Valgymo prasme buvo keistas atradimas: emigrantai grįžta, ir šviesiausi bei gabiausi jų atsiveža su savim geriausius dalykus, kuriuos randa ir išmoksta užsienyje. Tai negali nedžiuginti net ir tokio bambeklio, kaip aš.

Anksčiau Šiauliuose beveik nebuvo ką valgyti tam, kas yra reiklus maistui – visas miestas buvo kaip 1991 metai, ir geriausias pasirinkimas buvo „McDonald‘s“ didžiajame prekybos centre graikišku pavadinimu. Paskui radome puikų amerikietiško stiliaus restoraną „Cask 215“ (jame ir dabar gerai).

Dabar nuvažiavome ir radome dar vieną vietą, paklausykite.

„Black Bar“ yra centre, Vasario 16-osios gatvėje, ir interjeras yra turbūt vienintelis dalykas čia, dėl kurio nebuvau tikras. Man labai patiko šis baras, bet interjeras tai aš nežinau: baras pakankamai tiksliai imituoja anglišką aludę (na, gerai, tai vis tiek „angliška aludė užsienyje“, jei jau taip), sietynas palubėje imituoja mano giminių Kaune skonį, o sėdimos vietos ir staliukai imituoja tuos laikus, kai Lietuvoje buvo pavojinga vaikščioti vakarais ir sproginėjo automobiliai bei komerciniai kioskai. Bet tai vienintelė pretenzija, kurią turiu. Dabar apie maistą.

Valgiaraštis spausdintas ant popieriaus, kuris primena prabangius tapetus (žiūrėkite nuotraukas), bet man tai netrukdo. Iš pirmo žvilgsnio jis atrodo eklektiškas ir beveik standartinis, nieko nematyto: kepta duona (bet paskui pastebi, kad su Parmigiano sūrio padažu), sūrių rinkinys (tik paskui pamačiau, kad su svogūnų ir moliūgų marmeladu – ne kaimo turizmas ir tikrai ne tai, ko tikiuosi iš Šiaulių), tuno tartaras (bet su avokado kremu). Suprantu, ką jie daro, ir pritariu: viena vertus, patiekalai turi nenugąsdinti tų lankytojų, kurie pažįsta tik keptą duoną, antra vertus, jie neturi nuvilti ir tų, kurie yra valgę už tinklinių picerijų ribų.

 Tartaras su avokadais

Pats baras apie save kalba kukliai ir aptakiai – feisbuke ir savo tinklalapyje. Tačiau oficialiame turistiniame Šiaulių puslapyje radau štai kokį aprašymą: „Išrankiausieji maistui renkasi neįpareigojančios, jaukios aplinkos gastropub‘ą „Black Bar“, kuriame vyriausiuoju šefu dirba Algirdas Matačiūnas, turėjęs galimybę dirbti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose bei princo Filipo (karalienės Elžbietos II vyro) namų virtuvėje.“ Hm, na gerai. Manau, tai turiu paminėti.

Ir dabar aišku, kodėl maistas atrodo visgi užsienio įkvėptas. Aš kiekvieną kartą susileidžiu ir suminkštėju, kai randu kur nors Lietuvoje maistą, kuris man primena tai, ką aš ragavau užsienyje. Nes kiekvienas toks restoranas yra žingsnelis pažangos ir geros ateities link.

Tuno kapotinis su avokado kremu (€9) buvo tai, ko tikrai nesitikėjau iš provincijos miesto. Geras tunas, švelnus avokadų kremas mieste, kuris dar prieš dešimt metų turbūt ir avokadų nebuvo matęs, nebent per televizorių. Nekalbant jau apie žalią tuną.

Burokėlių sriuba (€4) – pirmiausiai paaiškinkite man, kaip galima už keturis eurus padaryti tokią skanią sriubą, ir dar pasakykite man, kaip jūs padarėte tokią burokėlių sriubą, kai aš net nemėgstu burokėlių sriubos? Daugiau nieko nesakysiu, išskyrus tai, kad dabar noriu jos dar kartą.

Šonkauliai su bulvių tyre ir coleslaw salotomis (€9,50) – jūs neklausykite manęs ir pasižiūrėkite į nuotraukas. Net ant angliško laikraščio padėti. Ir mėsa krenta nuo kaulo. Super.

Šonkauliai

Angliško stiliaus patikrinimas buvo „Fish & Chips” (€8), gruzdinta žuvis tešloje su bulvytėmis, taip, viskas kaip gerame angliškame pabe, su žirnelių piurė ir tartaro padažu. Alaus tešloje! Kaip priklauso. Tai buvo labai labai gerai. Tai būtų puiku ir Vilniuje, bet Šiauliuose tai atradimas.

Dviese sumokėjome neįtikėtinai mažai - €36,70, ir, žinoma, arbatpinigius, nes arbatpinigius reikia mokėti (čia tik priminiau, kad žinotumėte). Atrodytų, lyg dar euro Šiauliuose nebūtų įvedę, o gal tiesiog Vilniuje mes labai greitai pripratome prie aukštų kainų. Bet kuriuo atveju, šis baras yra dar vienas žingsnis prie tos palaimintos dienos, kai Lietuvoje galima bus valgyti ne tik Vilniuje, Klaipėdoje, Salantuose, Kaune ir Kavarske, bet ir penkiasdešimtyje kitų provincijos miestų, ir tas maistas nebebus kompromisas ar pasirinkimas iš vargo.

Keturios žąsys iš penkių.

Black Bar, Vasario 16-osios g. 48, Šiauliai. Tel. +370 642 44445. Facebook profilis.

Pirmadieniais ir antradieniais – nuo vidurdienio iki 23:00.
Trečiadieniais nuo vidurdienio iki 01:00. Ketviradieniais nuo vidurdienio iki 02:00. Penktadieniais ir šeštadieniais nuo vidurdienio iki 04:00. Sekmadieniais nuo vidurdienio iki 20:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt