aA
Aštuonkojai, kalmarai, midijos ar sraigės – ne naujiena ir ant lietuviško stalo, tačiau šių gardėsių mėgėjų piniginės kur kas labiau džiūgauja Portugalijoje, o ne Lietuvoje.
Aštuonkojis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Už 10 eurų – margaspalvis jūrų gėrybių skonis

9 eurai – už tiek pačiame Lisabonos centre galima suvalgyti per visą lėkštę išsirangiusį aštuonkojį, patiektą su virtomis šviežiomis bulvėmis, morkomis ir brokoliais.

Senamiestyje, tačiau kiek atokiau nuo šurmulio įsikūrusiame šeimyniniame restoranėlyje, žuvies, jūrų gėrybių ar mėsos patiekalais galėtumėte pasimėgauti ir už 10 ar šiek tiek daugiau eurų.

Tiesa, paprastesnėse užeigėlėse net ir burnoje tirpstanti mėsa ar žuvis gali būti patiekta su skrudintomis bulvytėmis. Ir ne tik. Portugalijoje įprasta mėsą patiekti ir su skrudintomis bulvytėmis, ir su ryžiais vienoje lėkštėje.

Guliašas su garnyru
Guliašas su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tuno kepsnį vietinėje kavinėje galima suvalgyti vos už 10 eurų. Tiek pat kainuoja ir pica ar lašišos kepsnys, o štai už itališką rizotą (risotto) gali tekti pakloti net 16 eurų.

Sočiai ir sūriai

Jei nežinosite, ką pasirinkti iš valgiaraščio, visuomet išgirsite rekomendaciją paragauti menkės. Ji gali būti patiekta su virtomis ar keptomis bulvytėmis ir virtais kopūstų lapais. Šviežių daržovių garnyre sunku rasti, tačiau druskos portugalai negaili.

Labai saldžiai ir labai sūriai – taip galima apibūdinti portugališką virtuvę. Ir labai sočiai – daugelyje vietų porcijos tokios, kad tikrai pakaktų dviem.

Žuvis su garnyru
Žuvis su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Krevetes portugalai valgo kaip užkandį, už lėkštę jų Lisabonoje tektų sumokėti apie 10 eurų. Tarp užkandžių taip pat galite rasti ir sraigių ar midijų. Už lėkštę sraigių pačiame miesto centre tektų susimokėti 5 eurus, o midijų – tris kartus brangiau.

Kepta, apipilta padažu, užkepta ar kepta ant grotelių – menkę portugalai ruošia kaip tik įmanoma. Iš menkės net kepa tradicinius pyragėlius, įdarytus sūriu. Pyragėlių išvaizda kiek primena lietuvių mėgstamus Kijevo kotletus, net sūris išbėga iš kepsnelio vidurio it sviestas iš Kijevo.

Portugališkas menkės pyragėlis
Portugališkas menkės pyragėlis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ir nors vietiniai visus svečius ragina ragauti žuvies patiekalus, čia yra iš ko pasirinkti ir mėgstantiems mėsą. Ėrienos kumpeliai, ant grotelių kepta kiauliena, naminiai kukuliai ir vištienos kepsnys Lisabonos centre kainuoja apie 11 eurų.

Kiek brangiau tektų sumokėti už jautienos kepsnius su kiaušiniu, tačiau kai kuriuose restoranuose ir jų kaina nesiekia nė 10 eurų, o porcijos didumas pradžiugina net alkaniausią.

Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vaišingi, bet apsukrūs

Jei nebūsite budrūs, jūsų piniginė patuštės gerokai daugiau nei buvo pažymėta valgiarašyje. Vos atsisėdę prie staliuko jūs būsite apipilti dėmesiu: stalą vietiniai nukrauna sūriu, kumpiu, keptais žuvies ir mėsos užkandžiais, duona, bandelėmis, aliejumi, sviestu, alyvuogėmis...

Bet nieko nėra nemokamo. Jei paliesite nors vieną gabalėlį – teks susimokėti už visą lėkštę, o jei ištuštinsite lėkštes – ant stalo akimirksniu atsiras pilnos.

Tiesa, šie užkandžiai nėra brangūs – nuo euro iki 8 eurų ar kiek daugiau. Tačiau vos už 8 eurus galima suvalgyti pilną dubenį mažyčių kalmarų, o pridėjus dar 2 eurus – ant grotelių keptų, už kumštį didesnių kalmarų.

Nuotraukų galerijoje – Lisabonoje ragautas maistas:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Užkalnis: receptas provincijai – pamirškite, kad esate provincija (98)

Visi žino, kad pakankamai daug važinėju po Lietuvą, vis ieškodamas retų, iš širdies padarytų,...

Lietuvis rado tobuliausius vaflius pasaulyje: norėdami jų paragauti žmonės rikiuojasi eilėse (28)

Lietuviai labai mėgsta blynus, tą galima matyti ir pagal restoranus, kurie vos ne kas antras turi...

Anoniminiai barų vertintojai šturmuoja Lietuvos barus: vilniečių numylėta vieta dedikuota magiškiems kokteiliams (10)

Tiems, kurių penktadienis prasideda nuo galvos laužymo, kokią vietą pasirinkti vakarui praleisti:...

Pietų pertrauka išskirtinių pasiūlymų kebabinėje: atgarsiai apie šią vietą atviliojo netgi mūsų prezidentę (41)

Turiu iškart įspėti, kad ši mano apžvalga skirta mėgstantiems netradicines vietas ir dar mažiau...

Savo akimis pamatė, ką valgo europarlamentarai: nuo skaniausių desertų iki jautienos didkepsnių už pusę kainos (140)

Niekad nebūčiau patikėjęs, kad vieną dieną pateksiu ten, kur sprendžiami vieni svarbiausių...

Top naujienos

Didžioji taupa kirs per ministerijų kišenę: jau brandinami planai, kam kirpti ir mažinti (8)

Artėjant mūšiui dėl biudžeto Finansų ministerija paragino ministerijas susimažinti išlaidas....

Andrius Tapinas. Nesibaigianti futbolo laidotuvių procesija (18)

Laidotuvių procesijos visada sulaukia makabriško smalsumo. Vairuotojai pristabdo žiūrėdami į...

Smurtas, skolos ir antstoliai lydėjo visą gyvenimą: kartą pamatęs laišką suprato, kad teks tiesiog bėgti (203)

Po tėvų skyrybų namuose trūko šilumos, todėl jos pradėjau ieškoti gatvėje, sako Andžėjus....

LRT vadovams reiškiant nerimą dėl politizavimo rizikos – naujas Karbauskio pasiūlymas (39)

LRT vadovybei reiškiant nerimą, kad laikinosios komisijos atlikto tyrimo rekomendacijų pagrindu,...

Vyriausybė imasi kitų metų biudžeto papildyta (10)

2019 metų valstybės biudžeto pajamos, įskaitant Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės...

Reabilituotis norintis Šaras: ne kiekvienas pralaimėjimas būna toks skausmingas, koks buvo sekmadienį (10)

Antradienio rytą Kauno „Žalgirio“ krepšininkai užsakomuoju reisu išvyko į Stambulą, kur...

Unikauskas: koks garsas ausyse įspėja apie ligą (3)

„Kartais po įtempto darbo atrodo, kad ausyse zyzia aukštos įtampos laidai. Ačiū Dievui, kai...

„Barbora“ žengia į Estijos rinką (1)

Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „ Barbora “ pradeda veiklą Estijoje.

Naują klipą pristačiusią Monique kaltina plagiatu: pamatykite ir įvertinkite patys apklausa (20)

Pirmadienį DELFI TV Gyvai studijoje pristačiusi naujausią savo vaizdo klipą „Planai“,...

Mokslininkai ištyrė, ką valgė neolito žmonės

Neolitas – kertinis žmonijos istorijos periodas: žmonės nuo rinkimo ir medžioklės pamažu...