Jaunas vyras neaugina kavos, Lietuvoje tiesiog nėra tam tinkamų gamtos sąlygų, tačiau pats išmoko skrudinti kavos pupeles ir atskleisti jos skonį. M. Gedvilas sako, kad netikėta pažintis su kava jį tiesiog užbūrė, iki tol jis nė nebuvo kavos mėgėjas ir gėrė kavą arba su pienu, arba skanindavo cukrumi.

M. Gedvilas dirbo krovinių pervežimo įmonėje, kai kartą užstrigus kavos kroviniui jam teko lankytis Vokietijoje, Hamburge. Tuomet užsuko į to paties kliento kavinę, kuri labiau priminė muziejų – lofto tipo patalpose buvo čia pat skrudinama ir ruošiama kava. Aplinkui buvo ir įvairių kavos ruošimo aparatų, čia pat gulėjo kavos pupelių maišai. Kavos ruošimo procesas jaunam vyrui pasirodė labai įdomus, o paragautai kavai nė iš tolo neprilygo jokia kita, ką iki tol jis buvo ragavęs. Tuomet jis panoro išmokti šio amato – skrudinti ir ruošti kavą pats. Jauną vyrą palaikė ir jo mama, tad kartu pasitarę sumanė pabandyti atvežti į Lietuvą tai, ką matė ir ragavo Vokietijoje.

„Musango“ kavos skrudinimo namai

„Mes nepradėjome namie kepinti pupelių. Pradėjome rimtai domėtis kavos verslu, norėjome imtis savo verslo. Man tai buvo labai įdomu – nuo gamybos iki kavos paruošimo. Klaipėdoje tuomet nebuvo nieko panašaus. Net Lietuvoje tuomet tik pradėjo atsidarinėti įvairios kavinės, tačiau dar ir dabar Klaipėdoje mes vieninteliai kavą skrudiname ir ruošiame patys“, – pasakojo M. Gedvilas.

Aktyviai į pažintį su kava įsitraukė ne tik Mindaugas ir jo mama, bet ir mamos draugas, kuris pats kilęs iš Vokietijos. Vyras nemažai padėjo ieškant mokytojų, kurie patikėtų savo paslaptis nepažįstamam svetimšaliui. Anot M. Gedvilo, vokiečiai nėra labai atviri net jei turi pinigų – be rekomendacijų jie nepatikliai žiūri į žmones.

Iš pradžių eksperimentavome ir ragavome patys. Mokėmės, kiek laiko skrudinti, nes net ir 20–30 sekundžių gali visiškai pakeisti ir sugadinti kavos skonį.
M. Gedvilas

Investicijas šeima taip pat kruopščiai suskaičiavo. Nors suma buvo didelė, santaupų užteko, o požiūris, kad geriau pabandyti surizikuoti nei gailėtis nieko nedarant – buvo vieningas.

„Musango“ kavos skrudinimo namai

Spontaniškai kilusi mintis nebuvo trumpalaikis kaprizas. Apie porą metų teko mokytis kavos pažinimo paslapčių Vokietijoje, ieškoti kavos skrudinimui tinkamos įrangos, patalpų, kur įrengti savo kavinę Klaipėdoje.

„Iš pradžių eksperimentavome ir ragavome patys. Mokėmės, kiek laiko skrudinti, nes net ir 20–30 sekundžių gali visiškai pakeisti ir sugadinti kavos skonį“, – atskleidė jaunas vyras.

Pirmosios patalpos, kurias išsinuomojo M. Gedvilas, buvo pakankamai didelės, kad galėtų vietoje skrudinti pupeles, jas sumalti ir pateikti šviežią kavą. Tačiau vėliau kavinę ir kavos skrudinimo patalpos buvo atskirtos. Anot jauno vyro, taip tiesiog patogiau, tačiau pateikiama kavos kokybė nenukenčia, nes ir dabar kavos pupelių paskrudinama tiek, kad užtektų ne ilgiau, kaip savaitei. Jei kava būna kelias dienas ilgiau, M. Gedvilas juokauja, kad ji jau užsistovėjo, nors masinės prekybos vietose sumaltai kavai rašomas dvejų metų galiojimo laikas.

„Ilgai užsistovėjusi kava praranda savo pradinį skonį ir kvapą. Aišku, ir parduotuvėje galima atrasti geros kavos. Vis dėlto jei jau pirkti iš parduotuvės, tuomet geriau įsigyti kavos pupelių ir pačiam jas sumalti. Tačiau vis tiek ji neprilygs šviežiai, ką tik paskrudintai ir sumaltai kavai. Be to, kava irgi turi madą – šiuo metu daug kur madinga kava su rūgštele, vaisiniu poskoniu. Ne visiems tokia patinka, tad aš rinkausi įvairią kavą, dabar galiu pasiūlyti šešiolikos rūšių kavos, dar turiu penkis kavos pupelių mišinius“, – pasakojo nedidukės kavinės savininkas.

Jei kava auginama masinei gamybai, didelėse plantacijose daug kas mechanizuota. Kava renkama mašinomis, žmonės kavos jau neperrenka. Skiriasi ir kavos pupelių skrudinimo technologijos. Jei nedideli kiekiai skrudinami apie pusvalandį maždaug 300 laipsnių temperatūroje, tai masinėje gamyboje jos paruošiamos vos per kelias minutes ir skrudinamos 800 laipsnių temperatūroje.

Tokia kava, kurią siūlo M. Gedvilas, prekybos centrų nepasiekia, nes atkeliauja iš mažų kavos ūkių. Vokiečiai, dirbantys kavos versle, remia tokius ūkius, nes kitaip maži ūkia žlugtų. Ūkiuose, kuriuose paprastai dirba tik šeima, kava auginama be trąšų ir pesticidų. Iki kavos medis duoda pirmą derlių, praeina penkeri metai. Be to, ūkiuose uogos, panašios į vyšnias, kuriose bręsta kava, renkamos rankiniu būdu. Kavos pupelės iš jų išimamos ir dar kartą perrenkamos.

„Musango“ kavos skrudinimo namuose siūloma kavos iš Brazilijos, Kolumbijos, Meksikos, Ugandos, Peru, Ruandos, Rytų Timoro, Honduro, Indijos, Papua, Naujosios Gvinėjos, Nikaragvos, Havajų ir Indonezijos ūkių.

Jei kava auginama masinei gamybai, didelėse plantacijose daug kas mechanizuota. Kava renkama mašinomis, žmonės kavos jau neperrenka. Skiriasi ir kavos pupelių skrudinimo technologijos. Jei nedideli kiekiai skrudinami apie pusvalandį maždaug 300 laipsnių temperatūroje, tai masinėje gamyboje jos paruošiamos vos per kelias minutes ir skrudinamos 800 laipsnių temperatūroje.

Verdančiu vandeniu užpylus kavą, ją galima sudeginti, tad užvirus vandeniui reikia palaukti 10–15 sekundžių. Taip geriausia atsiskleidžia kavos skonis.
M. Gedvilas

Anot M. Gedvilo, ne visiems kava yra tiesiog kava, tad jis turi lankytojų ratą. Be to, jau nuo verslo pradžios kavą tiekia kelioms įmonėms, į kurias pats ėjo ir rengė mini degustacijas – tiesiog atsinešdavo kelis kavos derinius ir siūlydavo paragauti.

„Musango“ kavos skrudinimo namai

Kaip ruošti kavą, irgi yra gausybė būdų, tačiau anot M. Gedvilo, net geriausia kava atsiskleidžia tiesiog sumaltas kavos pupeles užpylus karštu vandeniu.

„Verdančiu vandeniu užpylus kavą, ją galima sudeginti, tad užvirus vandeniui reikia palaukti 10–15 sekundžių. Taip geriausia atsiskleidžia kavos skonis. Taip kavą siūliau ir aš, kai ieškojau klientų, –
sako M. Gedvilas. – Tačiau kavos paruošimo būdų yra daug. Kad ir vadinama itališka kava – juk kava Italijoje neauga. Tačiau jie ruošia espreso kavą. Mes siūlome ir sifone ruoštą kavą, tai japonų išradimas ir pats paruošimas atrodo tikrai įspūdingai. Jei kas nori, pasiūlome ir su pienu, kapučino kavos, nesivaikome madų, tiesiog siūlome šviežią gerą kavą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)