Šią gastronominę apžvalgą taip pat remia Andriaus Užkalnio „Mitybos teisės institutas“, kuris dar oficialiai neregistruotas, bet jau funkcionuoja, nes visi mes turime teisę į mitybą, ir tą teisę ginu aš, kaip pagrindinis šalies maisto juristas ir teisėjas. „Mitybos teisės institutas“ nėra susijęs su Sveikatos teisės institutu, kuris, savo ruožtu, irgi nėra susijęs nei su sveikata, nei su teise.

Kai vykdau maitinimo įstaigų inspekcijas, dažniausiai klausiu aplinkinių nuomonės, bet ja pasikliaunu saikingai. Tačiau apie Pelėdinę teigiamų nuomonių yra tiek, kad abejonių visai nebuvo.

„Burgeriai kepti ant anglių, langai į Kauno istorijas“, – sako Pelėdinės puslapis, ir čia yra pamoka visiems rinkodaros specialistams, kurie rašo kokius nors vėjus apie „išskirtinį skonį“, „tikras tradicijas“, „įkvepimą virtuvėje“. Pelėdinė vienu sakiniu išdėsto svarbiausius dalykus: kuo vaišina, ir kur vaišina.

Pelėdinė

Šv.Gertrūdos gatvė buvo, prisimenu, labai juokingai tariama amerikietiškos navigacijos, kol ji neišmoko skaityti lietuviškai: „S su paukšteliu, V, taškas, gerr-tradoss“ – taip sakydavo balsas. Kodėl gimtajame Kaune važinėdavau su navigacija, tai kitas klausimas. Tačiau nepamirškite, kad prieš dešimtį metų Kaune buvau labiau užsienietis. Aš ir dabar Lietuvoje užsienietis: svetimus lietuviams mitybos papročius bruku, lyg naudodamasis tuo, kad ligi šiol už burgerių propagandą vis dar nėra Lietuvos Respublikoje baudžiamosios atsakomybės.

Pelėdinė

Restoranas apstatytas paprastai, bet labai jaukiai, ir man ypač patiko dekoratyvinė keramika interjere. Yra prie baro didelė keramikinė pelėda, bet negalėjau nuotraukoje parodyti: baro turinys per gerai matyti. Žinote, kokie mūsų Lietuvoje įstatymai apie tą baro turinį.

Atkreipsiu dėmesį į meniu. Yra ten ir šaltibarščiai (gaila, nespėjau paragauti), ir šonkauliai, bet restoranas yra apie burgerius. Burgerių manija Lietuvoje prasidėjo prieš dešimtmetį („Drama burger“ buvo pirmoji kultinė vieta Vilniuje), tada pradėjo juos gaminti visi, kas netingi, ir prasidėjo vis didesnis sudėtingumas ir išsidirbinėjimas, kuris retai vedė prie gero skonio. Dėliojo žmonės ant burgerių viską iš eilės, nuo silkės ir ananasų iki medaus korių ir sūdytos lašišos, egzotinių žolių kalnus, tik trūko rožių žiedlapių ir bananų.

Dabar pasižiūrėkite į Pelėdinės meniu: visos sudėtinės dalys ne iš lempos, viskas turi gastronominę prasmę, ir produktai aprašyti aiškiai ir suprantamai. Taip ir turėtų būti. Nereikia pasakų, legendų, lyg kokioje vaikų kavinėje. Su suaugusiais reikia bendrauti suaugusia kalba.

Pelėdinė

Klausiu darbuotojos, kokie burgeriai populiariausi, ir ji nedvejodama nurodo ir paaiškina: štai dar viena pamoka, kaip turi vykti aptarnavimas. Žinote, kaip neturi būti? Kai kokia vėpla pradeda mikčioti „o čia kaip kam pagal skonį“.

Niekam nereikia išsisukinėjimų. Aptarnaujantis personalas turi išmanyti tai, ką jis pateikinėja, ir turėti savo nuomonę. Personalas šiaip ir turi savo nuomonę: savininko darbas nebijoti, kad padavėja pasakys tai, ką galvoja. Svečiui nereikia nusižeminusios severiutės, kuri visko bijo, o jei ateina koks marozas, kuriam patinka, kad jo bijotų, tai tokį svečią reikia vyti lauk, daužant šlapiu skuduru.

Pelėdinė

Neapsigavau, pasirinkęs burgerį, kuris vadinasi Corrida, gardintą chorizo dešra ir šonine, kurie prideda dar daugiau mėsiško goslumo puikiai, sultingai, teisingai iškeptai jautienai, kuri gulėjo burgeryje storu papločiu. Sudėtinių dalių neperkrauta, patiekalas yra sultingas, tačiau pakankamai vientisas ir balansuotas, ir visos sudėtinės dalys, matosi, rūpestingai parinktos. Bulvytės irgi pavyzdingos, ir nors burgeris yra žiauriai sotus, didelis, galingas, tų bulvyčių atsisakyti negalėjau. Traškios iš išorės, minkštos ir švelnios viduje, jos buvo dosnus priedas prie dosnaus patiekalo. Mirkiau jas į namų gamybos kečupą ir lašėjusį iš burgerio baltą majonezinį padažą, ir galvojau, kad mano Kaunas mane myli, ir pamylės ir jus, skubėkite pas juos.

Su gėrimais ir arbatpinigiais (arbatpinigių pridėjau du eurus) sumokėjau 16.70 EUR.

Kaunas gali būti nuostabus, šį kartą jis paglostė ir pradžiugino, ir priminė jaunystę ir mokslus mano mieste. Geriausi burgeriai laikinojoje sostinėje. Penkios žąsys iš penkių.

Pelėdinė, Šv.Gertūrdos 22, Kaunas.

Tel. +370 677 94267

Tinklalapis: čia, o Facebook puslapis čia.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:30 iki 22:00, penktadieniais nuo 11:30 iki vidurnakčio, šeštadieniais nuo vidurdienio iki vidurnakčio, sekmadieniais nuo vidurdienio iki 22:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)