Aštuonkojai, kalmarai, midijos ar sraigės – ne naujiena ir ant lietuviško stalo, tačiau šių gardėsių mėgėjų piniginės kur kas labiau džiūgauja Portugalijoje, o ne Lietuvoje.
Aštuonkojis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Už 10 eurų – margaspalvis jūrų gėrybių skonis

9 eurai – už tiek pačiame Lisabonos centre galima suvalgyti per visą lėkštę išsirangiusį aštuonkojį, patiektą su virtomis šviežiomis bulvėmis, morkomis ir brokoliais.

Senamiestyje, tačiau kiek atokiau nuo šurmulio įsikūrusiame šeimyniniame restoranėlyje, žuvies, jūrų gėrybių ar mėsos patiekalais galėtumėte pasimėgauti ir už 10 ar šiek tiek daugiau eurų.

Tiesa, paprastesnėse užeigėlėse net ir burnoje tirpstanti mėsa ar žuvis gali būti patiekta su skrudintomis bulvytėmis. Ir ne tik. Portugalijoje įprasta mėsą patiekti ir su skrudintomis bulvytėmis, ir su ryžiais vienoje lėkštėje.

Guliašas su garnyru
Guliašas su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tuno kepsnį vietinėje kavinėje galima suvalgyti vos už 10 eurų. Tiek pat kainuoja ir pica ar lašišos kepsnys, o štai už itališką rizotą (risotto) gali tekti pakloti net 16 eurų.

Sočiai ir sūriai

Jei nežinosite, ką pasirinkti iš valgiaraščio, visuomet išgirsite rekomendaciją paragauti menkės. Ji gali būti patiekta su virtomis ar keptomis bulvytėmis ir virtais kopūstų lapais. Šviežių daržovių garnyre sunku rasti, tačiau druskos portugalai negaili.

Labai saldžiai ir labai sūriai – taip galima apibūdinti portugališką virtuvę. Ir labai sočiai – daugelyje vietų porcijos tokios, kad tikrai pakaktų dviem.

Žuvis su garnyru
Žuvis su garnyru
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Krevetes portugalai valgo kaip užkandį, už lėkštę jų Lisabonoje tektų sumokėti apie 10 eurų. Tarp užkandžių taip pat galite rasti ir sraigių ar midijų. Už lėkštę sraigių pačiame miesto centre tektų susimokėti 5 eurus, o midijų – tris kartus brangiau.

Kepta, apipilta padažu, užkepta ar kepta ant grotelių – menkę portugalai ruošia kaip tik įmanoma. Iš menkės net kepa tradicinius pyragėlius, įdarytus sūriu. Pyragėlių išvaizda kiek primena lietuvių mėgstamus Kijevo kotletus, net sūris išbėga iš kepsnelio vidurio it sviestas iš Kijevo.

Portugališkas menkės pyragėlis
Portugališkas menkės pyragėlis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ir nors vietiniai visus svečius ragina ragauti žuvies patiekalus, čia yra iš ko pasirinkti ir mėgstantiems mėsą. Ėrienos kumpeliai, ant grotelių kepta kiauliena, naminiai kukuliai ir vištienos kepsnys Lisabonos centre kainuoja apie 11 eurų.

Kiek brangiau tektų sumokėti už jautienos kepsnius su kiaušiniu, tačiau kai kuriuose restoranuose ir jų kaina nesiekia nė 10 eurų, o porcijos didumas pradžiugina net alkaniausią.

Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
Kalmarai su skrudintomis bulvytėmis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vaišingi, bet apsukrūs

Jei nebūsite budrūs, jūsų piniginė patuštės gerokai daugiau nei buvo pažymėta valgiarašyje. Vos atsisėdę prie staliuko jūs būsite apipilti dėmesiu: stalą vietiniai nukrauna sūriu, kumpiu, keptais žuvies ir mėsos užkandžiais, duona, bandelėmis, aliejumi, sviestu, alyvuogėmis...

Bet nieko nėra nemokamo. Jei paliesite nors vieną gabalėlį – teks susimokėti už visą lėkštę, o jei ištuštinsite lėkštes – ant stalo akimirksniu atsiras pilnos.

Tiesa, šie užkandžiai nėra brangūs – nuo euro iki 8 eurų ar kiek daugiau. Tačiau vos už 8 eurus galima suvalgyti pilną dubenį mažyčių kalmarų, o pridėjus dar 2 eurus – ant grotelių keptų, už kumštį didesnių kalmarų.

Nuotraukų galerijoje – Lisabonoje ragautas maistas:

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Užkalnis: baiminausi, kad neaptarnaus ir dar viską atims (91)

Visgi jūs dar stebinate toje savo Lietuvoje . Grįžti žmogus į trasą po dviejų mėnesių, puoli...

Jaunimo pamėgtoje madingoje vietoje sostinėje pinigines praverti drįsta ne visi: teįperka tik bulvytes fri (146)

Penktadienį per pietus nuvykę į Tymo turgų nustebsite, nes čia turgus tapo gastronomijos...

Keturias dienas vyksiantis gastronominis festivalis kvies susipažinti ir paskanauti smidrų

Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į gastronominį...

Daug, pigiai ir skaniai: čia lietuvio piniginė džiaugiasi (18)

Aštuonkojai, kalmarai, midijos ar sraigės – ne naujiena ir ant lietuviško stalo, tačiau šių...

25-erių Tomas išpildė savo vaikystės svajonę: apie jo keptus bulvių vaflius jau kalba visa Pilaitė (105)

Jei prisimintumėte vaikystę, ko gero, tai metas, kai galvoje sukosi vien tik svajonės – vieni...

Top naujienos

Tūpsnis žemvaldžiams: paprasti mirtingieji apie tai galėtų nebent pasvajoti

Publikavus DELFI tyrimą apie gyventojų interesus pažeidžiančias statybas Kėdainių rajono...

Ukrainietis kreipėsi į Trumpą ir lietuvius: ar jūs žinojote apie šiuos nusikaltimus? (42)

Gerbiamas JAV prezidente, ar amerikiečių ir lietuvių kariniai patarėjai žinojo apie Ukrainos...

Geros žinios norintiems parduoti naudotą automobilį: dabar lengva kaip niekada (109)

„Ukrainiečių daugėja kiekvieną dieną. Galima taip pasakyti: dabar yra ukrainiečių daugėjimo...

Tyla prieš audrą: prabilo apie „valstiečių“ gretose bręstantį maištą ir jo dalyvius (505)

Virš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime pakibo...

Savaitės orai: trumpam teks išskleisti skėčius, o savaitgalį – maloni staigmena (1)

Antradienį skėčius reikėtų pasiimti daugelyje rajonų, o artėjant savaitgaliui sugrįš...

Su „Žalgiriu“ Eurolygoje patriukšmavęs Udrihas vėl dairosi į NBA specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (9)

Su Kauno „Žalgiriu“ Eurolygoje trečią vietą iškovojęs veteranas Beno Udrihas apie batelių...

Rezultatai nustebino: kiaušiniai yra daug sveikesni nei iki šiol manyta

Kasdienis pusryčių kiaušinis , anot tyrimo, yra daug sveikesnis nei iki šiol manė mokslininkai....

Smulkaus verslo realybė: buvęs partneris prasiskolino, o dabar mėto pėdas (25)

„Jis galimai sukčiavo“, „tiesiog piktybiškai apgavo“, „aš jį jau beveik sapnuoju“ –...

Po kritikos ministras atsiima siūlymą drausti „istoriją iškraipančias“ prekes (1)

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė...

Šaltiniai: „neįveikiama“ Putino ginkluotė patyrė visišką fiasko (233)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais jau gyrėsi, kad jo šalis turi naują...