aA
Naujasis „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas Gerdvilas Žalys reformuoja „Stiklių“ Taverną (Aludę). Nuo šiol Tavernoje bus galima mėgautis skoniais, atkuriančias lietuviško kulinarinio paveldo gastronomiją pagal Cuisine Pur principus. Šefo meistrystės neužgožta pagarba ingredientui, padažui ir skoniui bus jaučiama Tavernos dienos pietų ir sekmadienio vėlyvųjų pusryčių meniu pasirinkimuose.
Gerdvilas Žalys
© DELFI / Modesta Meškė

Sugrąžinti pasididžiavimą tradicine lietuviška gastronomija

„Stiklių“ Tavernoje sukūrėme kasdienai skirtą meniu, ruoštą iš lietuviškų visiems prieinamų ingredientų. Mums rūpi sugrąžinti gerą vardą kasdienei virtuvei ir pernelyg gerai žinomiems, nuo seno Lietuvoje gaminamiems patiekalams. Šiuo metu esame visiškai „nukainoję“ tradicinės virtuvės perliukus – tam įtakos turėjo istorinės aplinkybės, ekonominės sąlygos ir visuotinė orientacija į šefo meistrystę. Mūsų atveju meistrystė yra tik priemonė, padedanti parodyti kokybiškų ingredientų, trijų išgrynintų skonių ir mano asmeninės perspektyvos dermę“, – pasakoja „Stiklių“ restoranų šefas Gerdvilas Žalys.

Gerdvilas Žalys
Gerdvilas Žalys
© DELFI / Modesta Meškė

Gerdvilas pabrėžia, kad jo asmeninį požiūrį į tradicinės virtuvės interpretavimą suformavo ilgametė patirtis Švedijoje. Pasak jo, Skandinavijos ir Baltijos šalių kasdienė virtuvė turi nemažai panašumų dėl panašių klimato sąlygų. Tačiau tradicinės virtuvės puoselėjimo atžvilgiu panašumų rasti jau kebliau.

„Stiklių“ Taverna
„Stiklių“ Taverna
© DELFI / Modesta Meškė

„Mes esame linkę savo kulinarinio paveldo gėdytis, mažų mažiausiai – žvelgiame į jį ironiškai. Tuo tarpu švedai sugebėjo laiku įvertinti savo gastronominį paveldą ir kelių šefų pagalba jį reabilituoti, netgi paversti kulto objektu. Nuo paauglystės gyvendamas Švedijoje, mačiau šį procesą ir mokiausi iš meistrų, kurie jį kūrė. Tai mane įkvėpė sugrąžinti lietuviams tai, ką esame praradę – tradicinę virtuvę, kuria galėtume didžiuotis – bent viename Vilniaus restorane. Juk visos tendencijos prasideda nuo pavienės iniciatyvos“, – šypsosi Gerdvilas Žalys.

Sūru, rūgštu ir saldu

Šefas pasakoja, kad, kurdamas naują tradicinių lietuviškų patiekalų interpretaciją, jis vadovaujasi trimis skoniais – sūrumu, rūgštumu ir saldumu. Šių skonių dominavimas turi istorinį pagrindą.

Tradiciškai druska mūsų klimate padėdavo konservuoti ir išsaugoti šviežią maistą atšiaurių žiemų laikotarpiu. Todėl natūralu, kad sūdyti patiekalai yra dažni lietuviškoje virtuvėje, lygiai kaip ir kitose panašaus klimato šalyse. Pavyzdžiui, italai sūdytus lašinius pažįsta, tačiau jie nėra įsišakniję kasdienėje virtuvėje.

Kaimiškas kiaušinis su lėtai troškintais svogūnais ir šonine bei bulvių emulsija
Kaimiškas kiaušinis su lėtai troškintais svogūnais ir šonine bei bulvių emulsija
© DELFI / Modesta Meškė

Rūgštumą lemia raugintų produktų gausa. Saldumas čia atsiranda kaip atsvara, suteikianti balansą sūrumui ir rūgštumui. Visuose patiekaluose bus jaučiama šių trijų skonių dermė. Be to, salstelėjęs maistas puikiai tiko ir tebetinka su alumi.

Kaimiškas kiaušinis su lėtai troškintais svogūnais, šonine ir bulvių emulsija, jautienos kepsnys su keptais pievagrybiais, traškia šonine, pupelėmis ir raudono vyno padažu, rūkytos skumbrės putėsiai su traiškytomis bulvėmis bei juodos duonos traškučiais, kepta menkės filėsu burokėliais, kaparėliais bei traškiais svogūnais – tai vos keli Tavernos patiekalai, ruošti išlaikant trijų skonių balansą.

Jautienos kepsnys su keptais pievagrybiais, traškia šonine, pupelėmis bei raudono vyno padažu
Jautienos kepsnys su keptais pievagrybiais, traškia šonine, pupelėmis bei raudono vyno padažu
© DELFI / Modesta Meškė

Darbo dienomis – dienos pietūs, sekmadienias – vėlyvieji pusryčiai

„Naujuoju meniu užpildysime spragą, kurios pasigenda tiek mūsų nuolatiniai svečiai iš užsienio, tiek miestiečiai. Moderniai interpretuota ir meistriškai paruošta tradicinė lietuviška gastronomija yra pajėgi įveikti įsisenėjusias klišes ir prastus įsitikinimus. Labai viliuosi, kad įgusime vertinti ir gerbti kulinarinio paveldo virtuvę, kuri yra ir mūsų tautinio identiteto dalis“, – komentuoja „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ bendraturtis Romas Zakarevičius.

„Stiklių“ Taverna
„Stiklių“ Taverna
© DELFI / Modesta Meškė

„Stiklių“ Tavernos meniu sukurtais gastronominio paveldo patiekalais bus galima mėgautis ne tik vakarais. Nuo sausio 28 dienos kiekvieną darbo dieną 12 – 15 valandą čia bus ruošiami dienos pietūs, o sekmadieniais 11 – 17 valandomis – vėlyvieji pusryčiai. Tavernos À La Carte meniu sudarys 20 patiekalų.

„Stiklių“ Taverna
„Stiklių“ Taverna
© DELFI / Modesta Meškė

Dienos pietų meniu, galiosiantis visą savaitę, bus skelbiamas kiekvieną ketvirtadienį. Dienos pietus sudarys trys patiekalai – sriuba, karštas patiekalas ir desertas. Trečiadieniais ir šeštadieniais Tavernoje bus ruošiami cepelinai.

Tuo tarpu sekmadieniais vėlyvuosius pusryčius sudarys penki patiekalai, kurių kiekvieną bus galima užsakyti iš meniu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(2 žmonės įvertino)
4.5000
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Užkalnis: šią vietą išgelbėjo kiaušiniai (158)

Buvo laikai, kai Zoe’s Odminių gatvėje Vilniuje, su vaizdu į Katedrą buvo gero gyvenimo...

Nuo šiol kauniečiai galės ragauti desertus meno kūrinių apsuptyje (1)

Vasario 14 d., Meilės dienos vakarą, Kauno publika susirinko pasimėgauti gyvos muzikos garsais,...

Papietavo viename iš baisiausiai atrodančių Naujamiesčio namų: užteko vieno karto (128)

Mano asmeniniame maitinimo vietų sąraše yra tokių kavinių, kurias aplankyti noriu jau labai...

Po apsilankymo moderniame Vilniaus turguje parodė, kokių įdomybių ten galima rasti (57)

Dažnai, ypač iš užsienio svečių, girdime, jog Vilnius yra labai gero dydžio miestas: čia kone...

Užkalnis: lietuvišką virtuvę metas uždaryti kaip nepavykusį projektą (497)

Maloniai prisipažįstu, kad kartais (retai) noriai suvalgau cepelinų su spirgais ir grietine. Mano...

Top naujienos

Prezidento rinkimų dėlionėje visi laukia paskutinio sprendimo: sociologo vertinimu, tai būtų sensacija Matijošaitis VRK nepasirodė  (361)

Paskutinę dieną paduoti dokumentus rinkimams į prezidento rinkimus kandidatų dėlionėje dar liko...

ESO veikla privedė iki ribos: energetikai žengia į atvirą kovą (225)

„ Energijos skirstymo operatoriaus “ investicijomis ir viešaisiais pirkimais nepatenkinta...

Vilniuje šūviais sužalotas vairuotojas – peršautos abi kojos (73)

Pirmadienį, 12.32 val., į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinęs vyras V. M. (gimęs 1986 m.)...

Rusijos TV kanalas parodė, kas vyksta pasibaigus laidai „Stebuklų laukas“: pabėgti skuba net pats vedėjas (130)

Rusijos „Pirmojo kanalo“ eteryje buvo parodyta, kur dedamos gausios vaišės, kurias pramoginės...

Skandalas ir Serbijoje: „vagyste“ teisėjavimą taurės finale vadinanti „Crvena Zvezda“ reikalauja tyrimo (8)

Skųstis dėl teisėjavimo po taurių turnyrų rungtynių Europoje tapo madinga. Dar vienas skandalas...

Devynmetės iš Kauno įvaikinimo byla stringa teisme papildyta (67)

Lietuvos apeliacinis teismas turėjo pradėti nagrinėti bylą dėl devynmetės iš Kauno tarptautinio...

Nuteisto reperio Tekashi69 eks išpažintis šokiruoja: prievartavo, mušė, išdavė su 70 moterų ir dauguma jų pastojo (6)

Sara Molina teigia, kad per septynerius metus trukusią draugystę reperis prieš ją dažnai...

Mokslininkai jau kalba apie autizmo epidemiją: įtakos gali turėti net tėvo intelektas (116)

Autizmo atvejų daugėja ir jei iš pat pradžių daugėjimas nebuvo toks drastiškas, šiandien yra...

Profesionalų patarimai, kaip pagreitinti medžiagų apykaitą (2)

Manote, kad didžiausia kliūtis, trukdanti efektyviai sulieknėti ir išlaikyti pageidaujamą svorį,...

Greičio matuoklius išjungė, bet vairuotojų keliuose laukia „nežymėtos“ staigmenos (132)

Nuo vasario vidurio Lietuvoje nebeveikia greičio matuokliai, esantys užmiesčio keliuose. Ne vienam...