Esu rašęs apie kitą Sicilijos piceriją štai čia: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/article.php?id=92224805&=1 – labai patariu, jei atsirastumėt Taorminoje, populiariausiame šios salos kurorte. O dabar esame Palerme, kur atvykome neskelbiamais tikslais ir specialiai žymėtu automobiliu, ir vėl gyvename prie jūros.

Apie vieną iš Palermo picerijų su aukščiausiu įvertinimu iš autoritetingiausio Italijos vadovo, “Gambero Rosso” rašiau prieš metus: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-sako-geriausiai-picerijai-tiek-dar-nesu-mokejes-bet-jus-genijai.d?id=88568021. Netoli tos picerijos, privačioje ligoninėje, neseniai sulaikė 30 metų ieškotą Mafijos bosą Matteo Messina Denaro (https://www.delfi.lt/uzsienyje/article.php?id=92281471). Bet su jokia picų apžvalga tai nesusiję.

Šį kartą mes buvome picerijoje, irgi aukščiausiu įvertinimu pažymėtoje, Archestrato di Gela, kuri taip rimtai žiuri į savo veiklą, kad net turi savo programėlę mobiliesiems telefonams ir planšetėms.
Archestrato di Gela

Picerijai vadovauja garsus picininkas Pierangelo Chifari, sicilietis, kuris domisi (kaip ir yra įprasta tarp aukščiausio lygio picų meistrų) ne tik tešlos brandinimu ir kildinimu, bet net miltų malimu malūne – ir šioje picerijoje naudojami tik siciletiškų kviečių veislių miltai, mažo derlingumo, geresnio glitimo rodiklių. Ir, aišku, viskas, kas dedama ant picos, yra tik absoliučiai aukščiausio lygio sudėtinės dalys, daugelis – su geografine kilmės nuoroda, kiekvienas mėsiukas ir sūriukas rūpestingai atrinkti paties šefo. Jis sako: „mano misija yra priblokšti“.
Picerija yra pavadinta pagal Dželos ir Sirakūzų (Sicilijoje) senovės graikų rašytoją Archestratą, kuris buvo savo amžiaus Užkalnis: rašė apie maistą ir gilinosi, kaip ir kur skaniau pavalgius. Be to, Archestratas buvo amžininkų vertinamas, kaip skandalistas ir click-baito autorius (buvo parašęs sekso vadovėlį).
Archestrato di Gela

Retų ir brangių sudėtinių dalių pasirinkimas yra labai toli nuo originalios picos idėjos: bet kokių maisto liekanų, sudėtų su sūriu (o pigiausioje, jūreiviškoje, „Marinaroje“, net ir visai be jo). Čia net sūriai – ne vien mocarela (ir nebūtinai vien brangiausioji, buivolių, bet ir karvių pieno – Fior di Latte, kuri duoda elastingesnį luobą), bet ir retesni – scamorza arba caciocavallo.
Picerija yra labai neutralaus, net kuklaus interjero, ir tik pabrėžtinai elegantiškas aptarnavimas parodo, kad esate ne užeigoje. Tuntais eina lankytojai, negavę vietos, bet užsisakę picą išsinešimui.
Archestrato di Gela

Jau žinome, kad užkandžių užsisakyti neverta: normaliam skrandžiui picos užtenka per akis.
Fausta užsisakė Roccazelle, daugelio sūrių mišinį – stracciata di buffala (dedamas jau po krosnies), rūkytas Kampanijos sūris, irgi buivolių pieno, mėlynasis pelėsinis, itin retas, nes irgi buivolių pieno, kietojo sicilietiško caciocavallo sūrio trupiniai. Tai buvo sūrių eilėraštis. Tai buvo švelnu ir labai intensyvu. Girdėjosi sūrio muzika: sūris skamba, kaip styginių orkestras.
Aš paprašiau picos Loco Barone: paprasta Kampanijos mocarela, Viduržemio jūros ančiuviai, patys saldžiausi pomidorai San Marzano, vulkaninio dirvožemio, nuo Vezuvijaus šlaitų, raudonėlis ir bazilikas ir paprašiau dar pridėti ančiuvių – beje, ančiuviai čia vienintelis ne Sicilijos ir ne Italijos produktas. Geriausi ančiuviai pasaulyje yra iš Ispanijos; italai pietuose išmoko juos valgyti per ispanų karališkuosius užkariavimus. Čia, picerijoje, juos vadina tiksliai: „alici“, aličiai skiriasi nuo „acciughe“, nes yra švelnesni, trumpesnio brandinimo; net Italijoje ne visi žino skirtumą.
Archestrato di Gela

Mano pica buvo tobulybės versija. Vadovėlinė, enciklopedinė, švari, kaip šlifuotas deimantas. Po antrojo atėjimo apsilankęs Sicilijoje Kristus tikrai valgys ją.
Desertai: ir tiramisu, ir paprasta sicilietiška bandelė su kreminiu sūriu – buvo jaukūs ir rūpestingai pagaminti ir parinkti.
Archestrato di Gela

Dviese sumokėjome 44 eurus ir 10 EUR arbatpinigių – karališkoje vietoje norėjosi atsidėkoti amerikietiškai. Kai būsite Palerme, nieko geresnio kol kas rekomenduoti negaliu.

Baciamo le mani – bučiuojam rankas. Penkios žąsys iš penkių.

Archestrato di Gela, via Emanuele Notarbartolo, 2F Palermo Tel. +39 091 6258983. Tinklalapis: http://www.arcestratodigela.it Nuo antradienio iki sekmadienio – nuo 19:30 iki 23:30. Rezervacijos privalomos – be rezervacijų net nesvajokite.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)