Tradiciškai Gruzijoje šis viščiukas kepamas specialioje keptuvėje, kuri vadinama „tapa“. Būtent su šia keptuve, kurioje viščiukas kepa prislėgtas, kad iškeptų lygiai, ir siejamas patiekalo pavadinimas. Tačiau grilinimo entuziastai Lietuvoje nenuleidžia rankų ir randa būdų, kaip šį džiaugsmą gurmanams pagaminti grilyje.

Savo firminiu viščiuko tabaka receptu BBQ ir grill kultūrai prijaučiančių žmonių grupėje „Lithuania Grilling and Smoking“ pasidalijo šios grupės įkūrėjas Tomas Petryla, kuriam kepimas grilyje jau yra tapęs daugiau nei gyvenimo būdu.

Vyras rašo, kad sultingas česnakinis viščiukas tabaka „nurovė stogą“.

Viščiukas tabaka pagal Tomą Petrylą

Jums reikės:

– 1-1,4kg viščiuko;
– 1 citrinos sulčių;
– 1 a.š. rūkytos arba paprastos paprikos;
– 0,5 a.š. ciberžolės;
– 0,5 a.š. juodojo pipiro;
– 0,5 a.š. svogūno miltelių;
– 5 pertrinto česnako skiltelių;
– 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

„Perkerpame viščiuką ties krūtine, tuomet gerai prispaudžiame prie stalo, kad sutraškėtų kaulai ir jis gerai susislėgtų. Sumaišome visus prieskonius su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Gautu mariantu aptepame viščiuką ir suvyniojame į maistinę plėvelę kelioms valandoms pasimarinuoti. Tuo metu gaminame česnakinį padažą“, – pasakoja T. Petryla.

Viščiukas tabaka pagal Tomą Petrylą

Česnakniam padažui reikės:

– 200 ml vandens;
– 2 šaukštų cukraus;
– 1 a.š. druskos;
– 2 šaukštų 9% obuolių acto;
– 4 skiltelių česnako;
– pundelio kalendros arba krapu.

Reikia viską gerai sumaišyti ir atidėti į šoną.

Toliau reikia įkaitinti kepsininę iki 200 laipsnių temperatūros, T. Petryla naudojo plokščią kepimo akmenį ant grotelių. Ant jo padėkite ketaus keptuvę su alyvuogių aliejumi ir 30gr sviesto. Aliejui gerai įkaitus, dedamas kepti viščiukas. Iš pradžių reikia kepti vidine dalimi į apačią, apie 25min, o po to apversti ir kepti apie 15min. Kepimo metu viščiuką reikia prislėgti su kita keptuve arba grill presu.

Viščiukas tabaka pagal Tomą Petrylą

Tarp jo ir viščiuko T. Petryla rekomenduoja padėti kepimo popierių, kad kepant mėsa nepriliptų.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)