Taip Lietuvoje atsitiko todėl, kad lietuviai pradėjo važinėti į Aziją, lyg Palangos ir Šventosios nebebūtų. Dabar net paprasti žmonės gauna pakankamai pinigų, kad į Tailandą skristų, kaip anksčiau skrisdavo į Antaliją ir Hurgadą. Ekonomika auga, laikai geri, pinigų kaip šieno visiems, kas netingi dirbti. Tiesą sakant, į Tailandą dabar ir sulėkė visi, kas ankščiau važinėjo į Lietuvos pajūrį, nes neturėjo fantazijos, o dabar jie neturi fantazijos ir šlepsi guminėm tapkėm per oro uostus į pigius kui-samui kurortus pietryčių Azijoje. Dabar Tailandas yra naujausia kelionių kryptis tiems, kas nemėgsta keliauti.

Nuvykę į Tailandą, lietuviai pirmiausiai ieškojo maisto, panašų į lietuvišką arba nelabai egzotinio, paskui stebėjosi, kad negalima mokėti litais (paskui – kad negalima eurais, taigi Europos Sąjunga), o vėliau pradėjo pratintis prie Azijos patiekalų nuo sriubos su kokoso pienu, ir su jais ir pasiliko. Deja.

Kokosų pienas Azijos restoranuose dabar yra tai, kas prieš du ar tris dešimtmečius Lietuvos kinų restoranuose buvo sirupas ir krakmolas. Dera prie visko, su viskuo ir kiekvienam gyvenimo atvejui.

Aš esu Azijos virtuvės žinovas (gal vienas geriausių Lietuvoje, bet nesustokim ties tuo faktu, aš čia ne tam rašau, kad girčiausi), ir man kiekviena nauja Azijos virtuvės vieta Lietuvoje yra įdomi. Vis laukiu revoliucijos ir proveržio. Vis laukiu, kada Lietuvon prigužės azijiečių, ir viskas pakvips, kaip Čikagos ar Niujorko kinų ir vietnamiečių kvartalai.

„Dou Asia“ yra naujas restoranas Vilniuje, Kauno gatvėje – Naujamiestyje ir toliau dygsta valgymo vietos. Viskas atrodo labai paprastai, net asketiškai ir, bent jau iš lauko, purvinai. Tokie čia pastatai, šitoje Vilniaus vietoje, kuri yra palikimas iš sovietmečio. Kaip suprantu, pagrindinė valgytojų masė yra tie žmonės, kurie čia valgo pietus. Nežinau, ar daug kas ateina vakarienės.

Valgiaraštis nedidelis, ir apima kelias Azijos šalis. Mes pasiimam paragauti kelis patiekalus.

Pho Bo (4,90 EUR) sriuba tiršta ir aštri. Nieko su šia vietnamietiška sriuba nebuvo blogo, bet nieko ir gero: iš naujo jos niekada neužsisakinėtume. Nieko įsimenamo – ir net autentiško Azijos kvapo nebuvo.

Labiau nuvylė Tailando sriuba Tom Yum (irgi 4,90 EUR). Ji turi būti rūgštoka, bet šita buvo per rūgšti, ir rūgštumas niekuo neatsvertas ir nesubalansuotas.

Mongoliški kukuliai (3,70 EUR) buvo neblogi – vėlgi, neskubėtume jų vėl užsisakyti, – bet ryžiai buvo pervirti, netinkamos konsistencijos. Lipnus marmalas. Aš geresnius išverdu, net nemėgdamas ryžių, ir tai yra stiprūs žodžiai.

Jautiena su porais (5,90 EUR) buvo plokščio skonio, be išraiškos – beveik tas pats, kaip laižyti kartono dėžę. Pervirtų ryžių makalošė. Kur Azijos skonių ir kvapų šėlsmas? Kur įkvėpimas? Restoranas sako, kad juos įkvėpė Azijos virtuvė, bet aš nematau jokio įkvėpimo, tik pilkas patalpas Naujamiestyje, su pilku maistu.

Wok su vištiena (4,50 EUR) buvo tiesiog riebaluotų makaronų krūva. Nei skonio, nei meilės, nieko. Nevadinčiau valgyklos maistu: valgyklos skaniau pagamina.

Už viską sumokėjome labai nebrangiai, 28,30 EUR ir arbatpinigius, ir maisto būtų gana keturiems žmonėms, jei jis būtų skanus ir valgomas, bet toks jis nebuvo.

Šis restoranas daro daugiau blogo negu gero: žmonės, mažai keliavę, gali įsivaizduoti, kad Azijos maistas yra ir turi būti toks. Jie paskui visiems sakys, kad nemėgsta Azijos maisto. Gal ne iš piktos valios – nemanau, kad jie tyčia gamina taip nykiai, greičiausiai jie tiesiog nesupranta šio maisto arba dirba iš receptų, kuriuos rado internetuose. Bet mane jie nuliūdino.

Gal norai ir buvo geri, bet jūs žinote, kur gerus norus naudoja kaip statybinę medžiagą kelių tiesimui. Gaila, kad taip. Viena žąsis iš penkių už šitą nusivylimą.

„Dou Asia“, Kauno g. 13, Vilnius. Tel. +370 602 23969. Facebook profilis: https://www.facebook.com/DouAsia.lt/

Nuo pirmadienio iki šeštadienio - nuo 11:30 iki 20:30. Sekmadieniais nuo 11:30 iki 18:30.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt