aA
Sekmadienį visi, kas neabejingi griliuje ruoštam maistui, rinkosi į Verkių dvaro parke Vilniuje surengtą jau ketvirtą Big Green Egg's Flavour Fair festivalį. Čia Lietuvos restoranų virtuvės šefai gamino ypatingus patiekalus: galima buvo paragauti ne tik tradiciškų mėsainių, glazuruotų šonkauliukų, žuvies, bet ir gurmaniškai ruoštų austrių.
© DELFI / Tomas Vinickas

Atvykę į šventę svečiai mėgavosi griliuje gaminta žuvimi, sultingais šonkauliukais, burgeriais, rytietiška pita, itališka pica, ispaniška paelja, austrėmis, jūros gėrybių sriuba, trupininiu pyragu ir dar daugybe patiekalų, kurie visi jų buvo pagaminti būtent Big Green Egg kepsninėje. Tiesa, didžiausia eilė nusidriekė prie mėsainių: festivalio svečių negąsdino geras pusvalandis eilėje, kad galėtų paragauti kepsninėje ruošto burgerio. Geriausi šalies šefai ne tik viliojo svečius gardžiais kvapais, bet ir dalijosi patarimais, o smalsiausiems atskleidė kulinarinių šedevrų paslaptis.

Nuo pyragų – iki gurmaniškų austrių: profesionalai pademonstravo, kaip išnaudoti visas griliaus galimybes
© DELFI / Tomas Vinickas

Įvairios galimybės

Festivalyje apsilankiusi televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson prisipažino, nors esanti dar šio griliaus naujokė, jau bandė čia kepti šoninę, lašišą, vištą. „Mes, lietuviai, esame pripratę prie tradicinės šašlykinės. Nors niekada nelaikiau savęs didele griliaus specialiste, ši kepsninė turi labai daug galimybių. Gali ją naudoti kaip orkaitę, gali visą vištą kepti, ko ant paprastos šašlykinės padaryti nepavyktų. Gali rūkyti mėsą. Pat jau išbandžiau lėtą kepimą, kai mėsa kartu ir rūkosi. Daviau draugėms paragauti, buvo apstulbusios“, – pasakojo B.Nicholson.

Nuo pyragų – iki gurmaniškų austrių: profesionalai pademonstravo, kaip išnaudoti visas griliaus galimybes
© DELFI / Tomas Vinickas

Anot jos, nereikia persistengti patiekalus marinuojant, ypač jei tai žuvies patiekalai. „Jei gamini žuvį ar kokias jūros gerybes, marinuoti išvis nereikia. Jei kokius didesnius mėsos gabalus, marinavimas visuomet praverčia. Pati nesu mėgėja marinuoti mėsą kečiupuose ar majonezuose. Tik paprastai: druska ir pipirai. Kokio nors jautienos kepsnio marinuoti išvis nereikia“, – patarimais dalijosi pašnekovė. Paklausta, ar reikia daug žinių, prieš pradedant naudotis šia kepsnine, moteris teigė, kad užtenka noro. „Kai pradedi kepti, užsikabini ir nori toliau nori domėtis, atrasti įvairesnius skonius“, – šypsojosi Beata. Jos planai ateičiai – išmėginti desertų gaminimą kepsninėje.

Parodė, kaip pasigaminti desertą

Kaip pasigaminti desertą, festivalyje demonstravo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. „Kai prieš porą metų dalyvavau šioje šventėje, kepiau trupininį pyragą su rabarbarais ir braškėmis. Šiemet kepsiu galetę, bet irgi su rabarbarais ir braškėmis. Kadangi dabar prasideda jų sezonas“, – pasakojo moteris. Anot jos, pyragai, kepti šioje kepsninėje, turi daugiau drėgmės, nes kepimo principas yra toks pats, kaip kepimo pečiuje. „Ši kepsninė yra iš molio. Anksčiau visi pečiai būdavo iš molio. Orkaitė džiovina, todėl, kai kepi duoną, reikia į apačią pilti vandens, kuris garuotų ir suteiktų kepiniui“, – pasakojo Renata.

Nuo pyragų – iki gurmaniškų austrių: profesionalai pademonstravo, kaip išnaudoti visas griliaus galimybes
© DELFI / Tomas Vinickas

Jos tikslas buvo parodyti, kad šioje kepsninėje galima ne tik kepti mėsą, žuvį, gaminti troškinius, bet ir kepti pyragus, duoną, pynutes, nes, kaip pati sakė, tai yra naujoviškas analogas seno gero pečiaus. „Namiškiams dažniausiai ruošiu lėto gaminimo troškinius, lėto gaminimo mėsą. Pavyzdžiui, per Velykas kepiau avienos kulšį. Vasarai tinka lengvesni patiekalai. Labai gerai pavyksta iškepti antieną. Tad jei pasiruošite salotas, užbersite ant jų aviečių, pakepinsite antienos krūtinėlę, kuri iškepa per 20 min., turėsite nuostabų patiekalą tiek sau, tiek svečiams“, – patarimais dalijosi kulinarinių knygų autorė.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
3.5385

Sveiki patiekalai be mėsos, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio (4)

Atšilus orams norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei...

Ant grilio keptas sūris: ar žinote, kokį geriausia pasirinkti? (2)

Šiltuoju metų laiku, maistą ant grilio bent kartą per dvi savaites ruošia net 63 proc. šalies...

Idėja savaitgaliui: jūros gėrybės grilyje (4)

Kiauliena, vištiena, jautiena – rodos, grilyje jau viskas išbandyta. Tačiau ar kada ragavote...

Paįvairinkite savo patiekalų iš vištienos arsenalą: šie iešmeliai taps visų favoritais (3)

Vištienos iešmeliai - puikus būdas paįvairinti savo patiekalų iš vištienos arsenalą....

Pamirškite sausą šašlyką: kelios gudrybės ir visų laikų geriausias marinatas (26)

Nors vištiena yra sveikesnė alternatyva kiaulienos šašlykui, daugelis vis dar nesiryžta rizikuoti...

Top naujienos

Taršos mokesčius planuoja didinti kelis kartus: kliūtų ir gyventojams (14)

Aplinkos ministerija siūlo kartais didinti mokesčius už taršą, nes tik taip galime vykdyti...

Dėl sunkaus nusikaltimo nuteistas čiuožimo patriarchas kontratakuoja: prieš mus susimokė kalba apie „sukurptą“ bylą ir apnuodijimą  (11)

Agnė Sereikaitė išgarsino greitąjį čiuožimą trumpuoju taku Lietuvoje, tačiau didelių...

Gyvai / DELFI Diena. Kada Lietuva imsis struktūrinių reformų ir nustos visiems prieš rinkimus dalinti pinigus ir pažadus? klausiame buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės (1)

Kada Lietuva imsis struktūrinių reformų ir nustos visiems prieš rinkimus dalyti pinigus ir...

Rusija įteikė notą Lietuvai dėl vizų išdavimo tvarkos į Kaliningrado sritį (25)

Trečiadienį gauta Rusijos Federacijos nota, kurioje informuojama apie nuo liepos 1 dienos...

Klibant dar nesuformuotai koalicijai – Skvernelio perspėjimas (1)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį perspėjo, kad kuriai nors iš keturių...

Ruošiasi avarijai Astrave: gyventojams jokiu būdu nereikia pulti evakuotis (108)

Sužinoję apie avariją Astravo atominėje elektrinėje, gyventojai turėtų imtis trijų veiksmų:...

Įtemptos keturračio gaudynės Elektrėnų gatvėmis: policija pričiupo jiems gerai žinomą vyrą (8)

Po įtemptų, aštraus siužeto filmo vertų gaudynių nuo Elektrėnų policijos komisariato policijos...

Dėl karščio – keistas reiškinys: žmonės jaučiasi kaip orkaitėje Europos vyriausybės imasi veiksmų (23)

Betonas, oro kondicionieriai ir kvadratinis išdėstymas – taip mokslininkai paaiškino, kodėl...

Navickas išplatino atvirą laišką konservatoriams (70)

Po Rimanto Jono Dagio viešai išsakytų nuogąstavimų, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos...

Vilnietė vos spėjo užsidengti veidą: klaida virtuvėje baigėsi gaisru ir sprogimu (22)

Pernai gyvenamosios paskirties pastatuose Lietuvoje užfiksuota beveik 2800 gaisrų. Nors visi...