Aštuonkojai, kalmarai, midijos ar sraigės – ne naujiena ir ant lietuviško stalo, tačiau šių gardėsių mėgėjų piniginės kur kas labiau džiūgauja Portugalijoje, o ne Lietuvoje.
Aštuonkojis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Už 10 eurų – margaspalvis jūrų gėrybių skonis

9 eurai – už tiek pačiame Lisabonos centre galima suvalgyti per visą lėkštę išsirangiusį aštuonkojį, patiektą su virtomis šviežiomis bulvėmis, morkomis ir brokoliais.

Senamiestyje, tačiau kiek atokiau nuo šurmulio įsikūrusiame šeimyniniame restoranėlyje, žuvies, jūrų gėrybių ar mėsos patiekalais galėtumėte pasimėgauti ir už 10 ar šiek tiek daugiau eurų.

Tiesa, paprastesnėse užeigėlėse net ir burnoje tirpstanti mėsa ar žuvis gali būti patiekta su skrudintomis bulvytėmis. Ir ne tik. Portugalijoje įprasta mėsą patiekti ir su skrudintomis bulvytėmis, ir su ryžiais vienoje lėkštėje.

Guliašas su garnyru
Guliašas su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tuno kepsnį vietinėje kavinėje galima suvalgyti vos už 10 eurų. Tiek pat kainuoja ir pica ar lašišos kepsnys, o štai už itališką rizotą (risotto) gali tekti pakloti net 16 eurų.

Sočiai ir sūriai

Jei nežinosite, ką pasirinkti iš valgiaraščio, visuomet išgirsite rekomendaciją paragauti menkės. Ji gali būti patiekta su virtomis ar keptomis bulvytėmis ir virtais kopūstų lapais. Šviežių daržovių garnyre sunku rasti, tačiau druskos portugalai negaili.

Labai saldžiai ir labai sūriai – taip galima apibūdinti portugališką virtuvę. Ir labai sočiai – daugelyje vietų porcijos tokios, kad tikrai pakaktų dviem.

Žuvis su garnyru
Žuvis su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Krevetes portugalai valgo kaip užkandį, už lėkštę jų Lisabonoje tektų sumokėti apie 10 eurų. Tarp užkandžių taip pat galite rasti ir sraigių ar midijų. Už lėkštę sraigių pačiame miesto centre tektų susimokėti 5 eurus, o midijų – tris kartus brangiau.

Kepta, apipilta padažu, užkepta ar kepta ant grotelių – menkę portugalai ruošia kaip tik įmanoma. Iš menkės net kepa tradicinius pyragėlius, įdarytus sūriu. Pyragėlių išvaizda kiek primena lietuvių mėgstamus Kijevo kotletus, net sūris išbėga iš kepsnelio vidurio it sviestas iš Kijevo.

Portugališkas menkės pyragėlis
Portugališkas menkės pyragėlis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ir nors vietiniai visus svečius ragina ragauti žuvies patiekalus, čia yra iš ko pasirinkti ir mėgstantiems mėsą. Ėrienos kumpeliai, ant grotelių kepta kiauliena, naminiai kukuliai ir vištienos kepsnys Lisabonos centre kainuoja apie 11 eurų.

Kiek brangiau tektų sumokėti už jautienos kepsnius su kiaušiniu, tačiau kai kuriuose restoranuose ir jų kaina nesiekia nė 10 eurų, o porcijos didumas pradžiugina net alkaniausią.

Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vaišingi, bet apsukrūs

Jei nebūsite budrūs, jūsų piniginė patuštės gerokai daugiau nei buvo pažymėta valgiarašyje. Vos atsisėdę prie staliuko jūs būsite apipilti dėmesiu: stalą vietiniai nukrauna sūriu, kumpiu, keptais žuvies ir mėsos užkandžiais, duona, bandelėmis, aliejumi, sviestu, alyvuogėmis...

Bet nieko nėra nemokamo. Jei paliesite nors vieną gabalėlį – teks susimokėti už visą lėkštę, o jei ištuštinsite lėkštes – ant stalo akimirksniu atsiras pilnos.

Tiesa, šie užkandžiai nėra brangūs – nuo euro iki 8 eurų ar kiek daugiau. Tačiau vos už 8 eurus galima suvalgyti pilną dubenį mažyčių kalmarų, o pridėjus dar 2 eurus – ant grotelių keptų, už kumštį didesnių kalmarų.

Nuotraukų galerijoje – Lisabonoje ragautas maistas:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanusis Italijos regionas: tik čia paragausite Paskutinės vakarienės sriubos ir teisingiausių makaronų (8)

Tai nepavyko Romos imperijos legionams, užtat tai padarė italų virtuvės karvedžiai. Jie...

Vilniaus miesto restoranas išbandyti ispanų virtuvės patiekalų kvies vos nuo 1,5 euro (8)

Ispanija – egzotiškas, spalvotas Europos pietvakarių kraštas, kuris apsilankyti turistus vilioja...

Per pietų pertrauką ieškojo skaniausių šašlykų: 3 dar neatrastos vietos (34)

Esame įpratę sakyti, kad žiema mus (ir kelininkus) užklupo nepasiruošusius, bet dabar tą patį...

Užkalnis: baiminausi, kad neaptarnaus ir dar viską atims (97)

Visgi jūs dar stebinate toje savo Lietuvoje . Grįžti žmogus į trasą po dviejų mėnesių, puoli...

Jaunimo pamėgtoje madingoje vietoje sostinėje pinigines praverti drįsta ne visi: teįperka tik bulvytes fri (147)

Penktadienį per pietus nuvykę į Tymo turgų nustebsite, nes čia turgus tapo gastronomijos...

Top naujienos

Tragedija, parodžiusi visą Šaltojo karo baisumą: kaip sovietai numušė keleivinį lainerį (340)

Mintis, kad sovietų naikintuvai galėjo numušti lainerį „Boeing 747“, atrodo šokiruojančiai...

Iš Venesuelos pabėgęs lietuvis – apie „maisto mafiją“, „Maduro dietą“ ir tikrą baimę (93)

Prieš daugiau nei 70 metų 41-erių Juano Kvedaro seneliai pabėgo iš Lietuvos ir saugesnio bei...

Palangos močiučių fenomenas nyksta: laikai, kai masiškai pasitiko su plakatais, baigėsi (102)

Visą Europą stebinęs Palangos močiučių fenomenas nyksta. Anksčiau vos įvažiavusius į...

37 mln. per 18 min. surinkęs „Monetha“ įkūrėjas: juokuose apie „Lamborghini“ yra tiesos (159)

Godumo ir tuštybės varomi žmonės yra didžiausias kriptovaliutų rinkos vėžys, sako vienas iš...

„NIKE We run Vilnius“ bėgimo tiesioginė transliacija

„NIKE We run Vilnius“ bėgimo tiesioginė transliacija. Tiesiogiai iš Vilniaus.

Lietuvis JAV apsimetė pasiuntinuku ir savo CV pristatė dėžutėje su spurgomis: apie jį sužinojo visas pasaulis (3)

Ambicingas, ryžtingas, nors, remiantis paties žodžiais, gana nuobodus žmogus. Dar būtų galima...

„Liverpool“ vartininkas itin jautriai išgyvena nesėkmę ir maldauja atleidimo (6)

„ Liverpool “ komandos vartininkas Lorisas Kariusas šeštadienį žaidė svarbiausias savo...

Geriausiai fotografuojantys „Android“ telefonai: skirtumą pajutau vakare (26)

Išmaniųjų telefonų gamintojai šiais metais pristatydami savo flagmanus labiausiai akcentuoja...

Kas atsitiks, jeigu 30 dienų iš gėrimų rinksitės tik vandenį?

Žmogaus organizmui – kiekvienai ląstelei, audiniui ir organui – vanduo yra būtinas tiek...

Puotos Daktarų irštvoje: sumušta Džordana, Valinsko šou ir šūviai vietoj fejerverkų (209)

Alkoholiu ir maistu nukrauti stalai, garsiausi Lietuvos nusikaltėliai, pusnuogės moterys, žymiausi...