Mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, koncertinė programa – tai tik dalis dalykų, kurie vyks šventės metu. Tai bus jau šeštasis „Vegfest LT“ ciklo renginys, o vasaros metu rengiamas antrąkart. „Tai renginys, skirtas populiarinti veganizmą bei augalinę mitybą, supažindinti visuomenę su augalinio maisto įvairove bei nauda“, – sakė renginio organizatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė.

Idėją organizuoti šį renginį ji atsivežė iš užsienio – Vakaruose panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia krūvas lankytojų. „Ypač sužavėjo Londone rengiamas „Vegfest UK“ – tai didžiausias veganų renginys Europoje“, – prisiminė mergina.

Veganai mano, kad nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl nevartoja mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos ar gyvūninės kilmės priedų turinčios kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką.

„Vegfest LT” vasaros festivalis

Rinktis veganizmą žmones skatina keletas priežasčių – etinės nuostatos, rūpinimasis sveikata, nenoras prisidėti prie gamtosaugos problemų.

V. Viteikaitė, pati veganiškai gyvenanti jau šešerius metus, sako, kad pakeitus gyvenimo būdą atsirado daugiau energijos, miegas tapo ramesnis, išnyko peršalimo ligos. Ji žinanti žmonių, dėl augalinės mitybos išsigydžiusių vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas, įvairias alergijas ir netgi depresiją.

Daug kas mano, kad veganinė mityba – blanki, tačiau, pasak jos, tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais tvirtina, kad taip skaniai ir įvairiai iki tol nevalgė. Pasaulyje yra daugiau nei 20 tūkst. valgomų augalų, tad pasirinkimas – iš tiesų didelis.

„Man patinka gaminti, tačiau pastaruoju metu neturiu daug laiko ir valgau labai paprastai. Mėgstu įvairias salotas, tirštas sriubas, troškinius, orkaitėje gamintus patiekalus“, – apie savo racioną pasakojo mergina.

Jos organizuojamame festivalyje bus galima paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusgaminių, ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, virtuvės įrangos, literatūros apie sveiką gyvenseną, receptų knygų, drabužių, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Renginyje dalyvaus daugiau nei šimtas įmonių iš Lietuvos ir užsienio. „Bus ir senbuvių, nepraleidusių dar nė vieno mūsų renginio, ir naujokų, bendruomenei pasirodysiančių pirmą kartą“, – žadėjo ji.

„Vegfest LT” vasaros festivalis

Renginio paskaitas ves net keletas garsių svečių iš užsienio. Amerikiečių kultūristas Korinas Suttonas renginyje kalbės apie veganinę mitybą ir patikimiausius baltymų šaltinius. Amerikiečių psichologė Melanie Joy, šiuo metu gyvenanti Vokietijos sostinėje Berlyne, patars, kaip efektyviai bendrauti su žmonėmis, kurių mitybos įpročiai skiriasi. Bus ir keletas įdomių lektorių iš Lietuvos. Gydytoja Aiva Vaivarienė atsakys į klausimą, ar gali vaikai būti veganais, vegetarais ir žaliavalgiais, o vedų žinovas Darius Ražauskas pasakos, kaip mityba lemia gyvenimo sėkmę.

Renginio metu vyks koncertinė programa – koncertuos atlikėjos Migloko, Kaia, grupės „Strings of Earth“, „Audru“, „Saulės garsai“, „Homechestra“.

Prie įėjimo įsikurs infostaliukas – prie jo bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, kortelių su receptais, žurnalų, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

Taip pat veiks Augalų mainykla – lankytojus kviečiame atsinešti įvairių sėklų, sodinukų – juos galės išsimainyti į kitus augalus. Mainytis bus galima tiek maistiniais, tiek dekoratyviniais augalais.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks prekybos centro VCUP penkto aukšto fojė ir automobilių stovėjimo aikštelėje nuo 10 iki 18 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)