Restoranai bandė tiestis, bet ne visi atlaikė net šiuos metus: sunkumų realybė buvo baisi. Per 2022 metus užsidarė daugybė įstaigų, ir jų nepamatysite šiame sąraše ne todėl, kad man jų būtų negaila, o todėl, kad čia ne laidotuvių maršas. Miniu gyvuosius, o išėjusiems mano mintys ir maldos. Kai kurie iš jų dar sugrįš.

Nerašau ir apie tuos, kas daug metų buvo stiprūs, ir paskui nuvylė, liko savo šešėliais. Čia ne kritikos diena.

O dar – tai yra subjektyvus vertinimas. Aš neklausau, ką man sako kiti rekomenduojantieji. Kai kam kitur geriau apsimoka, arba pigiau. Kai kam labiau patinka tai, prie ko jie yra pripratę. Kai kam smagu ir HBH arba Katpėdėlė, ir aš su jais nesiginčysiu. Jums gerai, kaip jums gerai, o aš niekada gyvenime nerekomenduosiu Talutti arba Grill London, ir nesiginčysiu.

„Argumentuok, kas tau blogai” – ne. Tos vietos, kaip ir tinklinės šūdarankių sušinės, blyninės ar Kauno itališki restoranai, nenusipelno mano žodžių. Mano gimtojo Kauno picerijos yra didžiausia iš Lietuvos gastronominių tragedijų, nes tie restoranai mano, kad tikrai yra nuostabūs, mat savininkė atsivežė tris butelius aliejaus iš Italijos ir kažkokie italai sakė, kad jiems patiko jų picų džiūvėsiai.

Todėl štai jums vietos, visiškai pagal mane. Kiekviena yra tokia, kur aš pats ėjau, einu, eičiau ir eisiu, ir rekomenduoju savo draugams, artimiesiems ir net nepažįstamiems.

Deklaruoju interesą: daugelis (jei ne visi) čia paminėti savininkai ir šefai yra asmeniniai draugai. Bet jie taip pat skaniai gamina visiems, ne tik kažkokiam ten Užkalniui.

METŲ INDŲ RESTORANAS
Blue Lotus Totorių g. 16, Vilnius Indų virtuvės Lietuvai visą laiką reikėjo, kad ji būtų labiau tarptautinė. Indija, pridėjus dar Bangladešą, Pakistaną ir Nepalą, yra daugiau, nei pusantro milijardo planetos žmonių su didžiule tradicija ir kosminiais skoniais. Blue Lotus man yra sielos atgaiva ir priminimas apie tuos šešiolika su puse metų, kai gyvenau indų virtuvės pasauliniame centre, Didžiojoje Britanijoje.

METŲ ITALŲ RESTORANAS
Da Antonio Vilniaus g. 23, Vilnius Kad ir kaip lietuviai pažintų Italiją, jos maisto žiniose Lietuvioje niekas nesikeičia. Nuo senų senovės veikiantis Antonio Meschino restoranas tebėra visiškas aukso standartas. Einu ten valgyti pastos ir gnochi su trumais (prašykite, net jei jų nėra meniu). Baciamo le mani (bučiuojam rankas).

METŲ VYNINĖ SOMM Pylimo g. 21, Vilnius Valstiečiai ir konservatorių blaivininkai vis dar nesugebėjo sunaikinti kultūros Lietuvoje. Atsiduokite į šeimininkų rankas ir leiskite jiems jus nustebinti. Egidijaus Lapinsko virtuvė ir geriausias šalyje vyno išmanymas.

METŲ KAUKAZO RESTORANAS
Pepper Grey Vingio g. 21, Klaipėda Meno žmogus Armen Manukyan kūrena progresyvią ir subtilią Armėnijos virtuvę, geresnę, nei Jerevane, su Gruzijos ir Levanto skoniais. Šventė sielai.

METŲ PORTUGALŲ RESTORANAS
Galo do Porto Aušros Vartų g. 11, Vilnius Paradoksas: vienintelis portugalų restoranas (kiek man žinoma) Lietuvoje, ir toks, kad vargu ar galima geisti geriau. Portugalija yra naujoji Europos gastronominė kryptis, ir jau keletą metų šis spalvingas restoranas yra Atlanto autentikos fiesta.

METŲ JAPONŲ RESTORANAI Sushi Masters ir Narushi (Lokacijos visoje Lietuvoje) Nesigaus išskirti nė vieno, šį kartą. Narushi kažkada padarė stebuklą, išpirkę ne savo nuodėmę: Lietuvos post-rusišką prastų sušių restoranų nusikaltimą. Sushi Masters įvykdė antrąjį stebuklą: parodė, kad tinklinis restoranas, ir dar japonų, gali būti pasaulinio lygio, ir neatsilikti nuo geriausių pavyzdžių Amsterdame arba Londone.

METŲ KINŲ RESTORANAS
Cantonese Gedimino pr. 31. Vilnius Pagaliau Lietuva turi kinų restoraną tokį, kokio nusipelno: nebe post-sovietinį „kinietiškos virtuvės” palikimą su saldžiarūgšte pliurze, sirupu ir krakmolu, bet margą, subtilų, brangų ir elegantišką rytų Azijos skonių fejerverką, su akcentu Kantono virtuvei. Čia pietaudami susitinka Užkalnis, premjerė Ingrida Šimonytė, ministras Gabrielius Landsbergis ir tai yra vartai į kosmopolitinę, tarptautinę, progresyvią ir drąsią Lietuvą.

METŲ ARTIMŲJŲ RYTŲ RESTORANAS
Toda Palangoje ir Nidoje, sezoninis Šefo Martyno Praškevičiaus festivalis, kokio Lietuvoje net neįsivaizdavau galint būti prieš penkerius metus. Šis restoranas aplenkė laiką: tokių puikių vietų, atspindinčių Artimuosius Rytus ir Tarpupį (Libaną, Siriją, Iraną ir kitas šalis) Lietuva gal nusipelnys po dešimtmečio, kai čia turėsime pakankamai atvykėlių iš tų šalių. Kol kas - šokas ir nuostaba. Eikite, jei gausite vietų.

METŲ TOLIMŲJŲ RYTŲ GATVĖS MAISTAI
Bao Bar ir Oišy M.Daukšos g. 35, Kaunas ir Trakų g. 2, Vilnius Bao Bare - bao bandelės ir geriausia ramenų sriuba Lietuvoje ir, ko gero, rytų Europoje, gal tik Vienoje ar Berlyne galite rasti kažką panašaus. Šie žmonės yra kosmonautai. Kai taip marinuoja kiaušinius, reiškia, jie yra ne iš šio pasaulio. Oišy Izakaya yra pritrenkiantis pavyzdys, kaip iš japoniškų girdyklų ir alkoholikų arklinių užkandžių, kuriuos galite patirti tik Japonijoje, galima padaryti gastronominę šventę. Taip atsirauti gali tik Osakoje arba Vilniuje.

METŲ CIVILIZACIJA
Yugen Tea Užupio g. 24, Vilnius Tai net ne restoranas, ir valgyti čia gal bus tik arbatžolių salotų arba saldumynų. Čia einama gerti japonų arbatos - tokio lygio, kad Lietuvoje anksčiau net būti negalėjo: šeimininkės profesionalumas ir žinios jus priblokš. Norėsite eiti į paskaitas ir mokytis apie arbatą (jie siūlo ir tai). Niekada gyvenime nebegersite paprastos arbatos iš pakelio. Civilizacija yra tai, kai patenkinti elementarūs poreikiai, ir mes mokomės pažinti tai, kas yra aukštesnis lygis, negu tai, ką mūsų tėvai galėjo net įsivaizduoti.

METŲ LIETUVIŠKAS RESTORANAS
Stiklių taverna Gaono g. 7, Vilnius Aš į “Aludę” ėjau, kai dar buvau labai jaunas, paskui tai buvo mano sustojimo vieta, atskridus į Vilnių per visus mano gyvenimus užsienyje. Ir dabar nėra puikesnio būdo parodyti pasauliui geriausią Lietuvą, kokia tik būna: su cepelinais bulviniais blynais ir grybų sriuba. Tose sienose gyvena mano siela.

METŲ KLASIKA
Stikliai, Gaono g. 7, Vilnius Ketvirtąjį dešimtmetį šie žmonės laiko aukštai iškėlė Lietuvos gastronominę stebuklų vėliavą, o šių metų meniu buvo pribloškiantis: subtilus, lengvas, žaižaruojantis juos konsultuojančių Paryžiaus prancūzų ir japonų šefų potepiais. Jeigu kas nors moka augti, tiestis, ir atrasti save vėl iš naujo, tai Stikliai. Nusiimu kepurę, priklaupiu ir bučiuoju žiedą ant rankos.

METŲ GRAND ŠEFAS
Gastronomika Bokšto g. 6, Vilnius Šefas Liutauras Čeprackas turbūt yra garsiausias Lietuvos šefas, su dideliu charakteriu ir didele širdimi, nuolatos nenusiraminantis ir vis kuriantis iš naujo, gastroliuojantis po pasaulį, ragaujantis ir vis pradedantis naujus dalykus. Jis sukūrė labai daug įvairaus, tačiau Gastronomika, maisto meno studija, yra Lietuvos gastronominės inovacijos aukso standartas.

METŲ KEPSNINĖ
Bon Chop Vokiečių g. 11, Vilnius Tai net ne restoranas, bet mėsininko parduotuvė su staliukais. Jei valgote mėsą, tai australiškos, amerikietiškos, urugvajaus, argentinietiškos, itališkos ir kitų šalių karnivorinės šventės šioje mažytėje vietoje niekas nepermuš.

METŲ TARPTAUTINIS RESTORANAS
Gaspars Pylimo g. 23, Vilnius Kartais žmonės sako: kas yra anglų virtuvė, nieko ten nėra? Ir taip jie kalba apie didžiausios pasaulio imperijos, sugėrusios pasaulio skonius ir patirtis, nuostabiausią gastronominį palikimą. Čia Vakarai susitinka su pietų Indijos skoniais ir pasaulio spektru. Restoranas, tiesą sakant, geresnis, negu Lietuva nusipelno.

METŲ REZUREKCIJA Ešerinė Naglių g. 2, Nida Rezurekcija yra prisikėlimas. Dešimtmečiais Ešerinė buvo sovietinio nomenklatūrinio obščepyto metastazė, su baisiu aptarnavimu, riebaluotu meniu ir bloga muzika, primenantis tuos laikus, kai į Nidą leisdavo su leidimais. Dabar pasikeitė absoliučiai viskas, ir tai yra tikslus, rafinuotas ir absoliučiai vakarietiškas žuvies restoranas.

METŲ ATMOSFERA
Toli nuo klasikos Audros g. 2A, Melnragė, Klaipėda Su staliukais miške (ir taip pat patalpose, netgi iš šiltnamyje), prie Melnragės paplūdimio įsikūręs spalvingo ir optimizuoto Instagramui maisto restoranas yra nerealus skonių ir vaizdų sprogimas. Tokios vietos Klaipėdą daro antrąją Lietuvos gastronomine sostine.

METŲ PICERIJOS
Užupio picerija ir Pizza Verde Paupio g. 3, Vilnius ir kelios Pizza Verde lokacijos sostinėje Lietuvoje picerijų šimtai, bet tikrai gerų yra vienetai. Užupio picerija yra Neapolio picos sostinė šalyje, o Pizza Verde sau tylutėliai susirinko reputaciją, jos neišbarstė, ir stebina, kaip pietų Italijos pyrago autentiška šventovė.

METŲ KURORTO RESTORANAS
Pušų paunksmėje S.Dariaus ir S.Girėno g. 25, Palanga Turbūt didžiausias asmeninis rūpestis maistui, kokį tik teko matyti, ir geriausi Kijevo kotletai pasaulyje Ingridos Sabonienės fantastiniame kūrinyje. Aš galėčiau ten gyventi.

METŲ NUSTEBIMAS
22 Mylios, Taikos g. 18, Nida Aš nieko nesitikėjau, ypač po nykaus interjero ir asketiškos erdvės pusėtiname Nidos viešbutyje, tačiau virtuvė pribloškė. Nida tapo pilnaverte Lietuvos gastrononime destinacija.

METŲ RESTORANAS
Agave Rotušės a. 3, Kaunas Šis restoranas atlieka dvi funkcijas: tai ir meksikietiškas bei amerikietiškas be konkurencijos (tik nesirinkite iš meniu, prašykite šefo Rodrigo Canela, kad atneštų pagal savo skonį), ir šiaip pati geriausia vieta man būti Lietuvoje. Jei reikėtų palikti vieną vietą šalyje, aš palikčiau šią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)