aA
Savaitgalį pirmą kartą Lietuvoje organizuotame tarptautiniame BBQ čempionate specialioje šašlykų kategorijoje trečią vietą užėmė lietuvių šefų komanda, nusileisdama tik suomiams ir vengrams. Iš Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narių sudarytai komandai pavyko įtikinti tarptautinę komisiją, jog geram šašlykui užtenka vos kelių bazinių prieskonių, kaitrios ugnies ir 15 minučių nepertraukiamo dėmesio. Paprastas požiūris padėjo komandai ir kitose keturiose, pagal didžiausios pasaulyje griliaus ir BBQ entuziastus vienijančios organizacijos „The Kansas City Barbeque Society“ (toliau – KCBS) taisykles vykusiose, čempionato rungtyse.
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
© Organizatorių nuotr.

Pirmas kąsnis – lemiamas

„Svarbiausia – mėsos sultingumas ir išvaizda. Pateikus šašlyką turi būti aiškiai matoma, kad mėsa buvo kepta ant griliaus, t.y. ją turi dengti nuo kaitros susidariusi odelė, bet viduje mėsa turi likti sultinga. Šiam efektui nenaudojome jokių triukų ar įmantrių prieskonių – druska, pipirai, svogūnai. Taip marinuotus kelių centimetrų kiaulienos gabaliukus apie 15 minučių kepėme ant didelės kaitros, nuolat, kas pusė minutės, vartydami“, – pasakoja lietuvių komandos „Santa Maria“ kapitonas, virtuvės šefas Artūras Braslauskas. Su juo vienoje komandoje rungėsi šefai Arnas Noreika, Edgaras Rutkauskas, Jevgenij Volkov ir Ričardas Leckas.

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
© Organizatorių nuotr.

Pasak A. Braslausko, skonis – pagrindinis dalykas, pagal kurį vertinami komisijai patiekiami patiekalai tiek šioje, tiek kitose BBQ KCBS čempionato kategorijose. „Pirmas kąsnis – lemiamas. Priešingai nei kitose tarptautinėse BBQ varžybose, šiose nėra vertinamas bendras patiekalo pateikimas, skonių dermė ar patiekalo išvaizda – svarbiausia, kokį skonį pajus teisėjai paragavę vos vieną, pirmąjį, kąsnį. Jame turi jaustis BBQ patiekalams privalomas dūmo bei atsiskleisti geriausias mėsos skonis, o tam įtakos turi labai daug faktorių – nuo pasirinktos mėsos, jos kokybės, marinavimui naudotų prieskonių iki rūkymo bei kepimo laiko, ir net oro sąlygų“, – sako A. Braslauskas.

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
© Organizatorių nuotr.

Rezultatams svarbiausia – patirtis

Jo vadovaujama komanda tarptautiniame, „Twin Smoke“ pavadintame, čempionate dalyvavo dar keturiose rungtyse – vištienos, šonkaulių, kiaulienos ir jautienos krūtininės. Dviejose iš jų – kiaulienos ir jautienos krūtininės – lietuvių šefų komanda pateko į pirmąjį geriausių komandų dešimtuką. Pastarąją – krūtininės, angliškai – brisket – rungtį komandos kapitonas įvardija kaip pačią sunkiausią: „Tai tikrai ne kiekvienam įkandama rungtis. Visų pirma jautiena turi būti labai kokybiška – jei tik atsainiai bus pasižiūrėta ir įsigyta ne aukščiausios kokybės jautiena, iškepta ji gali būti nesukramtoma. Mėsa privalo būti marmuringa, su šiek tiek riebalų. Taip pat jai būtina skirti daug laiko – vien kepti mėsą žemoje temperatūroje reikėtų nuo 8 iki 24 val.“

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
© Organizatorių nuotr.

Jautieną, kaip ir kitoms užduotims pasirinktą mėsą, komanda į čempionato vietą privalėjo atsivežti visiškai neapdorotą. Po to, kai šeštadienį, pirmoje dienos pusėje, teisėjai apžiūrėjo mėsą, komandos turėjo parą laiko ją paruošti pagal skirtingų kategorijų reikalavimus. Pavyzdžiui, vištieną šefai marinavo 18 val., vėliau – 2,5 val. rūkė ir kepė. Šonkaulius „Santa Maria“ komanda marinavo 15 val., rūkė 3 val. ir dar 2 val. kepė. Panašiai, apie 15 val., buvo marinuojama mentė, kuri buvo kepama apie 9 val. Iškeptą mėsą teisėjams komandos privalėjo patiekti po 6 vienodus gabaliukus be jokių garnyrų: šalia mėsos galėjo būti tik padažai ir žalumynai – kalendros, petražolės.

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda
© Organizatorių nuotr.

Tam, kad per varžybų laiką įveiktų visas užduotis ir patiektų iškeptą mėsą penkiose skirtingose rungtyse, komanda be perstojo turėjo darbuotis ilgiau nei pusantros paros. Būtent bemiegę naktį ir nuolatinį budėjimą prie kelių grilių, kuriuose tuo metu kepė skirtinga mėsa, komandos nariai įvardija kaip sudėtingiausią dalyvavimo čempionate dalį. Jos kapitonas Artūras Braslauskas teigia, jog tik nuolatinės treniruotės ir dalyvavimas įvairiose BBQ varžybose suteikia vertingos patirties, turinčios didžiausios įtakos rezultatams. Tai įrodė ir savaitgalį vykusiame BBQ KCBS čempionate „Twin Smoke“ prizines vietas laimėjusios BBQ profesionalų komandos iš Estijos ir Suomijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
4.0833

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda (19)

Savaitgalį pirmą kartą Lietuvoje organizuotame tarptautiniame BBQ čempionate specialioje...

Griežtas grilio entuziasto verdiktas: kepdami mėsą daugelis iki šiol daro neatleistiną klaidą (49)

Atėjo vasara ir prasidėjo kepsnių sezonas. Ką, kur ir ant ko kepsime šiemet? Laidoje „Sveika...

Išbandykite ant laužo virtos žuvienės receptą: namie virti nebenorėsite (15)

Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio...

Ekspertas įvardijo, kokias klaidas darydami sugadinate ant žarijų keptos mėsos patiekalus (6)

Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai...

Mėsos marinavimas: ekspertas įvardijo dažniausiai daromą klaidą ir pasidalijo netikėtais receptais (14)

Šiltąjį sezoną kepsninėje po atviru dangumi ruošiamas maistas vilioja daugelį. O tam, kad...

Top naujienos

Per slaptą operaciją Vilniuje įkliuvo 4 policininkai: metę darbus kaip skėriai puldavo stabdyti automobilių (59)

Po itin slaptos operacijos Vilniaus apskrities policijos pareigūnai buvo priversti sulaikyti net...

Degalinėse – ilgai nematytos kainos: brangimą lemia ne tik nafta (70)

Dyzelio kaina populiariuose degalinių tinkluose jau sukasi apie 1,25 euro už litrą, benzinas –...

Po žinomo Panevėžio verslininko mirties nuo COVID-19 aiškėja skaudžios aplinkybės: teko imtis kraštutinių priemonių (843)

Klastingojo COVID-19 pražudytą žinomą Panevėžio verslininką Aidą Nauronį šiandien...

Tyrimas: Lavrovas su meiluže mėgaujasi įspūdinga prabanga (539)

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas į oficialias diplomatines komandiruotes...

Modesta Meškė | D+

Nežinantiems, ką rengtis šiemet – paltą ar striukę? Stilistė turi dvi žinias: viena gerą, kitą – blogą (1)

Šaltasis metų sezonas nieko nelaukęs atskubėjo jau dabar. Su juo staiga pamiršome lengvesnius...

Atkeliauja sausesni orai

Pagaliau ciklonai iš Lietuvos pasitraukė. Kartu su jai iškeliavo ir lietaus debesys.

Odontologas tai vadina dar viena epidemija: į ligonines kai kurie atvyksta be 5 dantų (113)

Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojas gydytojas odontologas Vytenis Almonaitis...

„Netflix“ filme – buvusio JAV pareigūno liudijimas apie Lietuvoje kalintą teroristą (204)

Amerkiečių kompanijos „Netflix“ sukurtame dokumentiniame filme buvęs Federalinio tyrimų biuro...

Šįvakar sostinės padangė nusidažė ryškiausiomis spalvomis: Vingio parke vyko tryliktoji „Vilniaus fejerija“ (93)

Šiandien, rugsėjo 25-ąją, Vingio parke vyko XIII tarptautinis fejerverų festivalis „Vilniaus...

Justina Asakavičiūtė | D+

Afganistano moterų realybė: seksas pagal Civilinį kodeksą ir mirties bausmė už išdavystę

Kaip reaguotumėte, jei jums staiga lieptų išeiti iš patalpos, nes joje sėdi vyras? Dar baisiau,...