aA
Džiaugsitės sužinoję, kad tai paskutinis šiemet itališko restorano aprašymas - žinoma, ne todėl, kad manęs į juos nebeįleistų. Tiesiog parskrisiu į Vilnių netrukus (kelioms dienoms) ir prasinešiu per restoranus, prikaupsiu informacijos apžvalgoms apie mylimą Tėvynę ir jos valgymo įstaigas. Ir tada atgal. Žinoma, pirmoji priežastis yra trečiasis skiepas, kurį labai rekomenduoju visiems ir kiekvienam. Net jei nebijote ligos, pasidarykite jį dėl malonumo ir dar dėl to, kad jums niekada netektų eiti į Gustuko piceriją - girdėjau, ten skiepytų nelaukia.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© Milda Maria Užkalnytė

Restoranas “Buatta”, apie kurį šiandien papasakosiu, yra pačiame Palermo centre, turistinėje gatvėje, ir man pasirodė keista, kad jis teigiamai įvertintas “Michelin” gido ir kitų garsių leidinių: ir “Gambero Rosso”, ir “L’Espresso”, ir “Slow Food”. Labai retai pasitaiko, kad geri restoranai būna turistų ganyklose, nes paprastai mechanika yra tokia: arba į restoraną ateina netyčia, kadangi jis ant tako ir tinka žmonėms, kurie eina bet kur, kad tik nereikėtų klaidžioti (ir tada dėl jų nereikia stengtis), arba į restoraną eina dėl maisto, ir tada tikrai neapsimoka būti ant turistinio tako ir mokėti trigubai didesnę nuomą.

Šiaip turistai yra neišrankūs gyvūnai: net ir Sicilijoje, kur maistas fantastiškas, yra vietų, kur žmonės sėdi, valgo lauke, praeidamas pasižiūri į jų lėkštes ir žinai, kad nieko gero. Net ragauti nereikia. Mat pasaulis pilnas žmonių, kuriems tas pats, ką valgyti. Jie kemšasi dalykus į save negalvodami ir nesuvokdami. Taip yra todėl, kad juos vaikystėje neskaniai maitino, skonis nebuvo išlavintas, ir jie išaugo tokie organoleptiškai neįgalūs.

“Buatta” skelbiasi siūlantys liaudies maistą, ir jie nemeluoja. Šiaip Sicilija tradiciškai nėra turtingas kraštas, ir žmonės valgė labai kuklų, negudrų maistą iš labai gerų produktų (geriausios pasaulio citrinos, geriausias alyvuogių aliejus, pomidorai apskritai tobuli, geresni net nei tie, kurie prie Neapolio). Restoranas tai atkuria ilgai negalvodamas ir atkiša turistams senamadiškus primityvius patiekalus, tokį itališką mūsų baltos mišrainės ir karbonadų atitikmenį.

Kūrybos - praktiškai nulis. Užtat imtasi normalios rinkodaros, nutaikytos į neišmanėlius: prikišta garsių prekės ženklų sudėtinių dalių pavadinimų, kad pataikytų į savivertę tiems valgytojams, kurie neatskiria virto kumpio nuo rūkyto, bet nori galvoti, kad čia paragavo kažką labai jau tokio pripažinto, patvirtinto ir prestižinio. Taip pat elgiasi alyvuogių aliejaus pardavėjai Lietuvoje: kadangi dauguma pirkėjų pagal skonį neskiria saulėgrąžų aliejaus nuo masažo aliejaus, tai kai jiems reikia parduoti brangų alyvuogių aliejų, rašoma, kiek konkursų aliejus yra laimėjęs ir kaip jis pripažintas geriausiu (kadangi Italijoje konkursų yra begalės ir kiekviename - dešimtys prizininkų, tai kiekvienas aliejus būtinai bus ką nors laimėjęs).

Pasta bucatini (kaip stori spagečiai, tik su skylute per vidurį) su laukiniais pankoliais ir ančiuviais buvo valgoma, bet aš tokią ir pats pasigaminu. Tai - rodiklis. Aš nenoriu restorane valgyti taip, kaip aš ir pats galiu pagaminti. Už penkiolikos eurų pastos lėkštę aš noriu stebuklo. Turiu tokią teisę.
Pasta žuvies (juokingas pavadinimas: jūrų gaidys, angliškai - gurnard) sultinyje (maži ryžiukai) irgi buvo gera, bet ir vėl, paprasčiausias paprastumas.

Sicilietiškos dešros su pankolių sėklomis? Geroje parduotuvėje Palerme tikrai gardesnių nusiperku (sicilietiška dešra yra mano mėgstamas patiekalas, dievinu šį maistą). Tą patį galiu pasakyti ir apie jūros gėrybes, virtas puode, su duonos trupinių patirštinimu - klasikinis beturčių būdas daryti, kad būtų sočiau, taip maitino vargingiausius valstiečius, bet ar mums taip reikia valgyti šiandien?
Sicilietiška kasata (pyragas su rikotos sūriu ir cukatomis) buvo kaip iš vidutiniško prekybcentrio, o jau boba (variantas be romo, su kaštainiais ir svarainiais) buvo tiesiog sugadintas klasikinis Neapolio desertas.

Dviese sumokėjome 103 EUR ir arbatpinigius. Deja, negaliu šiai turistų gaudyklei duoti daugiau, nei dviejų žąsų iš penkių. Geriausias dalykas restorane yra puikus interjeras ir šachmatinės grindys, kaip tame restorane iš filmo “Krikštatėvis”, kur jaunasis Michaelas Corleone nušauna ir konkurentą, ir korumpuotą miesto policijos vadą. Filmo režisieriui taip patiko grindys restorane, kad tyčia buvo pakėlęs kamerą aukščiau, nei įprastai, kad tų grindų daugiau matytųsi kadre.

Kokia išvada? Kartais ir Michelin kritikai klysta. Kartais teisus būna Užkalnis.

Buatta, via Vittorio Emanuele 176, Palermo, Italija. Tel. +39 091 322 378. Tinklalapis: www.buattapalermo.it

Nuo antradienio iki sekmadienio, nuo 13:00 iki 15:00 ir nuo 19:30 iki 23:30

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(359 žmonės įvertino)
1.7493

Užkalnis valgo Vilniuje: koks prizas už antrą vietą nuo galo? (71)

Yra toks anekdotas. Mokytoja sako mokiniui: „Lukai, tu toks nevykėlis, kad jeigu būtų nevykėlių...

Užkalnis: palikite gruzinų virtuvę ramybėje, jei nemokate jos gaminti (52)

Čia bus greita apžvalga apie restoraną, kurį aš radau pristatymo tarnyboje Wolt , ir internete...

Užkalnis nusivylė: kad taip gamintum, reikia nekęsti maisto (61)

Jeigu veganui duotum kepti jautienos steiką, kaip jam sektųsi? Turbūt nelabai. Nes jam neskanu toks...

Užkalnis: metus pradėkite nuo pavalgymo už 550 eurų (69)

Apie pinigus ir pavalgymus rašyti niekinga ir žema, kaip sako dvasingi žmonės, inteligentai ir...

Užkalnis skelbia: geriausi 2021 restoranai Lietuvoje jums neprivalo patikti (41)

Sveiki, ir džiaugiuosi šventėmis kartu su jumis. Tegul jums metai būna linksmi, turtingi (kaip...

Top naujienos

Ieškant išeičių dėl Kinijos – perspėjimas: žiūrėkit, kad neliktume prie suskilusios geldos (87)

Atrodo – techninė detalė, bet sukėlė milžiniškas kontraversijas. Į viešumą išlindusi...

Dulkys sureagavo į dar vieną liūdną sergamumo rekordą: pripažįsta, kad yra ne tik blogų žinių (3)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį prieš Vyriausybės pakomentavo...

Socialiniuose tinkluose – rusų karių artimųjų užuominos: tai ne pratybos (131)

Augant įtampai tarp Rusijos ir NATO , socialiniuose tinkluose skelbiamos žinutės rusų kalba...

Anušauskas patvirtino, kad buvo atnaujinti mobilizacijos planai: detalės neatskleidžiamos (10)

Vyriausybė spręs dėl ilgalaikės pilietinio pasipriešinimo strategijos. Dėl pavadinimo...

Putinui – nemalonūs signalai iš Italijos (15)

Italijos vyriausybė paragino šalies didžiųjų kompanijų vadovus atsisakyti trečiadienį...

Panevėžio ligoninei – rimti darbuotojų kaltinimai: vieną faktą laiko ypač iškalbingu (1)

Įkandin Respublikinės Šiaulių ligoninės, liūdnai pagarsėjusios dėl personalo galimai patiriamo...

„Lietuvos geležinkeliai“ neveš kalio trąšų trijų bendrovių prašymu gavo dar 2 paraiškas (23)

„Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) po vasario 1-osios negabens į JAV sankcijų sąrašus įtrauktos...

Tašką rinktinėje deda Mantas Kalnietis (25)

Manto Kalniečio era Lietuvos rinktinėje baigta. Ilgametis nacionalinės komandos aikštės...

Gediminas Kirkilas. Menas sutarti ir konkuruojant

Reitingai ir lyderystė yra labiau susiję reiškiniai, nei galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio....

Skuodis teigia negalintis garantuoti, kad baltarusiškų trąšų tranzitas sustos: nenoriu, kad susikurtume klaidingų lūkesčių (5)

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad vasario 1 d. nutraukus „Lietuvos geležinkelių“...