aA
Bretanė – šiauriausias ir labiausiai į vakarus nutolęs Prancūzijos regionas, kuriame Atlanto vandenyno bangos maišosi su fermentuoto obuolių gėrimo puta, o blynelius, vadinamuosius crepe ir galette, vietiniai valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei – skiriasi tik skonių kombinacijos. Visai neseniai mažas gabalėlis Bretanės atsikraustė ir į Kauną, senamiesčio Muitinės gatvę, kur Prancūziją pamilusi ir pažinusi kaunietė atidarė pirmąjį Lietuvoje prancūžišką creperie „Mesje skonis“. „Čia subtiliai prisimename geriausias prancūziškas tradicijas ir jų laikomės“, – pasakojo restoranėlio įkūrėja Goda Litvinaitė ir kviečia iš naujo atrasti blynelių kultūrą.
Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“
© Organizatorių nuotr.

Juodų grikių galette – ir tiems, kurie mėgsta ryškius skonius

Galette (liet. galetė) – daugeliui lietuvių dar nepažintas terminas. Forma galetės gali priminti lietinį, tačiau tamsesnė spalva ir netikėti priedai išduoda, kad galetės – kažkas daug subtilesnio. Patiekalo pagrindas kepamas iš juodųjų grikių miltų, kurie tiekiami tiesiai iš malūno Bretanėje – būtent ypač atidžiai parinkti grikių miltai ir specifinis tešlos paruošimas ir yra stebuklingo, kitokio galečių skonio paslaptis.

„Daug kas Lietuvoje galvoja, kad galetė – tai galbūt dar vienas saldus blynelis, tačiau tai netiesa. Dažniausiai galetės būna sūraus skonio, kuris puikiai derinamas su tokiais priedais kaip ožkos ar „Emmental“ sūriai, figų džemas, skystas kiaušinis, kumpis ar net sardinės.

Prancūzijoje galetės (beje, kaip ir crepe, (liet. prancūziški lietiniai) labai dažnai užgeriamos natūraliu sidru. O svarbiausia, kad galetės labai sotus patiekalas, būtent todėl mėgstamas ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar vakarienei“, – pasakojo mergina, kuri visų prancūziškų paslapčių sėmėsi Bretanijos sostinėje, Rene mieste – ten mokėsi kulinarijos mokykloje.

Lietuviška svajonė pradėjo pildytis Prancūzijoje

Goda Litvinaitė baigė ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą, kur įgijo išsamias verslo valdymo žinias. Tačiau merginos širdis nenurimo. „Daug kas baigę panašias studijas svajoja dirbti „ofisinį“ darbą rimtose kompanijose, tačiau man norėjosi kažko kitokio: kurti, pažinti, dalintis, todėl gana spontaniškai nusprendžiau stoti į kulinarijos mokyklą Rene. Ten ir išmokau visko apie galette bei crepe ir nieko nelaukdama nusprendžiau žiniomis pasidalinti Lietuvoje.

Tiesa, iš pradžių galvojau apie Vilnių, tačiau likimas lėmė, kad grįžau į gimtajį Kauną, kur ir gimė „Mesje skonis“. Labai džiaugiuosi galėdama pristatyti Bretanės valgių bei gėrimų tradicijas ir Lietuvoje. Kiek žinau, jų puoselėtojų čia nėra daug: štai Klaipėdoje gyvena gurmaniškos krautuvėlės įkūrėjas, prancūzas, Olivier Criou, su kuriuo planuojame rengti ir degustacinius vakarus. Labai džiaugiamės, kad pastangas įvertina ir kiti Lietuvoje apsilankę prancūzai“, – „Mesje skonis“ istoriją prisiminė G. Litvinaitė.

Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“
Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“
© D. Rozmanaitės-Bružienės nuotr.

Čia apsilankiusių gurmanų laukia ne tik įvairiausios galetės, bet ir pagal visas tradicijas ruošti saldieji „krepai“, kuriuos taip pat galima derinti su prancūziškais priedais: kaštonų kremu ar netikėtais gėrimais.

„Naudojame ne tik prancūziškus miltus, bet ir sviestą, nes net jis skiriasi nuo lietuviško. O kur dar specialios keptuvės ir kiti niuansai“, – pasakojo G. Litvinaitė ir pabrėžė norinti sugriauti stereotipus apie crepe ir galette kultūrą.

„Kaip ir Prancūzijoje, kviečiame ankstyviems savaitgalio pusryčiams (nuo 9 val.), neįpareigojančioje aplinkoje drąsiname užtrukti ilgiau ir vakarais. Darbo dienomis laukiame su pietumis, kurių metu siūlome su meile pagamintą sriubą – įprastai meniu jo nėra“.

Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“
Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“
© D. Rozmanaitės-Bružienės nuotr.

Bretanijos salelė įsikūrusi Kauno senamiestyje, Muitinės g.11-3.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pietų pertrauka bufetuke: už nelabai ypatingų durų atrado labai jaukią vietą pavalgyti (40)

Kaip tau pavyksta atrasti visas šias maitinimo vietas? Tai yra antras man dažniausiai užduodamas...

Užkalnis: kaip turi veikti restoranai, kad Lietuva būtų kaip Amerika (340)

Jei jūs abejojate, ar Lietuvos restoranai turi būti panašūs į Amerikos, tai jūs dar pakankamai...

Pietų pertrauka makaronų restorane: patirtį apkartino nemalonus personalo elgesys (78)

Būčiau nemandagi, jeigu savo pietų pertraukos apžvalgos nepradėčiau su naujametiniais...

Autentiška vieta pavalgyti: šį kartą neaplenksite net ir Ukmergės gatvės (42)

Lankantis po gastronomines madas diktuojančias sostines ar nuvykus į bet kurią išskirtine maisto...

Užkalnis: tegu į Lietuvą važiuoja kuo daugiau užsieniečių (389)

Sveiki, skaitytojai, su Naujaisiais metais, laimės ir geros sveikatos. Šioje apžvalgoje...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (200)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (215)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždarytas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (43)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (385)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Oponentai Skverneliui atsako dėl „paskirtų įpėdinių“: čia ne Rusija (5)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės „paskirtais įpėdiniais“ premjero Sauliaus Skvernelio...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (273)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Kleiza: privalome taikytis į titulus (15)

Vilniaus „Ryto“ ekipa pasiryžusi nutraukti trejus metus trunkantį titulų badą. Sostinės...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą? (6)

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (66)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (13)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...