aA
Turbūt nepadauginsiu parašęs, kad Italijoje esu garsiausias lietuviškai rašantis maisto apžvalgininkas, ir įtakingiausias. Pinigų už tekstus siūlo nedaug – vieną kitą tūkstantį kasdien, na, maksimaliai dvidešimt. Tiesa, pasiūlo ir susidoroti, bet, manau, čia tik baugina taip.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© DELFI / Karolina Pansevič

Esu rašęs apie kitą Sicilijos piceriją štai čia: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/article.php?id=92224805&=1 – labai patariu, jei atsirastumėt Taorminoje, populiariausiame šios salos kurorte. O dabar esame Palerme, kur atvykome neskelbiamais tikslais ir specialiai žymėtu automobiliu, ir vėl gyvename prie jūros.

Apie vieną iš Palermo picerijų su aukščiausiu įvertinimu iš autoritetingiausio Italijos vadovo, “Gambero Rosso” rašiau prieš metus: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-sako-geriausiai-picerijai-tiek-dar-nesu-mokejes-bet-jus-genijai.d?id=88568021. Netoli tos picerijos, privačioje ligoninėje, neseniai sulaikė 30 metų ieškotą Mafijos bosą Matteo Messina Denaro (https://www.delfi.lt/uzsienyje/article.php?id=92281471). Bet su jokia picų apžvalga tai nesusiję.

Šį kartą mes buvome picerijoje, irgi aukščiausiu įvertinimu pažymėtoje, Archestrato di Gela, kuri taip rimtai žiuri į savo veiklą, kad net turi savo programėlę mobiliesiems telefonams ir planšetėms.

Archestrato di Gela
Archestrato di Gela
© A.Užkalnis


Picerijai vadovauja garsus picininkas Pierangelo Chifari, sicilietis, kuris domisi (kaip ir yra įprasta tarp aukščiausio lygio picų meistrų) ne tik tešlos brandinimu ir kildinimu, bet net miltų malimu malūne – ir šioje picerijoje naudojami tik siciletiškų kviečių veislių miltai, mažo derlingumo, geresnio glitimo rodiklių. Ir, aišku, viskas, kas dedama ant picos, yra tik absoliučiai aukščiausio lygio sudėtinės dalys, daugelis – su geografine kilmės nuoroda, kiekvienas mėsiukas ir sūriukas rūpestingai atrinkti paties šefo. Jis sako: „mano misija yra priblokšti“.

Picerija yra pavadinta pagal Dželos ir Sirakūzų (Sicilijoje) senovės graikų rašytoją Archestratą, kuris buvo savo amžiaus Užkalnis: rašė apie maistą ir gilinosi, kaip ir kur skaniau pavalgius. Be to, Archestratas buvo amžininkų vertinamas, kaip skandalistas ir click-baito autorius (buvo parašęs sekso vadovėlį).

Archestrato di Gela
Archestrato di Gela
© A.Užkalnis


Retų ir brangių sudėtinių dalių pasirinkimas yra labai toli nuo originalios picos idėjos: bet kokių maisto liekanų, sudėtų su sūriu (o pigiausioje, jūreiviškoje, „Marinaroje“, net ir visai be jo). Čia net sūriai – ne vien mocarela (ir nebūtinai vien brangiausioji, buivolių, bet ir karvių pieno – Fior di Latte, kuri duoda elastingesnį luobą), bet ir retesni – scamorza arba caciocavallo.

Picerija yra labai neutralaus, net kuklaus interjero, ir tik pabrėžtinai elegantiškas aptarnavimas parodo, kad esate ne užeigoje. Tuntais eina lankytojai, negavę vietos, bet užsisakę picą išsinešimui.

Archestrato di Gela
Archestrato di Gela
© A.Užkalnis


Jau žinome, kad užkandžių užsisakyti neverta: normaliam skrandžiui picos užtenka per akis.
Fausta užsisakė Roccazelle, daugelio sūrių mišinį – stracciata di buffala (dedamas jau po krosnies), rūkytas Kampanijos sūris, irgi buivolių pieno, mėlynasis pelėsinis, itin retas, nes irgi buivolių pieno, kietojo sicilietiško caciocavallo sūrio trupiniai. Tai buvo sūrių eilėraštis. Tai buvo švelnu ir labai intensyvu. Girdėjosi sūrio muzika: sūris skamba, kaip styginių orkestras.

Aš paprašiau picos Loco Barone: paprasta Kampanijos mocarela, Viduržemio jūros ančiuviai, patys saldžiausi pomidorai San Marzano, vulkaninio dirvožemio, nuo Vezuvijaus šlaitų, raudonėlis ir bazilikas ir paprašiau dar pridėti ančiuvių – beje, ančiuviai čia vienintelis ne Sicilijos ir ne Italijos produktas. Geriausi ančiuviai pasaulyje yra iš Ispanijos; italai pietuose išmoko juos valgyti per ispanų karališkuosius užkariavimus. Čia, picerijoje, juos vadina tiksliai: „alici“, aličiai skiriasi nuo „acciughe“, nes yra švelnesni, trumpesnio brandinimo; net Italijoje ne visi žino skirtumą.

Archestrato di Gela
Archestrato di Gela
© A.Užkalnis


Mano pica buvo tobulybės versija. Vadovėlinė, enciklopedinė, švari, kaip šlifuotas deimantas. Po antrojo atėjimo apsilankęs Sicilijoje Kristus tikrai valgys ją.

Desertai: ir tiramisu, ir paprasta sicilietiška bandelė su kreminiu sūriu – buvo jaukūs ir rūpestingai pagaminti ir parinkti.

Archestrato di Gela
Archestrato di Gela
© A.Užkalnis


Dviese sumokėjome 44 eurus ir 10 EUR arbatpinigių – karališkoje vietoje norėjosi atsidėkoti amerikietiškai. Kai būsite Palerme, nieko geresnio kol kas rekomenduoti negaliu.

Baciamo le mani – bučiuojam rankas. Penkios žąsys iš penkių.

Archestrato di Gela, via Emanuele Notarbartolo, 2F Palermo Tel. +39 091 6258983. Tinklalapis: http://www.arcestratodigela.it Nuo antradienio iki sekmadienio – nuo 19:30 iki 23:30. Rezervacijos privalomos – be rezervacijų net nesvajokite.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(89 žmonės įvertino)
3.0674

Užkalnis: kas yra blogiausia apie lietuvišką maistą? (3)

Žiauriai nenorėjau rašyti šios apžvalgos, kuri yra iš 2022 metų, bet mano draugė, Fausta...

Pagaliau Užkalnis paragavo picos, kuri buvo tobulybės versija: tokią valgytų ir dievai (2)

Turbūt nepadauginsiu parašęs, kad Italijoje esu garsiausias lietuviškai rašantis maisto...

Užkalnis. Kodėl geras restoranas stovi tuščias?

Štai bet kurio pokalbio pradžia, kai manęs prašo konsultuoti apie kokio naujo restorano...

Užkalnis – apie picas: lietuviams mokytis ir mokytis (8)

Kai apie mane nori pakalbėti nekentėjai, rašytojų sąjungos narės, Vilniaus dailės akademijos...

Užkalnis valgo. Kaip sveikas protas Nidoje nugali sovietinį raugą

Jie rašo apie save „meilė nuo pirmo kąsnio“, ir teisingai rašo. Šiandien, naujųjų metų...

Top naujienos

„Delfi TV“ laida „Iš esmės“

Advokatas: Bartoševičiaus situacija sudėtingesnė, negu galėjo atrodyti iš pradžių (14)

Buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui šią savaitę pareikšti įtarimai dėl...

Rusai keičia lietuvių išsvajotos salos veidą: kuria savo rajonus, atidaro parduotuves ir barus (9)

„Tai mūsų mažoji Rusija “, – juokauja Filipas Gavrilovas iš Maskvos. Šis programuotojas su...

Net 225 km/val. greičiu skriejęs „kelių gaidys“ lieja ašaras: nenoriu į kalėjimą (8)

Net 225 km/val. greičiu automagistrale Vilnius-Klaipėda neblaivus skriejęs, mirtiną avariją...

Vilniuje su draugais susitikti išėjęs paauglys dingo be žinios, mama maldauja padėti jį rasti narai jaunuolio nerado, papildyta (4)

Vilniuje šeštadienį su draugais susitikti išėjęs paauglys dingo be žinios. Nerime gyvenanti...

Saulę pamatysime vis dažniau, laukia švelniai žiemiški orai

Pirmadienio diena daugiausia bus debesuota, pragiedrulių sulauksime tik vietomis. Per šalį...

Delfi Mokslas

Širdį spaudžiantis radinys: įtakingo asmens kape archeologai aptiko prieš 2500 metų parašytą meilės laišką

Šiaurės vakarų Turkijoje įsikūręs Izniko miestas gal ir nėra tiek gerai žinomas kaip...

Karas Ukrainoje. Ukrainos ministras: nauji ilgojo nuotolio ginklai nebus naudojami prieš Rusijos teritoriją Zelenskis: Donecko srityje vyksta įnirtingi mūšiai

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino priešo vadavietę, raketų sistemą ir...

NBA lygą sudrebino grandioziniai mainai: jėgas suvienys Dončičius ir Irvingas (1)

NBA lygoje – nauja superjėga. Ilgai deramo pagalbininko neturėjęs Slovėnijos krepšinio...

Nuo vilko ant meškos: pabėgusi nuo smurtautojo Anglijoje, tėvynėje lietuvė susidūrė su kitomis nesėkmėmis

Šiandien Laura Sakavičė sako, kad rado savo gyvenimo tikslą ir skinasi kelią jo link. Ar buvo...

Onkologinę ligą įveikusi 32 m. Monika: savo pavyzdžiu noriu visus įkvėpti ne skųstis, o veikti

„Žmogus yra nugalėtas tik tada, kai jis pats viduje pripažįsta esąs nugalėtas“, - pabrėžia...