aA
Aštuonkojai, kalmarai, midijos ar sraigės – ne naujiena ir ant lietuviško stalo, tačiau šių gardėsių mėgėjų piniginės kur kas labiau džiūgauja Portugalijoje, o ne Lietuvoje.
Aštuonkojis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Už 10 eurų – margaspalvis jūrų gėrybių skonis

9 eurai – už tiek pačiame Lisabonos centre galima suvalgyti per visą lėkštę išsirangiusį aštuonkojį, patiektą su virtomis šviežiomis bulvėmis, morkomis ir brokoliais.

Senamiestyje, tačiau kiek atokiau nuo šurmulio įsikūrusiame šeimyniniame restoranėlyje, žuvies, jūrų gėrybių ar mėsos patiekalais galėtumėte pasimėgauti ir už 10 ar šiek tiek daugiau eurų.

Tiesa, paprastesnėse užeigėlėse net ir burnoje tirpstanti mėsa ar žuvis gali būti patiekta su skrudintomis bulvytėmis. Ir ne tik. Portugalijoje įprasta mėsą patiekti ir su skrudintomis bulvytėmis, ir su ryžiais vienoje lėkštėje.

Guliašas su garnyru
Guliašas su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tuno kepsnį vietinėje kavinėje galima suvalgyti vos už 10 eurų. Tiek pat kainuoja ir pica ar lašišos kepsnys, o štai už itališką rizotą (risotto) gali tekti pakloti net 16 eurų.

Sočiai ir sūriai

Jei nežinosite, ką pasirinkti iš valgiaraščio, visuomet išgirsite rekomendaciją paragauti menkės. Ji gali būti patiekta su virtomis ar keptomis bulvytėmis ir virtais kopūstų lapais. Šviežių daržovių garnyre sunku rasti, tačiau druskos portugalai negaili.

Labai saldžiai ir labai sūriai – taip galima apibūdinti portugališką virtuvę. Ir labai sočiai – daugelyje vietų porcijos tokios, kad tikrai pakaktų dviem.

Žuvis su garnyru
Žuvis su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Krevetes portugalai valgo kaip užkandį, už lėkštę jų Lisabonoje tektų sumokėti apie 10 eurų. Tarp užkandžių taip pat galite rasti ir sraigių ar midijų. Už lėkštę sraigių pačiame miesto centre tektų susimokėti 5 eurus, o midijų – tris kartus brangiau.

Kepta, apipilta padažu, užkepta ar kepta ant grotelių – menkę portugalai ruošia kaip tik įmanoma. Iš menkės net kepa tradicinius pyragėlius, įdarytus sūriu. Pyragėlių išvaizda kiek primena lietuvių mėgstamus Kijevo kotletus, net sūris išbėga iš kepsnelio vidurio it sviestas iš Kijevo.

Portugališkas menkės pyragėlis
Portugališkas menkės pyragėlis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ir nors vietiniai visus svečius ragina ragauti žuvies patiekalus, čia yra iš ko pasirinkti ir mėgstantiems mėsą. Ėrienos kumpeliai, ant grotelių kepta kiauliena, naminiai kukuliai ir vištienos kepsnys Lisabonos centre kainuoja apie 11 eurų.

Kiek brangiau tektų sumokėti už jautienos kepsnius su kiaušiniu, tačiau kai kuriuose restoranuose ir jų kaina nesiekia nė 10 eurų, o porcijos didumas pradžiugina net alkaniausią.

Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vaišingi, bet apsukrūs

Jei nebūsite budrūs, jūsų piniginė patuštės gerokai daugiau nei buvo pažymėta valgiarašyje. Vos atsisėdę prie staliuko jūs būsite apipilti dėmesiu: stalą vietiniai nukrauna sūriu, kumpiu, keptais žuvies ir mėsos užkandžiais, duona, bandelėmis, aliejumi, sviestu, alyvuogėmis...

Bet nieko nėra nemokamo. Jei paliesite nors vieną gabalėlį – teks susimokėti už visą lėkštę, o jei ištuštinsite lėkštes – ant stalo akimirksniu atsiras pilnos.

Tiesa, šie užkandžiai nėra brangūs – nuo euro iki 8 eurų ar kiek daugiau. Tačiau vos už 8 eurus galima suvalgyti pilną dubenį mažyčių kalmarų, o pridėjus dar 2 eurus – ant grotelių keptų, už kumštį didesnių kalmarų.

Nuotraukų galerijoje – Lisabonoje ragautas maistas:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Socialinis-gurmaniškas eksperimentas: vakarieniaudami tamsoje kai kurie sunkiai atskiria žuvį nuo mėsos

Lietuvoje jau šeštąjį sezoną organizuojamos vakarienės visiškoje tamsoje leido įsitikinti,...

Pietų pertrauka trijose Vilniaus mokyklose, kur patekti – vieni niekai: nežinau, ar įmanoma pavalgyti pigiau (56)

Nerimstant aistroms, diskusijoms, įvairiems pasisakymams apie pasikeitimus švietimo įstaigų...

Aromatingiausia paroda Lietuvoje trauks ir kulinarijos profesionalus, ir mėgėjus

Tiek kulinarijos profesionalus, tiek maisto mėgėjus kasmet sutraukia viena vienintelė Lietuvoje ir...

Užkalnis: receptas provincijai – pamirškite, kad esate provincija (98)

Visi žino, kad pakankamai daug važinėju po Lietuvą, vis ieškodamas retų, iš širdies padarytų,...

Lietuvis rado tobuliausius vaflius pasaulyje: norėdami jų paragauti žmonės rikiuojasi eilėse (28)

Lietuviai labai mėgsta blynus, tą galima matyti ir pagal restoranus, kurie vos ne kas antras turi...

Top naujienos

Trys naujos rizikos grupės: nuo skurdo spąstų neapsaugoti net ir dirbantieji (45)

Socialinės apsaugos išmokos neužtikrina „naujų“ socialinės rizikos grupių apsaugos nuo...

Sąmyšis mokyklose nesibaigia: šįkart į kampą spaudžiami ne mokytojai, o abiturientai (40)

Mokslo metai mokyklose prasidėjo sumaišties kupinomis emocijomis. Ir nors garsiausiai buvo kalbama...

Už uždarų durų Širinskienės komisijoje bus nagrinėjama įslaptinta medžiaga: nustatyti pirmieji taikiniai (104)

Seime trečiadienį į antrąjį posėdį rinkosi nauja parlamentinio tyrimo komisija, kuri pradėjo...

Kolegijos Kryme direktorė apie kruviną išpuolį: žudė visus iš eilės išpuolis perkvalifikuotas: tai – ne teroro aktas (590)

Rusijos okupuotame Kryme , Kerčės politechnikos kolegijoje nugriaudėjo sprogimas, žuvo...

Teisybės teisme ieškojęs kriptomilijonierius Paulius Aršauskas išgirdo nepalankų nuosprendį (3)

Į teisėsaugos akiratį pakliūvantis kriptovaliutų verslininkas Paulius Aršauskas trečiadienį...

„Ryanair“: kietasis „Brexit“ galėtų sustabdyti skrydžius JK trims savaitėms (4)

„ Brexit “ be prekybos susitarimo pasirašymo galėtų sustabdyti „ Ryanair “ skrydžius...

Metų seklys: kuo mažesnis miestelis, tuo sunkiau sekti – nusikaltėliai itin atsargūs nepaisant atsargumo neteko milijonų (7)

DELFI, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, tęsia kasmetinį pasakojimų ciklą „ Metų seklys...

Vienur – aukso amžius, kitur – padėtis be išeities (35)

Augant Lietuvos ekonomikai, didėjant darbo užmokesčiui ir paslaugų kainoms, regionai – vis dar...

Į jaunių elitą įsiveržusios tenisininkės treneris sunerimęs: tuoj neliks, kas dirba su vaikais (1)

Žinomo šalyje teniso trenerio Šarūno Kulnio auklėtinė Klaudija Bubelytė metus užbaigė...

Negailestingą diagnozę išgirdęs devynmetis nepasidavė: aš per jaunas mirti

Vaikų paramos fondo „ Mamų unija “ vadovė Eglė Mėlinauskienė specialiai DELFI iš...