„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Internautų dažniausiai paminėtos vietos, kurias šiandien ir apžvelgsiu, pakankamai skirtingos, tačiau abi žavi savo unikalumu. Prisipažinsiu – būdamas vilnietis po viešnagės šiose kavinėse netgi pradėjau šiek tiek pavydėti Kaunui. Vieną iš aplankytų vietų galėčiau drąsiai pavadinti Kauno legenda, o kitą – nominuoti tarp šiuo metu geriausią interjerą turinčių kavinių, kur taip smagu užsukti išgerti puodelį kavos.

„Spurginė“

Kaip ir minėjau, tai tikra Kauno legenda, veikianti jau ne vieną dešimtmetį. Spurginės interjeras, ko gero, per daug nesikeitė nuo pat įkūrimo laikų, čia vyrauja mediniai puikiai išlaikyti baldai, visur tikrai švaru, o jausmas – tartum užsukus į namus pas močiutę. Didelį įspūdį palieka ir aptarnaujantis personalas, iš kurio stipriai jaučiasi malonus pasididžiavimas savo užeiga, o jų paprastumas bendraujant žavi.

Kauno spurginė

Yra daugybė žmonių, dievinančių Kauno spurginę, – žinučių iš savo sekėjų socialiniame tinkle dar gaunu ir dabar, pavyzdžiui, emigrantai rašo, kaip šios vietos pasiilgo, o vietiniai su dideliu džiaugsmu kalba, kaip šią užeigą myli. Manau, tai būtent ta vieta, kuri gali pritraukti žmonių ir iš kitų Lietuvos miestų, net ir užsienio turistus. Dažniausiai ieškom kokių nors Lietuvos paveldo vietų, restoranų su cepelinais ir šaltibarščiais, o štai čia – spurgos, kurios yra tiesiog dieviškos savo skoniu ir mums taip pat tokios artimos.

Iš meniu galima pasirinkti: spurgas su mėsa, marmeladu, varške, taip pat visų nuo vaikystės mėgstamus žagarėlius, pyragėlius su grybais, kopūstų įdaru ir kitais priedais. Spurgų kaina siekia vos 0,50–0,80 EUR už vienetą.

Man asmeniškai labiausiai patiko spurgos su marmeladu – tokių jokioje parduotuvėje nenusipirksite, o ir pavalgęs jautiesi sotus, kaip po pagrindinio patiekalo. Nors nebandžiau, bet kauniečiai minėjo, kad čia puikus ir vištienos sultinys (1,70 EUR).

Užeiga dienos metu buvo pilnut pilnutėlė. Ši vieta tikrai žavi savo paprastumu, jaukumu ir, žinoma, gardžiomis spurgomis.

Spurginė“ įsikūrusi Laisvės al. 84, Kaune.
Darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais 8:30–20:00, šeštadieniais 9:00–20:00, sekmadieniais 10:00–19:00.

„Knygų ministerija“

Dar viena magiška vieta Kaune – „Knygų ministerija“, kuri primena Hario Poterio namus: daugybė knygų, spiraliniai laiptai, spalvingi stalai, pianinas ir kitos detalės pasirūpina tuo, kad pasijustumėte atvykę tartum į kitą pasaulį. Tikras sutapimas buvo ir tai, kad tą dieną papuoliau į čia surengtą protų mūšį būtent „Hario Poterio“ filmų tematika.

Kava čia išties skani, puodelio kaina svyruoja tarp 1,5–3,5 EUR. Pagal pageidavimą kavą galima paruošti ir su augaliniu pienu (sojų, migdolų), papildomai primokėjus 0,20 EUR. Desertai, kaip paminėjo, čia keičiami kas savaitę, o aš kaip tik buvau vienas iš pirmų testuotojų – čia dirbančios merginos dar negalėjo įvardinti, kuris desertas vis dėlto galėtų būti skaniausias.

Kavinė „Knygų ministerija“

Pasirinkau sūrio tortą su juodaisiais serbentais (3,50 EUR). Tai buvo tradicinis, nelabai išraiškingo skonio sūrio pyragas, kuriam papildomo stipraus atspalvio nepridėjo ir serbentai. Taip pat paragavau pyrago „Juodas miškas“ (3,50 EUR). Jo šokoladinis sluoksnis buvo sausokas, tačiau pertepimas su uogomis atgaivino pyrago skonį ir suteikė unikalumo.

Nepaisant ne itin patikusių desertų, turiu pripažinti, kad kava ir vietos unikalumas man paliko labai stiprų įspūdį, tad kitą kartą užsukęs į Kauną čia dar tikrai ateisiu.

„Knygų ministerija“ įsikūrusi Laisvės al. 29, Kaune.
Darbo laikas: pirmadieniais–šeštadieniais 10:00–21:00, sekmadieniais 10:00–19:00.