Anot „Go Vilnius” derybos dėl „Michelin” įvertinimo vyko dar prieš prasidėjus pandemijai, 2019 metais. Tačiau tada už derybas atsakingos institucijos gavo aiškų atsakymą, kad vien tik Lietuva organizacijai nėra įdomi.

„Mūsų šalies atsakingos institucijos buvo pradėjusios aktyvias derybas dar 2019 metais, kalbėjome tiek miesto, tiek šalies vardu. Bet tada buvome gavę aiškų atsakymą, kad vien Lietuva jiems nėra įdomi, įdomios būtų nebent visos Baltijos šalys. Iki pandemijos kartu su Latvijos ir Estijos atstovais ieškojome bendrų sprendimų, suprasdami, kad kartu galime laimėti daugiau”, – sako „Go Vilnius” direktorė Inga Romanovskienė.

Kaip sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, Evalda Šiškauskienė, Estijai restoranų įvertinimas kainavo apie 1 mln eurų. Lietuvai tai – per dideli kaštai.

Visgi viltis, kad Lietuva irgi turės savo „Michelin” restoranų išlieka. „Go Vilnius” direktorė pažymi, kad Lietuvoje yra restoranų, kurie yra verti šio prestižinio apdovanojimo, o Estijos pavyzdys rodo, kad ,,Michelin” tikrai gali ir turi būti mūsų šalyje.

Praėjusią savaitę net du Talino restoranai – „NOA Chef’s Hall“ ir „180° by Matthias Diether“ –pelnė prestižines „Michelin“ žvaigždes. Dar du restoranai gavo žaliąją „Michelin” žvaigždę: „Pohjaka Manor” ir „Fotografiska”. Net penki restoranai pelnė „Bib Gourmand” apdovanojimą.

Be to, skirti trys specialūs prizai talentingiausiais ir perspektyviausiais pripažintiems restoranų virtuvių specialistams.