„Visuomet skatinu domėtis, ką dedi į burną, juk maistas – tai mes patys! Vis dažniau sutinku parduotuvėje žmones, skaitančius etiketes, tuo be galo džiaugiuosi ir skatinu. Jei į Jūsų rankas papuls dešrelės, turinčios nitritinės druskos, jokiu būdu nekepkite jų ant laužo, nes dideliame karštyje išsiskiria kancerogenai, kurie kenkia žmogaus sveikatai“, – įspėja žinomas virtuvės šefas. Žinant šią svarbią taisyklę, pasak jo, galima be sąžinės graužaties mėgautis dūmo skonio dešrelėmis. Taip pat jis priduria, kad besirūpinantiems savo sveikata jis primygtinai rekomenduoja iš pikniko pirkinių sąrašo braukti anglis ir degųjį skystį, o skoniui atskleisti naudoti vaismedžių arba beržų malkas.

Svarstydamas, kokių dar klaidų daro lietuviai, kepdami ant griliaus, pašnekovas kaip didžiausią nuodėmę maisto atžvilgiu įvardija jo perkepimą. „Tai įvyksta bijant, kad teks valgyti neiškeptą patiekalą ir prailginant reikiamą kepimo laiką arba kepant per didelėje kaitroje. Stovėdami prie griliaus nepamirškite, kad jūs esate situacijos šeimininkas, nebijokite ragauti, užuosti, pamatyti, nesilaikykite taisyklių, o patys jas kurkite“, – ragina jis.

Virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas

Su R. Bolgovu teiginiu apie pavojų, kurį sukelia ant laužo kepamos tam neskirtos dešrelės, sutinka „Vilniaus paukštyno“ mėsos gaminių cecho vadovė Irena Juozapavičienė: „Remiantis mūsų šalyje galiojančiais kokybiniais reikalavimais, kepti ant grilio skirtose dešrelėse nitrito (E250) negali būti. Taigi, pasirinkus specialias kepamąsias dešreles, kancerogenų bus išvengta“, – pataria ji. Pašnekovė atskleidžia, kad dėl nežinojimo vis dar nemažai žmonių ant grilio kepa karštai rūkytas ar tiesiog virtas dešreles, kuriose yra nitrito, taigi jas kepant ant laužo susidaro kancerogeninės medžiagos. Šia kancerogeniniai junginiai kenkia žmogaus sveikatai ir dėl jų galimi vėžiniai susirgimai.

Pasak jos, norint ant grilio gaminti sveikai, svarbu kepamą produktą dažnai vartyti, kad nepridegtų ir būtų išvengta anglių susidarymo. „Jokiu būdu negalima valgyti apdegusio produkto. Rekomenduojama griliui skirtus gaminius, pvz., kepamąsias dešreles kepti ant silpnos ugnies ir jas tik pašildyti, nes jos jau yra termiškai apdorotos. Kai kurie mėgsta pradurti dešrelę šakute, kad įsitikintų, jog iškepė. Visgi tai yra didžiulė klaida. Kadangi iš dešrelės ištekėjus sultims, ji išsausės. O norisi gardaus, sultingo patiekalo“, – paaiškina specialistė.

Tačiau dabar neverta išsigąsti visų dešrelių – tereikia įsidėmėti R. Bolgovo patarimą: „Jei nusipirkote dešreles be nitritinės druskos, tuomet jas drąsiai galite kepti. Žalios mėsos dešreles rekomenduočiau prieš tai apvirti, o vėliau joms suteikti dūmo skonio tiesiogiai, ar suvyniojus į foliją“.

Ką mėgsta lietuviai?

Kaip pasakoja maisto technologė, šiais laikais parduotuvėse galima rasti įvairių rūšių dešrelių. Tradiciškai būna virtos, rūkytos arba šviežios dešrelės. Dešrelės gali būti gaminamos iš kiaulienos, vištienos, jautienos ir kt. Dauguma lietuvių ant laužo ar grilio mėgsta kepti tradicines karštai rūkytas dešreles. Galima kepti ir karštai rūkytas dešreles, jeigu jų sudėtyje nėra nitrito ir etiketėje yra nuoroda ar rekomendacija kepti ant griliaus.

Į klausimą, kokios dešrelės iš pasirinkimų gausos yra sveikiausios, ji tikina, kad ant etikėtės turi būti nurodyta, kad tai aukščiausios rūšies dešrelės, vadinasi, jų gamybai pasirenkama aukščiausios kokybės žaliava. Ji atkreipia dėmesį, kad tokių dešrelių sudėtyje neturėtų būti užpildų ir baltyminių mėsos pakaitalų.

Kadangi vaikai labai mėgsta dešreles, R. Bolgovas atkreipia dėmesį, kad jų skrandžiai yra jautresni, todėl ankstyvoje vaikystėje nerekomenduotų piktinaudžiauti kepiniais ant laužo.

Kaip kepti?

Specialistė rekomenduoja: „Kepamąsias dešreles reikia kepti ant silpnos ugnies, užtenka vos kelių minučių: nuo 2 iki 5. Tad jos yra puikus pasirinkimas skubantiems – tiems, kurie nori greitai ant laužo išsikepti ko nors gardaus“.

Žinomas virtuvės šefas taip pat akcentuoja dešrelių privalumą – lengvas ir greitas panaudojimo galimybes, kurių spektras pakankamai platus: „Dešrelės tuo ir patrauklios, kad jas galime naudoti visuose patiekaluose, kuriuose turi būti mėsa, bet jų gaminimo laikas bei sudėtingumo lygis gerokai paprastesnis, nei šviežios mėsos paruošime.

Drąsiai skaninkite sriubas, troškinius, apkepus ar populiariuosius dešrainius, kurie pakepus ir bandelę ant laužo tiesiog tampa vakaro vinimi“. Pats virtuvės šefas atskleidžia, kad jam eksperimentuoti su dešrelėmis net nesinori, pasak jo, skaniai iškeptos šalia savęs reikalauja tik šviežio agurko ar pomidoro skiltelės. „Net dabar jau seilė tįsta nuo šio derinio“, – šypsosi jis.

I. Juozapavičienė taip pat prie dešrelių siūlo derinti šviežias daržoves, salotas, kurių pavasarį galima rasti daugelio lietuvių kiemuose. „O kad būtų dar gardžiau, siūlau pasigaminti ir padažą. Pati mėgstu švelnesnius skonius, tad prie klasikinių kepamųjų vištienos dešrelių puikiai tiks padažas iš natūralaus jogurto, prie kurio dera smulkintas peletrūnas bei citrinos sultys“, – dalijasi receptu ji.

Virtuvės šefas R. Bolgovas priduria, kad tikram šedevrui ant grilio sukurti tereikia saulės už lango, mielų bičiulių kompanijos, kokybiškų produktų ir atsižvelgti į jo patarimus, o visa kita – Jūsų rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)