aA
Jeigu kas dar negirdėjote, neseniai buvo mano draugės Faustos gimimo diena, ir kaip tik mano prašymu Vyriausybė buvo leidusi restoranams aptarnauti žmones lauke. Fausta, jei nepastebėjote, yra DELFI autorė, ir ji jums rašo tomis retomis progomis, kai mano žavaus veido portale nebūna. Jei mėgstate mano rašymus, tai jos tekstai jums juo labiau patiks.
Andrius Užkalnis, kibininėje "Pas Konradą"
Andrius Užkalnis, kibininėje "Pas Konradą"
© Fausta Marija Leščiauskaitė

Taigi ta proga galėjau grįžti į sunkų ir atsakingą apžvalgininko darbą jau pačioje fronto linijoje, nebe į namus užsisakinėti maistą, ir kartu savo moterį pavaišinti gimtadienio priešpiečiais (paskui pietavome Užupio picerijoje, bet apie ją jau esu rašęs).

Apie tą kibinų restoraną, o iš tiesų tokią būdelę, nelabai mandresnę už mūsų pačių sodybos namelį prie miško, mums užrodė jodinėjimo trenerė Naujadvario žirgyne, Jovariškėse prie Trakų (ten jodinėja elitas, bet gal ir jums ras laiko, jei domina). Sako, labai geri kibinai pas Konradą, prie kelio iš Trakų link Aukštadvario. Tai mes pagalvojome, kad negali vietiniai nežinoti, ir reikia pasitikėti.

Tai prašom, Lietuva – kaip Kalifornija. Ir kuo skiriasi Lietuvos policija nuo sovietinės milicijos? Daug kuo, viskuo į gerąją pusę, ir jau tikrai niekas milicininko apie kibinus ar čeburekus neklaustų.
Andrius Užkalnis


Ir, žinoma, kas gali būti geresnio, nei kibinas mylimos moters gimtadieniui? Geriau tik du kibinai ir sultinukas.

Kibininę radome be vargo, rasite ir jūs – 47 km nuo Vilniaus centro, bet, žinokit, verta. Aš važiuočiau ir 470 km, juolab kad benzinas nėra brangus, o ir laiko per akis, darbdavio neturiu, parašau šį bei tą už pinigus, žurnalą išleidžiu, parduodu puodukus ir koldūnus – taip ir gyvenu.

Restorane meniu didelis, ilgesnis, nei „Stikliuose“: ir šašlykai, ir sprandinė, ir lašiša, ir karbonadai, ir vištiena, ir silkė, ir koldūnai, ir blyneliai ir kijevai visokie, bet ar mes kokie rajūnai, kad tiek valgyti. Be to, ir pinigai ant medžių neauga. Pakaks kibinų (1,70 EUR) ir sultinuko (vienas euras), ir dar pasiėmėm gazuoto vandens su burbuliukais, ir už viską sumokėjau 9 EUR su trupučiu, kas yra nedaug netgi tiems iš jūsų, kas nėra garsūs rašytojai ir leidėjai-oligarchai.

Atsisėdome lauke prie prestižinio staliuko (nuotraukoje parodyta visame gražume), ir neužilgo atnešė maistą. Gerai, kad neužilgo, nes pavasaris vėlyvas ir yra žvarbu. Mums bevalgant, atvažiavo policija (ne todėl, kad kas iškvietė, mane pamatę, o kibinų), o paskui dar vienas ekipažas – irgi kibinų, ir visas skyrius policijos motociklininkų, kurie pasistatė motociklus prie kibininės lyg parodoje, veidrodėlis į veidrodėlį, o priešais – seržanto motociklas (nežinau, ar jis tikrai seržantas, taip kariuomenėje vadinasi skyriaus vadas, o policijoje gal kitaip?). Ir jie irgi, atspėkite, ko atvažiavo? Kibinų.

Ta vieta apylinkėse, matyt, yra legendinė.

Pas mus Los Andžele sakoma, kad jei nori žinoti geriausių spurgų parduotuves, klausk policijos, nes policininkai (kaip ir „Simpsonuose“) mėgsta spurgas ir atskiria geras nuo vidutinių.

Tai prašom, Lietuva – kaip Kalifornija. Ir kuo skiriasi Lietuvos policija nuo sovietinės milicijos? Daug kuo, viskuo į gerąją pusę, ir jau tikrai niekas milicininko apie kibinus ar čeburekus neklaustų. O dabar policija yra bendruomenės dalis, kaip Vakaruose.

Lietuvoje su kibinais yra taip: labai daug vidutiniškų (net ir Trakuose, iš kur šis karaimų delikatesas pasklido po visą šalį), pačios populiariausios vietos turi didžiausias automobilių stovėjimo aikšteles ir gamina nuobodžius blankaus skonio pyragėlius.

Ir tikrai policininkų pasirinkimas Krasnapolyje pasirodė tikslus: kibinų įdaras labai sultingas, puiki mėsa (kiauliena) su stambiai supjaustytais svogūnais, ir daug, daug sulčių. Jei kibiną gali suvalgyti, riebiomis sultimis bent kiek neapsitaškęs, tai tu ne kibiną valgei. Iš kibino turi sunktis ta kvapni, gosli, apetitiška drėgmė ir skystis. Ir čia taip ir buvo.

Kibinai kilę iš Krymo, o ten jau Osmanų imperijos ir mongolų Aukso Ordos Krymo chanato kulinarinis genetinis kodas: kur mėsa turi kvepėti, kliuksėti ir būti kokia tik nori, bet ne sausa.

Prie geriausių Lietuvos kibinų buvo puikus vištienos sultinys – ne iš kubelių, iš tikros vištos, šilkinės tekstūros skystis blizgėjo pavasario saulėje.

Tai tuo ir baigsiu: žirgyno pasirinkimas ir Lietuvos policijos pasirinkimas, tai kibininė, kuri padeda mūsų geriausiems uniformuotiems vyrams ir moterims ginti, saugoti ir padėti, ir, sakau atsakingai, geriausi kibinai mūsų šalyje.

Penkios žąsys iš penkių, ir šįkart visos mano žąsys – su šalmais ir ant motociklų, policijos garbei.

Pas Konradą, Krasnapolio kaimas, Aukštadvario seniūnija, Trakų rajonas. Tel. +370 (699) 34404. Dėl darbo laiko ir kibinų buvimo teiraukitės telefonu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(560 žmonių įvertino)
1.9054

Užkalnis naudojosi skiepyto elito teise valgyti „Neringos“ viduje, nebe terasoje (285)

Nauda iš skiepų didesnė, nei tik tas lipdukas, kurį duoda po bakstelėjimo į ranką: jei esi...

Kaip Užkalnis kėlė puotą savo damai už 9 eurus ir geriausius Lietuvos kibinus rado (195)

Jeigu kas dar negirdėjote, neseniai buvo mano draugės Faustos gimimo diena, ir kaip tik mano...

Užkalnis: sovietinio maisto tradicija Vilniuje, nereikia nė Grūto parko (373)

Tiesą sakant, net nežinau, ar Grūto parke kas nors duoda valgyti šiais laikais, bet ne tai yra...

Užkalnis: valgiau Vilniuje, kaip raudonsprandžių Amerikoje (147)

Sakykit ką norite, man patinka Amerika. Vis labiau patinka ta jos dalis, kur yra žmonės su...

Užkalnis: nuo tokios picos galima lytiškai susijaudinti (126)

Žinau, kad dažnai kalbu apie geriausias picas, picas-nugalėtojas, apie geriausią itališką...

Top naujienos

Dailius Dargis | D+

16 valandų su savo pagrobėju praleidęs žinomas Lietuvos aktorius papasakojo, kaip viskas vyko: aš tapau jo savotišku pagalbininku

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje buvo kelios, tačiau plataus atgarsio sulaukusios įkaitų...

Psichologė pasakė, kada santuokoje jau laikas sukti skirtingais keliais: svarbu viską matyti skaidriai (48)

Kai lyčių stereotipai trinami laikmečio ar kitų procesų, kuo gi skiriasi vyras ir moteris? O...

Iš COVID-19 duomenis nagrinėjančių ekspertų – nerimo ženklai: kertasi dvi pandemijos (32)

Kai Ziyado Al-Aly vadovaujama tyrimų grupė pranešė jam, kaip dažnai diabetas kerta...

Restoranuose drastiškai trūksta darbuotojų: sugrįžusieji iš prastovų susirenka išmokas ir patraukia kitur (197)

Neseniai atsidarius lauko terasoms, maitinimo įstaigos jau jaučia darbuotojų stygių. Pusę metų...

Mirė garsi virtuvės šefė, „barbekiu mama“ Halina Bovševič (158)

Gegužės 9-ąją nuo koronaviruso mirė žinoma virtuvės šefė, barbekiu mama vadinta Halina...

Nepavykęs Kremliaus noras įgelti: lietuviai, rinkitės – ginklai arba vakcinos (541)

Lietuvos kariuomenės įsigijimai visada buvo ir išliko Kremliaus propagandistų dėmesio centre: tai...

Pavydas poroje: kada jis santykius griauna, o kada jiems padeda? (6)

Meskite į mane akmenį tie, kas niekada nejautė pavydo. Iš tiesų šis jausmas mus lydi nuo...

Gydytojas įvardijo, koks skausmas mus labai sendina: patarė nedelsti du skaičiai parodys, ar efektyviai sportuojate (14)

Pradėdami sportuoti, ypač vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, sporto salėje kartais nesupranta...

Orijus Gasanovas papasakojo, kodėl dabar pats geriausias laikas keliauti: stebina prabangių viešbučių kainos ir galimybės (15)

Dabar, kai pasaulis stengiasi išsivaduoti iš COVID–19 sukeltos pandemijos, vis dažniau iškyla...

Kraupiai atrodantis prietaisas 1925-aisiais turėjo keistą paskirtį: tai – „Izoliatorius“ (3)

Susikaupti neleidžiančius išorės trukdžius pašalinantys įtaisai yra nepaprastai paklausūs: jei...