Tailando sostinė Bankokas turistus vilioja įspūdinga architektūra ir naktiniu gyvenimu, tačiau norintiems dar labiau išskirtinių pojūčių siūlo apsilankyti kavinėje, kurios interjeras atspindi mirties temą Budizmo kultūroje. Skeletai, vainikai, kavos gėrimai kraupiais pavadinimais, tamsus dekoras – tai išvysta šios kavinės lankytojai.

Kavinės įkūrėjai tokiu interjeru kviečia žmonės labiau susimąstyti apie mirtį, suprasti savo mirtingumą ir po apsilankymo „gyventi geresnį gyvenimą“. Tačiau labiausiai jos svečius baugina tikras karstas, pastatytas visai greta stalelių lankytojams.

Visi norintys yra kviečiami baltame dekoruotame karste pagulėti tris minutes, apmąstyti gyvenimo trapumą ir paskutines akimirkas šioje žemėje, o už tokį ryžtą gauna specialią nuolaidą pasirinktam gėrimui.

Kavinės idėjos autorius – Veeranutas Rojanaprapa, Bankoko Šv. Jono universitete rašantis mokslinį darbą filosofijos ir religijos tema. „Buda dažnai kalbėjo apie mirtį ir jos reikšmę. Jis sakė, kad žmonės, kurie dažniau galvoja apie mirtį, yra mažiau savanaudiški ir godūs, rečiau jaučia pyktį“, – CNN žurnalistams tvirtino kavinės įkūrėjas.

Kavinė siūlo kelias minutes praleisti karste

„Galų gale su savimi nieko neišsineši“, – rašoma ant vieno iš kavinėje esančių laidotuvių vainikų.

V. Rojanaprapa savo lankytojų prašo pasirašyti kavinės svečių knygoje, apibūdinti savo akistatos su mirtimi akimirką ir įspūdžius, taip pat įsivaizduoti savo paties „svajonių laidotuves“, kurias kavinė mielai sutinka padėti suorganizuoti. Kavinėje iš specialaus katalogo net galima išsirinkti savo karstą.

Kovo mėnesį duris lankytojams atvėrusioje kavinėje galima paragauti ir išskirtinių gėrimų, kurių pavadinimai simbolizuoja žmogaus gyvenimo ciklą: „Gimimas“, „Senatvė“, „Skausmas“, „Mirtis“. Nors jų ingredientai – saldūs, tamsios spalvos atspindi gyvenimo trapumą.

Pagal užsienio spaudą parengė Gertrūda Stripeikytė.