Ketvirtadienio vakare Pirklių namuose vykusio renginio metu paskelbtas ir iki šiol neatskleistas projekto „30 geriausių restoranų“ pirmasis dešimtukas. Likę į geriausiųjų trisdešimtuką patekę restoranai buvo pristatomi kasdien iki baigiamojo renginio. Visus dalyvius vertino į Gero maisto akademiją susibūrę daugiau nei 100 maisto industrijos profesionalų.

„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad norint būti sėkmingam nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo – labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 m. rezultatus apibendrina Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Geriausias iš geriausiųjų

Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 m. reitinge buvo įvertintas šefo M. Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“. Dar iki projekto finalo M. Praškevičius sakė, kad pastarieji metai su „Džiaugsmu“ jam buvo patys nuostabiausi: „Aš dabar kasdien džiaugiuosi ateidamas į darbą“, – sakė jis. O kone kas antras trisdešimtuko šefas per išankstinius interviu paklaustas, kur kviestų užsienio svečius (be savojo restorano), paminėjo irgi būtent „Džiaugsmą“.

Restoranas „Džiaugsmas“

„Vis dėlto turėti du restoranus („Stebuklų“ šiemet sąraše nebeliko – aut. past.), kurių virtuvė ir klientų lūkesčiai yra skirtingi, bet vienodai aukšti – nėra lengva. Kalbant apie „Džiaugsmą“ čia mano tikslas paprastas – patiekti žmonėms patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. Šios galimybės laukiau ilgai, tai buvo mano svajonė“, – apie pernai duris atvėrusį antrąjį savo restoraną-bistro ir natūralaus vyno barą kalba šefas.

DELFI Maistas apsilankius dar tik duris atverti besiruošiančiame restorane M. Praškevičius prisipažino: „Tai buvo mano trejų metų svajonė. Vasarą, kai „Tymo“ turguje pirkdavau daržoves „Stebuklams“, susidraugavau su čia prekiaujančiais ūkininkais. Labai norėjau daugiau jų produktų, bet „Stebukluose“ jau viskas buvo įsivažiavę. Taigi „Stebuklai“ yra „Stebuklai“, o čia bandysim paaiškinti, kad paprasti dalykai irgi kelia džiaugsmą.“

Beje, atsitiktinai sutapo, kad geriausiųjų penketuke vienodai pozicijomis pasikeitė „World’s 50 Best Restaurants“ (pasaulio geriausių restoranų sąrašas) ir „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ laureatai. Praėjusių metų antras geriausias restoranas pakilo į pirmąją vietą („Džiaugsmas“ – Lietuvoje, „Osteria Francescana“ – pasaulyje), o pirma vieta nukrito į ketvirtąją („Gastronomika“ – Lietuvoje, „Eleven Madison Park“ – pasaulyje).

Pokyčiai šių metų lentelėje

Trumpai apibendrinus rezultatus, iš praėjusių metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose: Vilniuje esantys „Amandus“ (7 vieta), „Ertlio namas“ (17 vieta), „Selfish“ (21 vieta), „El Mercado“ (28 vieta) ir Kauno „Ieti“ (24 vieta).

Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie į geriausiųjų trisdešimtuką sugrįžo, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai, nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę: „Böff“ (20 vieta), „Stikliai“ (23 vieta), MEAT (27 vieta)

Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per 18 pozicijų. Tai pavyko pasiekti Trakuose esančiam „Apvalaus stalo klubui“. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų (restoranas „Palanga“).

„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame projekte įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausia balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – teigia L. Petrukaitis.

2018 m. geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas

1 vieta. Džiaugsmas, šefas Martynas Praškevičius

2 vieta. Monai, šefas Vytautas Samavičius

3 vieta. Sweet Root, šefas Justinas Misius

4 vieta. Gastronomika, šefas Liutauras Čeprackas

5 vieta. Šturmų švyturys, šefas Česlovas Žemaitis

6 vieta. La Esperanza, šefas Justinas Kapkovičius

7 vieta. Amandus, šefas Deivydas Praspaliauskas

8 vieta. Dine, šefas Donatas Šatkauskas

9 vieta. SOMM, šefas Mindaugas Saulis

10 vieta. Gaspar's, šefas Gasparas Fernandesas

11 vieta. Nüman, D. J. Pennell, D. Kaupas, P. Zuoza, K. Liukaitytė

12 vieta. Apvalaus stalo klubas, mentorių komanda

13 vieta. Monte Pacis, šefas Rokas Vasiliauskas

14 vieta. Momo Grill, šefai Valdas Anusevičius, Vytautas Samavičius

15 vieta. Saint Germain, šefas Gediminas Švenčionis

16 vieta. Da Antonio, šefas Dmitrijus Babenko

17 vieta. Ertlio namas, šefas Tomas Rimydis

18 vieta. Ti'ana, šefas Jaroslavas Girdzijevskis

19 vieta. Nerija, šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius

20 vieta. Böff, šefas Mheras Gevorkjanas

21 vieta. Selfish, šefas Tadas Vibrantis

22 vieta. uoksas, šefas Artūras Naidenko

23 vieta. Stikliai, šefas Linas Bražinskas

24 vieta. Ieti, šefė Inga Turminienė

25 vieta. Telegrafas, šefas Vytautas Alekna

26 vieta. Palanga, šefas Raimundas Dambrauskas

27 vieta. MEAT, šefas Artūras Butkūnas

28 vieta. El Mercado, šefas Martynas Maciulevičius

29 vieta. Sofa de Pancho, šefas Vitalis Čižauskas

30 vieta. Velvetti, šefai Snieguolė ir Remigijus Žižiai

Kas balsuoja?

Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – suvienyti kuo didesnį maisto ir gėrimų ekspertų ratą vieningam balsavimui, kuris ilgainiui taps atspirties tašku sekant Lietuvos gastronomijos žemėlapį ir jo pokyčius.

Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja daugiau nei 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)