Ir sveikas maistas nebūtinai yra neskanus maistas. Kad sveikai maitintumeis, nebūtina šlamšti tik salotas ar garintas daržoves. Siaubas, kaip nemėgstu garintų daržovių, o taip pat daržovių, keptų ant griliaus; žinot, kokia mano mėgstamiausia daržovė? Pusės kilogramo jautienos gabalas.

Ir sveikas maistas nebūtinai reiškia vegetarišką, arba, gink Dieve, veganų maistą. Žaliavalgystė išvis yra nesusipratimas, panašiai, kaip automobilis su mechanine greičių dėže: galima pačiam junginėti pavaras, tačiau kam to reikia, kai yra sukurta automatinė? Ne tam mūsų protėviai išrado ugnį, keptuvę ir puodą, o taip pat mikrobangų krosnelę, kad neapdorotą maistą į save kištumėmės. O kad žodis “vegetaras” yra kilęs iš senovės Amerikos indėnų žodžio, kuris reiškia “blogas, netikęs medžiotojas”, tai žino visi. Esu apie tai rašęs.

Vilniuje, Užupyje, prestižinėje Malūnų gatvėje, yra apynaujis restoranas “Health” (angliškai tai reiškia sveikatą, mokykitės ir jūs kalbos, jei dar nepradėjote), kuris skelbia save “subalansuoto maisto restoranu”. Mums ten pasiūlė nueiti bičiuliai Artur ir Ieva Swan, sportininkai ir interneto įžymybės (žinomi kaip “Motyvuoti atletai”), su kuriais dalinamės didžiuliu palankumu Amerikai ir jos vertybėms, be to, kartais su Arturu susitinku sporto klube, jei ir jis, ir aš būnam Lietuvoje tuo pačiu metu. Tai, sakom, pabandysime sveikai pavalgyti kartu su tais, kam sveika mityba yra profesijos dalis.

Aš nevardinsiu visų patiekalų iš eilės, nes bus nuobodu, ir jūs liausitės skaitę. Estetiškai atrodė, bet nebuvo geras (greičiau beskonis, jeigu jau taip) aštuonkojo patiekalas su saldžiosiomis bulvėmis (€18). Bulvės gardesnės už aštuonkojį. Aštuonkojis yra jautrus ir opus padaras ant grilio, ne visiems jį pavyksta pagaminti skaniai, ir čia jis buvo turbūt silpniausias iš patiekalų.

Nei gero, nei blogo nesakysiu apie antienos krūtinėlę su bolivinėm balandom (€14). Viskas su ja gerai. “Vidutiniška”, sakė mūsų draugai. Bolivinė balanda yra vienas sveikiausių dalykų pasaulyje. Bet man tiesiog yra atsibodusi antis Lietuvos restoranuose. Nieko negaliu su savim padaryti. Kadangi aš esu subjektyvus apžvalgininkas ir dar nuotaikos žmogus, rašau, kaip man atrodo. Yra trys madingi valgomi dalykai, kurių nenoriu matyti arti savęs, ne todėl, kad jie blogi, o todėl, kad juos visi įjunko gaminti. Nelaiko nervai. Falafeliai, šakšukos (Artimųjų Rytų kiaušinienės) ir antiena. Aš, žinoma, neduosiu restoranui blogesnio vertinimo tik todėl, kad jie turi antienos valgiaraštyje, bet savo nuomonę pasakysiu, nes jūs skaitote šiuos tekstus dėl mano nuomonės, o ne dėl objektyvaus vertinimo.

Tuno ir jautienos tartarai (abu po €7) buvo puikūs. Pilni skonio, gerai parinktais padažais, dar su mandrais sepijų rašalo ir tapiokos traškučiais. Tapioka (kai kada rašo “tapijoka”, kalbininkai dar nenusprendė), jei ką, yra braziliško šakniagumbio, kasavos, arba valgomojo manijoko, krakmolas, švarus ir be glitimo, ir jeigu jūs dar neatradote tapiokos, reiškia, dar nesate sveikos mitybos olimpinėse aukštumose.

Krevečių užkandis (€8) buvo tiesiog gardus ir kokybiškas. Naujais skoniais nepribloškė. Kepimas tyrame kokosų aliejuje gali skambėti gana radikaliai sveikatos prasme, tačiau skoniui didelės įtakos jis neturi.

Nuostabi buvo sūdyta lašiša (€6). Ši žuvis gali būti nuobodžiausia ant viso stalo, ji gali būti budinti žuvis ten, kur lankytojai nemėgsta žuvies (pavyzdžiui, Buenos Airėse, kur vietiniai žuvies nevertina ir nevalgo, išskyrus Peru virtuvės užeigas, liūdname japonų restorane, kur nuėjome iš smalsumo, visi žuvies patiekalai buvo iš lašišos - tokio liūdesio seniai nebuvome matę), o čia lašiša su žirnelių kremu ir marinuotomis mėlynosiomis morkomis buvo tobula. Mėlynosios morkos? Taip, kaip tik neišsidirbinėja tas sostinės elitas.

Skaniausias man buvo keptas haloumi sūris (čia toks iš Kipro), €12, su bolivinių balandų koše (virta burokėlių sultyse, todėl raudona) morkų kremu, kale kopūstu, džiovintų vaisių tyre. Taip, tą sūrį nėra gudru iškepti (aš ir pats moku, ir dabar užsimaniau berašydamas, bet kur tu tokio gausi Argentinoje, iš kur rašau šią apžvalgą), bet nepaisant paprastumo, tai fantastiškas patiekalas. Jei ten vėl eisiu, vėl jo užsisakysiu.

Iš desertų labiausiai patiko tapiokos pudingas, €5,50. Kaip geras, sveikas pusryčių patiekalas, ir toks gaivinantis.

Keturiese sumokėjome €143,80 ir arbatpinigius. Brangu? Nepasakyčiau. Jei valgytume dviese, tokia suma būtų prie didesnių, bet čia buvome keturiese ir visko užsisakėme ir suvalgėme daug ir įvairiai. Sveikas maistas gali būti skanus ir nebaisus. Kai kas gali būti ir labai skanu. Keturios žąsys iš penkių.

Health, Malūnų g. 4, Vilnius. Tel. +370 649 09333. Facebook profilis: https://www.facebook.com/healthrestoranas

Sekmadieniais ir pirmadieniais nuo 11:00 iki 21:00, nuo antradienio iki ketvirtadienio nuo 11:00 iki 22:00, penktadieniais ir šeštadieniais nuo 11:00 iki 22:30.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)