taip, tikrai. Nieko Lietuvoje į restoranus nebeįleidžia. Ir jūsų neįleistų. Lietuvoje karantinas, ir visas maistas tik išsinešimui.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© DELFI / Domantas Pipas

Tikėjotės kitko. Tikėjotės, kad pagaliau mane kas nors pamokys: Lietuvoje daugelis nori, kad kam nors nepasisektų, bet nesulauksite – aš esu amžinas, kaip tas škotų kalnietis iš filmo.

Dar keturiasdešimt metų aš vaikščiosiu po Lietuvos restoranus, aplankydamas mažiausiai 52 per metus, ir aplankysiu per tą laiką 2080 restoranų, picerijų, užkandinių, kebabinių ir gal net koldūninių, o kai Dievas pasikvies mane pas save, į restoranus vaikščios mano vėlė, Užkalnio šmėkla inspektuos viską, ir šnabždėsis tarpusavyje padavėjai, kad čia šalčiu padvelkė ir dulksvai blyksi vaiduoklio kamera, čia Amžinasis Užkalnis atėjo, kaip tas klajojantis amžinasis žydas Ahasveras iš viduramžių legendos.

Dabar bent jau kelias savaites (arba, kaip baiminasi kai kurie, kelis mėnesius) teks daryti restoranų apžvalgas, užsisakius maisto į namus. Palaikykite restoranus, kuriems bus nelengva – ir dėl jų, ir labiausiai dėl savęs, kad tada, kai jau vėl gyvenimas bus normalus (o jis bus normalus), jums būtų kur eiti, nes jeigu viskas užsidarys visiems laikams ir Vilniuje liks tik Grill London, Talutti ir Charlie Pizza, patikėkit, smagu nebus. Turėsit patys išmokti namie kiaušinienę išsikepti ir butelius atsikimšti.

Gruzinų restoraną Sakartvelo pasirinkau dėl pavadinimo, kuris skambėjo kažkaip gruziniškai. Matyt, gruzinų kalba tas žodis kažką reiškia. Juokauju, žinoma: dėl pavadinimo restorano nesirenku, renkuosi peržiūrėjęs valgiaraštį ir pagal rekomendacijas, ir šis restoranas atrodė turįs išsamų meniu ir daug regioninių variacijų, gal tik garnyrai pasirodė nuobodoki, tokia labiau iš praeities, bet, sakau, žiūrėsime.

Maistas atvyko dar karštas, ir mes jo užsisakėme daug, tikrai žinodami, kad tiek nesuvalgysime – tačiau norėjome išbandyti kuo daugiau patiekalų, ir taktika tikrai pasiteisino. Jei, pavyzdžiui, būtume užsisakę tik sriubą, troškinį ir chačiapurį, tai įspūdis būtų kitoks, o dabar pamatėme visą spektrą, kas gerai ir kas nelabai.

Charčio sriuba (4,50 EUR) buvo puiki: ji didžiavosi ne tik didžiuliais labai geros jautienos gabalais, bet ir tirštumu, ir puikiu aštrumu, kuris buvo šildantis, nei per stiprus, nei per silpnas. Troškinys čachochbili (7 EUR) iš vištienos šlaunelių mėsos buvo tirštas, kvepėjo kalendra, prieskonių gausa ir tai buvo tikra Gruzija lėkštėje.

Chačiapurį (kuris iš esmės yra duona su sūriu, ir tai man yra visa Gruzijos maisto esmė, duona ir sūris, tos mėsos gruzinai valgo nelabai daug) mes pasirinkome Megruli, tai yra, iš megrelų žemės – čia tokie kaip gruzinų žemaičiai. Lavrentijus Berija, saugumo vadovas prie Josifo Stalino ir vienas labiausiai visus gąsdinusių monstrų, buvo megrelas. Chačiapuri Megruli skiriasi nuo daugelio labiausiai mėgstamo Chačiapuri Adžaruli, nes adžarų variante būna skystas kiaušinio trynys tokiame tešlos laivelyje, ir aš pagalvojau, kad tą patiekalą būtų nesąžininga užsisakinėti į namus – jis sunkiai gali keliauti. Chačiapuris buvo puikus, sūrio buvo daug, tešla ideali.

Viščiukas tabaca (10 EUR) jau buvo tas patiekalas, kur pradėjo matytis silpnosios pusės: nors pati vištiena buvo minkšta, sultinga ir jai nestigo prieskonių, tačiau padažas buvo išsipylęs (pigaus padažo indelio problema), o bulvytės – sušutusios, suzmekusios ir sulaistytos tuo padažu.

Verta pasimokyti iš geriausiųjų: pavyzdžiui, Da Antonio restoranas, iš kurio ėmiau maistą išsinešimui per pirmąjį karantiną (balandžio pradžioje), parodė, kaip reikia elgtis: pirmiausia, nepagailėjo pinigų labai geram pakavimui, o antra, jie savo meniu buvo palikę tik tuos patiekalus, kurie nenukenčia nuo pristatymo (apie tai rašiau DELFI). Kai kurie patiekalai (pavyzdžiui, picos, arba tas pats chačiapuris) keliauja puikiai, o kai kuriems pristatymas yra peilis, pavyzdžiui, bulvytėms fri.

Liulia kebabas (7 EUR) buvo vidutiniškas, man norėjosi daugiau skonio maltoje mėsoje, bet maža, ko man norisi, pasvajok ir praeis. Primityvus garnyras – sukapotas pomidoras ir stambūs agurko gabalai – atrodė, lyg atvežti iš praeities, o vienišos alyvuogės vardas buvo nesusipratimas: įdėkime visko po truputį, ko tik yra šaldytuve. Kaip ir tie konservuoti žirneliai prie avienos nugarinės šašlyko (17 EUR).

Ta aviena buvo labai prasta: kieta ir nemalonaus seno gyvulio kvapo, ir už septyniolika eurų pagrįstai tikiuosi geriau. Dėl tokių patiekalų paskui žmonės sako, kad jie avienos nemėgsta: „man ji smirdi“. Jei ji turi specifinį lajaus kvapą, tai reiškia, kad bloga aviena, ji nesugedusi, bet tiesiog žemos kokybės. Patiekalas labai nuvylė. Negelbėjo ir tai, kad bulvių skiltelės prie patiekalo buvo geresnės, negu tos sumirkusios bulvytės fri prie viščiuko.

Už viską, su pristatymu ir su arbatpinigiais kurjeriui, sumokėjome 59,50 EUR.

Patirtis netolygi. Yra gerų patiekalų, yra vidutiniškų ir yra nuviliančių – klaidų per daug, rūpesčio per mažai. Sriubą, troškinį ir chačiapurį užsisakyčiau ir vėl, o štai dėl kitų patiekalų restoranui reikės pasistengti. Kol kas – trys žąsys iš penkių.

Sakartvelo, Linkmenų g. 5, Vilnius. Tel. +370 638 11118. Tinklalapis – čia.
Facebook puslapis – čia.

Darbo laikas: nuo pirmadienio iki šeštadienio - nuo 11:00 iki 23:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 22:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(295 žmonės įvertino)
1.9831

Užkalnis: tokį japonų maistą valgyčiau kasdien (117)

Kažkoks netikėtas dalykas čia, toje jūsų Lietuvoje, skanaus valgymo klausimu. Virusas ir...

Užkalnis: maistas, kaip skiepai nuo liūdesio (91)

Nežinau, ar pastebėjote, bet gana dažnai giriu ir vertinu maistą, kuris yra kuo mažiau panašus...

Užkalnis: laimingi metai prasidės nuo pagyros sumuštiniui (90)

Ne, tai ne mano paties gamintas sumuštinis, nors pats nesu prastas jų gamintojas. Sumuštinis, arba...

Užkalnis skelbia geriausių 2020 Lietuvos restoranų apdovanojimus (206)

Atėjo tas metų laikas, tarpušventis, kai virtualiai arba iš tikrųjų susirinkote prie stalų ir...

Užkalnis: čia yra paskutinė restorano apžvalga (169)

Žinoma, paskutinė šiais metais, nieko nepagalvokite. Kaip jau sakiau, restoranus apžvelginėsiu...

Top naujienos

Maisto užsakymo platformų antkainiai tuština restoranų kišenes: pelningai dirbti neįmanoma (169)

Restoranų savininkai tapę situacijos įkaitais – per karantiną veikti negali, tačiau maisto...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Neįtikėtinos karo istorijos: laimės kūdikis, kuris išsigelbėjo net įsiurbtas į skęstančio „Titaniko“ nasrus II dalis

Jeigu pamenate, pirmoje dalyje rašiau jog dalis rekrūtavimo punktų, ieškančių vyrų I-jo...

Karantinas NT rinką pakeitė negrįžtamai: būsto apžiūros persikėlė į virtualią erdvę (37)

Nors Lietuva vis dar gyvena griežto karantino sąlygomis, gyventojų nuosavo būsto paieškos...

Bidenas apie Trumpo žinutę: tai „labai kilnus“ laiškas papildyta (35)

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė, kad jo pirmtakas Donaldas Trumpas laikydamasis...

Geriausią sezono mačą sužaidęs Porzingis nustelbė viršvalandžius dirbusį Sabonį (16)

Domantui Saboniui teko rungtynes pradėti starto penkete pasislinkus į vidurio puolėjo poziciją,...

Boksininko Evaldo Petrausko žmonai už fotosesiją apsinuoginus pasiūlytas 700 eurų atlygis: paviešino žinutes, įtaria galimą sukčiavimą (5)

Žinomo boksininko Evaldo Petrausko žmona Goda Petrauskienė susidūrė su įtartina situacija. Su ja...

„Ogmios centro“ direktorius Stasevičius: laukia sunkus solidarumo metas (9)

Nors pirmojo karantino metu iš verslo buvo justi daugiau panikos, antroji pandemijos banga ramesnė....

Pirmąsyk susibūrusi „Nets“ svajonių trijulė vargo du pratęsimus ir galiausiai kapituliavo „grizliai“ – vėl palikti nuošalėje (2)

Į rikiuotę grįžus Kyrie Irvingui, Bruklino „Nets“ (9/7) pirmą kartą galėjo aikštėje...

Ledų sankaupos Neryje ties Kleboniškio tiltu kelia nerimą: kauniečiai baiminasi naujo potvynio (33)

Prieš gerą dešimtmetį itin dramatišką potvynį Neries upėje išgyvenę Kleboniškio gyventojai...